Délmagyar logó

2019. 06. 25. kedd - Vilmos 20°C | 30°C Még több cikk.

Már tízen haltak meg a hasmenésjárványban

Németország - Nem csillapodik a németországi hasmenésjárvány. Vasárnap délelőtti adatok szerint a halálos áldozatok száma már tízre emelkedett.
Az áldozatok valamennyien észak-németországiak, és közöttük kilenc nő van. A Robert Koch járványügyi intézet arról számolt be, hogy szerte az országban jóval több mint 1000 fertőzéses megbetegedést, illetve gyanús esetet regisztráltak. A betegek közül csaknem 300 állapota válságos: az EHEC-bélbaktérium kiváltotta fertőzés vérszegénységet, illetve veseelégtelenséget eredményezett náluk. Egészségügyi szakértők úgy vélekednek, hogy a járvány még messze nem érte el tetőpontját.

Információk szerint Németország arra törekszik, hogy a járványt mindenképp tűzzék napirendre az uniós tagállamok mezőgazdasági minisztereinek hétfőn Debrecenben tartandó informális találkozóján.

A német hatóságok változatlanul sötétben tapogatódznak a veszélyes baktérium hordozóját illetően. Még mindig nem sikerült egyértelműen bizonyítani, hogy a mintegy két hét óta tartó és minden korábbinál gyorsabban terjedő fertőzést Spanyolországból importált uborka okozta. Az egészségügyi hatóságok az elmúlt napokban erre gyanakodtak, korábban pedig az volt a feltevés, hogy a járványt helytelenül trágyázott észak-németországi paradicsom, uborka és saláta váltotta ki. Mindennek nyomán egyáltalán nem zárják ki, hogy a fertőzés forrása más mezőgazdasági termék lehet.

Erre utalt vasárnapi interjújában a mezőgazdasági miniszter. A Bild am Sonntag című lapnak nyilatkozva Ilse Aigner még fokozottabb elővigyázatosságot sürgetett. Felszólította a lakosságot, hogy kerülje a nyers uborka, a nyers paradicsom és a saláta fogyasztását. Hangsúlyozta: amíg német és spanyol szakértők nem tisztázzák egyértelműen, hogy mi lehet a járvány kórokozójának forrása, a zöldségek fogyasztásával kapcsolatban rendkívüli óvatosságra van szükség.

Az interjúban a mezőgazdasági miniszter cáfolni igyekezett, hogy a kórokozóval kapcsolatos vita diplomáciai viszályt okozott Spanyolország és Németország között. Azt állította, hogy a két ország illetékesei együttműködnek a tényleges okok feltárásában.

Vasárnapi értesülések szerint egyes észak-németországi tartományok, mindenekelőtt Hamburg és Schleswig-Holstein kórházaiban szinte katasztrofális helyzet alakult ki. A betegek nagy száma miatt az intézmények teherbírásuk határához jutottak, az önálló tartománynak számító Hamburgnak például Alsó-Szászország segít. Az orvosok közben a legsúlyosabb szövődmények megszüntetése érdekében új gyógyszerekkel próbálkoznak, a hírek szerint nemzetközi együttműködéssel. A fertőzés súlyosságát növeli, hogy az EHEC-baktérium mérgező hatását az antibiotikum csak erősítheti. Hamburgi orvosok arról is beszámoltak, hogy az elsősorban gyermekek és nők esetében alkalmazott dialízis kezelés nem járt eredménnyel.

Olvasóink írták

 • 16. butagyerek 2011. május 30. 08:28
  „Szerintem mi is kaptunk belőle. A nagyobb áruházak annyi szeméttel etetnek már évek óta, hogy teljesen hozzá szoktunk. Ezért is nem visel meg annyira mert edzésbe vagyunk . Gondolom a hír hallatán már elkezdték felvásárolni a maradék uborkát.”
 • 15. queenmargareth 2011. május 30. 07:22
  „két éve mindent elolvastam és kipróbáltam:)”
 • 14. cumania 2011. május 29. 23:48
  „Nem értem ezt a pánikolást, amit műveltek!”
 • 13. Mignon 2011. május 29. 22:05
  „10. Margit!

