Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Már csaknem 150 halott Mexikóban

Sertésinfluenza - Megközelítette a sertésinfluenzával kapcsolatos halálesetek száma a 150-et Mexikóban.
Az egészségügyi miniszter azt mondta hétfőn, hogy 149-re emelkedett a kórral feltehetőleg összefüggő halottak száma, de eddig csak 20 esetben bizonyosodott be a laboratóriumi tesztek alapján, hogy az áldozat halálát a sertésinfluenza vírusa okozta.

Jose Angel Cordova miniszter bejelentette, hogy kiterjesztik a vizsgálatokat a tüdőgyulladással és légzési gondokkal kezelt betegekre, mert a tüneteik hasonlóak, mint a sertésinfluenzás eseteknél. Közben a mexikói kormány szóvivője közölte, hogy a járvány miatt meghatározatlan időre bezárnak az iskolák az egész országban.

Barroso: egyelőre az amerikai földrészen van csak vészhelyzet

A sertésinfluenza miatti jelenlegi vészhelyzet az amerikai földrészre korlátozódik. Ezt tartalmazza az Európai Bizottság elnökének hétfői közleménye.

José Manuel Barroso, azt közölte, hogy a Bizottság folyamatosan követi a fejleményeket az Európai Unió tagországaival és nemzetközi szervezetekkel, így az Egészségügyi Világszervezettel együttműködve. Barroso azt is közölte, hogy az Európai Bizottság gyors intézkedéseket léptet életbe annak ellenére, hogy egyelőre az amerikai kontinensre korlátozódik a vészhelyzet.

itt élt a járvány első áldozata, Gerardo Leyva - Fotó: AP
Itt élt a járvány első áldozata, Gerardo Leyva - Fotó: AP

Közben az Európai Bizottság egészségügyi biztosa, Androulla Vassiliou hétfőn tanácskozott a külügyminiszterekkel az Általános Ügyek Tanácsában a kórról, illetve annak megjelenéséről Európában. Az Európai Bizottság elnöke közölte: a Bizottság az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Csehországgal egyetértésben azt tervezi, hogy összehívja az Egészségügy tanács rendkívüli tanácskozását.

"Androulla Vassiliou már felkérte a tagországok egészségügyi minisztereit is, hogy sürgősen üljenek össze. Természetesen folyamatosan elemezzük a fejleményeket azon információk alapján, amelyek rendelkezésünkre állnak. Túl korai elméleteket gyártani a fennálló helyzetről. Azt tudom mondani az európai polgároknak, hogy nagy figyelemmel és minden részletre kitérve követjük az eseményeket a tagállamokkal együtt" - közölte az Európai Bizottság elnöke már Athénban, ahol egy környezetvédelmi konferencián vesz részt.

Obama: "A kór aggodalomra ad okot, de pánikra nem."

Nyugalomra szólította fel az amerikaiakat hétfőn Barack Obama, aki szerint a sertésinfluenza aggodalomra ad okot, de pánikra nem.

Az amerikai elnök kijelentése az Egyesült Államok Tudományos Akadémiájának (National Academy of Sciences) megbeszélésén hangzott el. Obama azt mondta, hogy a betegség, amelynek következtében több mint 100-an haltak meg eddig Mexikóban, "magas fokú éberséget követel, de ez nem ok a riadalomra".

Az elnök közölte: az amerikai egészségügyi hatóságok folyamatosan figyelik a fejleményeket, illetve a megjelenő új eseteket az Egyesült Államokban, ahol 20 megbetegedést jelentettek öt államból eddig.

Sertésinfluenza Mexikóban

Az Egyesült Államokban vasárnap egészségügyi szükségállapotot hirdettek ki. "Az Egészségügyi Minisztérium azért hirdette ki elővigyázatosságból az egészségügyi szükségállapotot, hogy biztosítsa a szükséges forrásokat a gyors és hatékony intézkedések érdekében" - mondta az elnök, aki hozzátette: az amerikaiak napra kész információkat kapnak a helyzet alakulásáról a felelős ügynökségektől, hivataloktól, így mindenki tudni fogja, milyen lépéseket tesznek és milyen további lépéseket terveznek a betegség elleni küzdelemben.

Szlovákiában egyelőre nem észleltek megbetegedést


Egyelőre Szlovákiában sem észleltek sertésinfluenzás megbetegedést - erősítette meg az ország egészségügyi minisztere hétfői pozsonyi sajtótájékoztatóján. Richar Raši elmondta, Európában kedden várható az első nagyobb turistacsoport hazaérkezése Mexikóból Portugáliába; az ibériai országban landoló gépen körülbelül 200 utas lesz.

Ivan Rovný szlovák tiszti főorvos közölte, a közegészségügyi hivatal folyamatosan figyeli, értékeli a járvánnyal kapcsolatos információkat, és rendszeresen tájékoztatni fogja a laikus közvéleményt is. Figyelmeztették az utazási irodákat, s mindenkinek azt ajánlják, lehetőleg ne utazzon azokba a régiókba, ahol a járvány felütötte fejét.

A Fejér Megyei Szent György Kórházban megfigyelés allatt tartanak egy Mexikóból hazatérő férfit

A sertésinfluenza miatt megfigyelés alatt tartanak egy férfit a székesfehérvári Fejér Megyei Szent György Kórház fertőző osztályán a Független Hírügynökség információja szerint. A férfi veszprémi és Mexikóban járt. Székely Tamás egészségügyi miniszter budapesti sajtótájékoztatóján többek között említést tett a veszprémi esetről is, de azt mondta a vizsgálatok nem igazolták, hogy a mexikói influenza vírusról van szó.

Falus Ferenc országos tiszti főorvos azt közölte hétfőn: Magyarországon nincs sertésinfluenza-gyanús megbetegedés, de a hatóságok felkészültek a védekezésre.

A tiszti főorvos ugyanakkor arra kért mindenkit, aki Mexikóból tér haza Magyarországra, ha 7-10 napon belül bármilyen, betegségre utaló tünetet tapasztal, azonnal forduljon orvoshoz. Az orvosok az epidemiológiai központnak vagy a tisztiorvosi szolgálatnak jelzik, ha gyanús esettel találkoznak.

Székely Tamás egészségügyi miniszter ugyancsak hétfőn budapesti sajtótájékoztatóján azt jelentette be, hogy Magyarországon 6 olyan embert kezeltek eddig kórházban, akiknél felvetődött, hogy betegségük kapcsolatos a mexikói sertésinfluenzával, azonban a vizsgálatok után kiderült, hogy nem hordozzák az új vírust. Öten közülük Mexikóból, egyikük pedig Új-Zélandról érkezett. A szaktárca vezetője a 6 gyanús esetről még annyit mondott: egyikük a veszprémi férfi, akit a székesfehérvári kórházban vizsgáltak meg, 5 fertőzöttet pedig a budapesti Szent László Kórházban kezeltek.

Csehországban két megfigyelt

Két, Mexikóból nemrégiben hazatért embert tartanak megfigyelés alatt Csehországban a sertésinfluenza tüneteivel. A laboratóriumi tesztek eredményeit keddre vagy szerdára várják - számolt be hétfőn a cseh sajtó.

Mindkét érintett maga kereste fel az orvost. A prágai Bulovka kórházban harminc ágyból álló speciális részleget alakítottak ki az esetleges betegek fogadására.

A kór kezelése szempontjából hatékonynak tartott Tamiflu és Relenza készítményekből a tízmillió lakosú Csehországban kétmillió áll rendelkezésre, az országnak pedig a madárinfluenza felbukkanása óta érvényes cselekvési terve van pandémia esetére - hangsúlyozza a prágai média. A terv azt is tartalmazza, hogy a hatóságok és az élelmiszeripari dolgozók elsőbbséget élveznek oltás esetén - bár a sertésinfluenza esetében egyelőre nincs oltóanyag -, hogy meg tudják őrizni az állam alapvető biztonsági és ellátási funkcióit.

Bezárnak egy kaliforniai iskolát

Elrendelték hétfőn egy kaliforniai iskola bezárását, mert az intézmény vezetői attól tartanak, hogy a gyerekek esetleg megfertőződtek a sertésinfluenza kórokozójától.

A Sacramento Bee nevű újság a honlapján közölte, hogy a St. Mel's katolikus iskolában, amely az állam fővárosa, Sacramento külterületén van, megbetegedett az egyik diák, akinek a tünetei a sertésinfluenzás esetéhez hasonlóak. A lap szerint pozitív lett a gyerek vérmintájának tesztje, de azt még nem tudják, hogy a sertésinfluenza vírusát hordozza-e a szervezetében. A mintát megküldték az Egyesült Államok Betegségmegelőzési Központjába (CDC) további vizsgálatokra.

A St. Mel's nevű iskolába 275 gyerek jár, és várhatóan szerdán zárják be az iskolát. A Sacramento Bee úgy tudja, hogy a beteg gyerek nem járt Mexikóban, viszont az iskola más diákjai igen, a húsvéti szünetben. Az Egyesült Államok egészségügyi hatóságai eddig 40 olyan esetről tudnak, amely kapcsolatba hozható a sertésinfluenzával. Ebből nyolc esetet Kaliforniából jelentettek. Eltérően Mexikótól, ahol csaknem 150-en haltak meg eddig feltehetőleg a kórral összefüggésben, az Egyesült Államokban még nem volt áldozata a betegségnek, legalábbis a hatóságok nem tudnak ilyenről.

Olvasóink írták

 • 14. kettlebellszeged.hu 2009. május 05. 11:29
  „Döbbenetes video az új influenzával, és annak gyógyításával kapcsolatban:
  http://www.naturhirek.hu/index.php/egeszsegvilag/bigpharma/104- bigpharma/295-tamiflu-csillaganizs.html”
 • 13. flexsnake 2009. április 27. 22:54
  „11. többet nem tudok enni :D
  Most akkor jól értem? A madárinfluenza meg a másik szexelt a malacban és megszülettek a kis disznoinfluenzák?
  Nekik tán nincsen joguk élni?
  A VÍRUSOKNAK IS JOGA VAN AZ ÉLETHEZ! Ne hagyjuk ezeket az egyedi dolgokat kipusztúlni. Már a lépfene is csak laboratóriumokban létezik. Joguk van a szabadsághoz! Szabadítsuk ki a vírusokat! Fogadj örökbe egy bacit! Program :D”
 • 12. floridaimagyar 2009. április 27. 22:22
  „Hat akkor eleg rosszul csinalod Flex, mert hidd el nekem azok meg midnig csak szaporodnak! :)”
 • 11. flexsnake 2009. április 27. 22:11
  „6. nem eszek állatokat. Embereket eszek :D Csúnya feketéket hogy elfogyjanak :D”
 • 10. flexsnake 2009. április 27. 22:11
  „6. nem eszek állatokat. Embereket eszek :D Csúnya feketéket hogy elfogyjanak :D”
 • 9. floridaimagyar 2009. április 27. 22:07
  „Igazad van - USA lakossaga 300 millio kb 30 ember betegedett meg - egy a tizmilliobol, de azert csak fujjuk fel - nagyobb az eselyed nyerni a lotton mint ezt a hulyeseget megkapni. Habar Mexikoban sokkal erosebben jelentkezett mint mashol de szerintem az nem egy tiszta varos es nem lennek meglepve ha a viz vagy valami olyasmi is meg lenne fertozve es azert olyan sulyos. Ha beteg akarsz lenni menj Mexiko-ba, szalmanella, swine flu, nekik minden van, szep tiszta hely.”
 • 8. cselac 2009. április 27. 22:02
  „Hány hét alatt hány megbetegedés is? Hány emberből? 20 ember halt meg bizonyítottan a szövődményektől? AKKOR MI A BÁNATOT KERES AZ A FÖLÖSLEGES PÁNIKOT KELTŐ HÜLYE MONTÁZS A CÍMLAPON?

  A desznyók halálfejet esznek, vagy mi?”
 • 7. floridaimagyar 2009. április 27. 21:56
  „Flexsnake - akarsz egy jo kis mexikoi serteshust Del-Floridabol? Az meg jobban kihozza az ilyen tuneteket, foleg ha kicsit nyersen, ragosan eszed szalmanellas mexikoi erospaprikaval (2008-as jarvany) - probald ki, utana tappenzt is kerhetsz a fonokodtol egy par honapra, es utana az egesz eletedben csak csirket gfogsz enni, ha nem jon egy bird flu.”
 • 6. flexsnake 2009. április 27. 21:10
  „Én meg semerre sem voltam mégis folyik az orrom és lázas vagyok. Röff-röff
  Mivel viharos szél fúj elég sokan tüsszögtek a városban, eddig még nem láttam holtan összeesni senkit. Bár látni sem láttam mert a homokot kavarta a belvárosban a szél.”
 • 5. flexsnake 2009. április 27. 21:10
  „Én meg semerre sem voltam mégis folyik az orrom és lázas vagyok. Röff-röff
  Mivel viharos szél fúj elég sokan tüsszögtek a városban, eddig még nem láttam holtan összeesni senkit. Bár látni sem láttam mert a homokot kavarta a belvárosban a szél.”
 • 4. abrakapokusz 2009. április 27. 21:09
  „Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a World Health Organization (WHO) megerősítette, hogy a Mexikóban felbukkant és világszerte terjedő megbetegedések egyes eseteiben az A típusú influenzavírus H1N1 törzsének egy eddig sosem látott változata jelent meg. A H1N1 ugyanaz a vírustörzs, amely rendszeres időközönként az emberi influenzajárványokat okozza. A most feltűnt változat azonban másmilyen: az emberi influenza, a sertésinfluenza és a madárinfluenza génállományának darabjait is tartalmazza.

  Ez azért lehetséges, mert az influenza vírusának különböző típusai képesek genetikai összetevőket cserélni egymás között. Ez alapján valószínűsíthető, hogy a H1N1 új változata különböző változatok keveredéséből jött létre. A disznók megfertőződhetnek a madárinfluenza és az emberi influenza típusaival, sőt, előfordul, hogy ezek közül egyszerre tőbbet is elkapnak egy időben. Ilyen esetben fordulhatott elő, hogy a különböző típusú, különböző fajokra veszélyes vírusok genetikailag keveredtek. Az eredeti változatok más-más fajokra voltak veszélyesek, a mexikói sertésekben összekeveredve azonban egy új, emberre is veszélyes változatot hoztak létre.

  Milyen tüneteket okoz?

  Az embereket megfertőző sertésinfluenzának a hagyományos emberi influenzához hasonló tünetei vannak. A betegség lázzal, köhögéssel, torokfájással, orrfolyással, ízületi és izomfájdalmakkal, kimerültséggel jár, az amerikai beszámolók szerint néhány esetben hasmenést és hányingert is okoz. A világ legtöbb pontjáról jelentett esetekben a betegség enyhe lefolyású, Mexikóban azonban már száznál is többen haltak bele a fertőzésbe. Aggodalomra adhat okot, hogy a halálos áldozatok többsége fiatal, életerős felnőtt, miközben a normális influenza általában a legyengült, idős embereknél és a fiatal gyerekeknél jelent komoly veszélyt. A betegségnek ez a tulajdonsága a korábbi nagy járványokra emlékeztet, mint az 1918-as spanyolnáthajárvány.

  Hogyan terjed?

  Az emberről emberre terjedő sertésinfluenza a feltételezések szerint ugyanúgy adódik át, mint az emberi influenza: tüsszentéssel, köhögéssel a levegőn keresztül. A betegség néha úgy is elkapható, ha valamilyen fertőzött felülethez érünk hozzá, majd a szánkhoz, orrunkhoz, szemünkhöz érünk. Az influenzával fertőzött ember már a tünetek megjelenése előtt 1 nappal is képes tovább fertőzni, vagyis már akkor is fertőző, amikor még nem tudja, hogy beteg. A tünetek megjelenése után még legalább 7 napig fertőző a beteg.

  Mit tegyünk, hogy ne kapjuk el?

  Az Amerikai Járványügyi Központ (CDC) néhány egyszerű elővigyázatossági intézkedést javasol, amivel csökkenthetjük a fertőzés kockázatát. Ezek:

  * Tüsszentéskor és köhögéskor takarjuk el az arcunkat, a használt zsebkendőt pedig mindig dobjuk a szemetesbe
  * Gyakran mossunk kezet szappannal vagy alkohol alapú kéztisztítóval, különösen miután köhögtünk vagy tüsszentettünk
  * Ne nyúljunk a szemünkbe, orrunkba, szánkba, mert ezzel terjed legkönnyebben a fertőzés
  * Kerüljük a beteg emberekkel való kapcsolatot
  * Éljünk egészségesen: aludjunk és mozogjunk eleget, igyunk sok folyadékot, együnk tápláló ételeket

  Mit tegyünk, ha megbetegedtünk?

  A CDC azt javasolja, hogy aki a betegség tüneteit tapasztalja magán, az keresse fel az orvosát: az orvos a tünetek alapján meghatározza, hogy szükség van-e az influenza tesztelésére, és szükség esetén az influenzavírus elleni gyógyszert is felírhat. Az influenzásoknak azt javasolják, hogy munka helyett maradjanak otthon, amennyire csak lehet, kerüljék a kapcsolatot az emberekkel, mert könnyen átadhatják a fertőzést. A terhes nők, cukorbetegek, szívbetegek és asztmások kérjenek külön tájékoztatást, mert nekik speciális ellátásra is szükségük lehet.

  A betegeknek a betegség kezdetétől számítva legalább 7 napig otthon kell maradniuk. Ilyenkor sok pihenésre van szükség, sok folyadékot kell inni a kiszáradás ellen és ügyelni kell arra, hogy ha a tünetek rosszabbra fordulnak, azonnal orvosi segítséget kell kérni. Azonnali orvosi segítséget kell kérni kisgyermek esetén:

  * Ha gyorsan vagy nehezen lélegzik
  * Ha elkékül a bőre
  * Ha nem iszik elegendő folyadékot
  * Ha nem ébred fel vagy nem reagál
  * Ha olyan ingerlékennyé válik, hogy már nem hagyja magát kézbe venni
  * Ha az influenza tünetei egy ideig javulni látszanak, de aztán magas lázzal és erős köhögéssel visszatérnek
  * Ha ha a láz kiütésekkel párosul

  Azonnali orvosi segítséget kell kérni felnőtt esetén:

  * Ha nehezen lélegzik vagy nem kap levegőt
  * Ha fájdalmat vagy nyomást érez a mellkasában vagy a hasában
  * Ha hirtelen szédülések törnek rá
  * Ha zavarodott
  * Ha erős vagy folyamatos hányinger, hányás jelentkezik

  Ezek a tünetek nem feltétlenül jelentik, hogy az illető az újfajta influenzavírussal fertőződött meg, az útmutatót a CDC azokra a területekre adta ki, ahol már megjelent a mexikói sertésinfluenza vírusa. Magyarország ilyen szempontból egyelőre nem veszélyeztetett.

  Mennyire veszélyes?

  A Mexikóban és az Egyesült Államokban tapasztalt megbetegedések alapján a World Health Organization arra figyelmeztetett, hogy az új vírus akár világméretű járványt is okozhat. A WHO szerint a helyzet súlyos, jelenleg a felállított hatpontos veszélyjelző skála alapján nagyobb az esélye egy világméretű járványnak, mint 1968 óta bármikor. A vírus azért veszélyes, mert az ember számára teljesen új, és valószínű, hogy az emberek többsége nem rendelkezik a vírus elleni immunitással.

  Ennek ellenére az egészségügyi világszervezet jelezte: még nincs elég ismeretük a vírusról, hogy pontosan tudják értékelni a helyzetet, és még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Senki sem tudja, milyen hatása lenne a világméretű járványnak, de egyes szakértők szerint milliók életét is követelheti világszerte. Az 1918-as spanyolnáthajárvány, amelyet szintén a H1N1 vírustörzs okozott, több millió áldozatot szedett.

  Az új vírussal kapcsolatban biztató ugyanakkor, hogy az Egyesült Államokban regisztrált megbetegedések mind enyhe lefolyásúak: ez azt is jelezheti, hogy a mexikói halálos esetekben helyspecifikus tényezők is szerepet játszanak. Lehet, hogy Mexikóban a sertésinfluenza mellett egy másik betegség is jelen van, és a kettő együtt okozza a halálos eseteket, de az is lehet, hogy az ottani vírus különbözik a világ többi pontján felbukkant változattól. Az is elképzelhető, hogy a mexikói haláleseteket a későn elkezdett kezelés okozta, ezekre a kérdésekre azonban csak a laboratóriumi vizsgálatok eredményei adnak majd választ.

  Biztonságos-e disznóhúst fogyasztani?

  Egyelőre nincs arra utaló bizonyíték, hogy a sertésinfluenzát fertőzött disznóhús fogyasztásával el lehetne kapni. Ennek ellenére rendkívül fontos, hogy a húst megfelelően megfőzzük. 70 Celsius-fokos hőmérsékleten a húsban esetleg jelen lévő vírusok biztosan elpusztulnak. A bizalmatlanságot mutatja ugyanakkor, hogy Oroszország vasárnap bejelentette: a járvány által sújtott Mexikóból és az USA három déli államából, Texasból, Kaliforniából és Kansasból felfüggeszti a húsáruk importját.

  Feltartóztatható-e a vírus?

  A sertésinfluenza a jelentések szerint már a világ több pontján felbukkant, valószínűleg a mexikói vírus tüneteit találták meg Kanadában, Spanyolországban, Izraelben és Új-Zélandon is. A szakértők szerint a mai korban a vírus feltartóztatása szinte lehetetlen, hiszen a gyors légi közlekedés miatt a világrészek között is napok alatt átterjedhet a fertőzés. Új-Zélandra a hírek szerint például olyan diákok hozták be a fertőzést, akik nem sokkal korábban jártak Mexikóban.

  Az amerikai járványügyi központ már pénteken jelezte, hogy nem is próbálkoznak karanténnal vagy a fertőzés körülhatárolásával, mert az csak akkor működik, ha a betegség egy kis területen koncentrálódik. A sertésinfluenza ugyanakkor egymástól függetlenül, különböző helyeken egyszerre ütötte fel a fejét.

  Milyen gyógyszerek és oltóanyagok vannak?

  Az amerikai hatóságok szerint az influenza ellen bevált gyógyszerek, a Tamiflu és a Relenza nevű készítmény egyelőre hatásosnak bizonyul azokkal az esetekkel szemben, amelyek az Egyesült Államokban felbukkantak. A gyógyszeres kezelést ugyanakkor már a betegség korai stádiumában el kell kezdeni ahhoz, hogy hatásos legyen. A kezelés segít abban is, hogy a fertőzött emberek kisebb valószínűséggel adják tovább a fertőzést a környezetükre.

  A WHO szerint jelenleg nincs olyan oltóanyag, amely a mostani vírus ellen hatásos, és nem tudni, hogy a hagyományos influenza elleni vakcinák adnak-e bármilyen védelmet az új vírustörzzsel szemben, mivel az genetikailag különbözik az eddig ismert változatoktól. Az amerikai tudósok ugyanakkor már fejlesztenek egy új védőoltást, de ennek a tökéletesítése és tömeges legyártása időbe telik.”
 • 3. abrakapokusz 2009. április 27. 21:03
  „Úgy tűnik elmúlt a poénkodás ideje.
  A humor helyébe a zabszem került...”
 • 2. csonakos 2009. április 27. 21:02
  „Ez egy bitang jó fedősztori! Vajon mi lehet az igazság? A disznó ára már esni kezdett.
  Kb. annyi köze lehet hozzá mint a báránynak a bárányhimlőhöz.”
 • 1. lilucu 2009. április 27. 20:31
  „http://www.worldwebnewspapers.com/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Földrengés Mexikóban

A Richter-skála szerinti 6-os erősségű földrengést jeleztek Mexikóból az Egyesült Államok Földtani… Tovább olvasom