  Az allando hasmenesnek nagyon sok oka lehet!
  (Ezt most komolyan irom.)

  Ha jol tudom, Te dohanyzol.
  Peldaul, ha valaki felhagy a dohanyzassal, napokkal kesöbb helyreall az anyagcsere folyamata is!
  Ez, tenyleg igy van!
  Olvastam rola.

  En, kb. 7-eve nem dohanyzom, de emlekszem, a kezdeti idöben nagyon nehez volt.
  Remegett a kezem es izzadtam minden ok nelkül.
  Az orvos mondta, hogy ez "csak jo...!", ez azt jelenti hogy Ön gyogyul...!

  Ezek voltak az un. "Entzugserscheinungen..."
  (kb.: "Elvonasi tünetek...")

  A szeklet ("Stuhlgang")-al is problemak voltak, ami ilyenkor termeszetes, de
  hidd el!

  Megerte!”
 • 12. gemesl 2011. május 29. 21:48
  „Vegyetek DélKertész zöldségeket, az biztos magyar és minőségi.”
 • 11. zehn 2011. május 29. 20:50
  „Az a szomorú,hogy a "szakemberek" nem vonják vissza az áruházláncokból az összes uborkát,gyanúba keveredett zöldséget.Nem tragédia,ha pár napig nem fogyasztunk ilyeneket. Viszont az lehet, ha felelőtlenül árulhatják tovább ezeket az élelmiszereket, azért mert még tart a vizsgálat.Addig mérgeződhetünk? Lehet, nincs veszély,de ha mégis? Egyébként a Tescoban jócskán leértékelt áron lehet venni uborkát. Eszem megáll, olcsón már nem mérgez?/esetleg/
  "Itt van olcsón hülyék, vigyétek.Belehaltok lehet,de szinte ingyen van és nekünk a sok kis pénz is pénz" Gusztustalan!”
 • 10. queenmargareth 2011. május 29. 20:18
  „9 nagyon vigyázni kell, ha így hallgatnak, nagyobb a baj, mint gondolnánk.Érdekes módon az én hasmenés elleni antibiotikumom bevonva.........sőt, holnap be is fektetnek, nem ezzel, csak veszélyeztetett vagyok, mint állandó hasmenéses.”
 • 9. aquila0126 2011. május 29. 20:09
  „Most reagens vagy rezisztens?
  Amúgy meg nem igazán értem, miért nincs az árukon feltüntetve a származási hely. Nem tudjuk, egyáltalán hogyan kezdődik a betegség, mennyi a lappangási ideje, milyen a lefolyása ezeket nem sumákba hetekkel később kellene megtudni, hanem itt és most. Azt hallottam, hogy a dialízis sem segít, az antibiotikum terápia meg egyenesen ront a helyzeten . A helyszíni közvetítést nyilván poénnak szántad cumania, szerintem rendkívül ízléstelen tréfa volt. A Tesco azt állítja, nála csak magyar uborka van. (talán magyar importőrtől származó) Én azt hiszem a Tesco még akkor is hazudik, ha kérdez.”
 • 8. deszkás 2011. május 29. 19:25
  „Amit a tescóba vettem ubit a komposzton végezte.”
 • 7. queenmargareth 2011. május 29. 18:47
  „Csak még annyit hozzátennék, vajon mennyi beteg, áldozat után jöttek rá, reagens az antibiotikumokkal?
  És mit tegyen most az akiknek gyermeke menzás stb?
  Reménykedünk?”
 • 6. queenmargareth 2011. május 29. 18:21
  „ha ez nem egy direkt biológiai fegyver, akkor semmi.....az MR1, Kossuth nem szokott tódítani, szerintem még több lehet a betegség áldozata. A rémisztő az, hogy nagy számban válságos az állapotuk.
  Tehát az antibiotikum felgyorsítja........nem véletlen ez.”
 • 5. gumikacsa111 2011. május 29. 16:43
  „?????????”
 • 4. cumania 2011. május 29. 16:42
  „Szerintem, napi háromszor kellene (legalább) friss cikk erről! Nehogy lemaradjunk! Azt is megírhatnák, hogy éppen hányan haldokolnak emiatt. Sőt! Én megkockáztatnám az helyszíni közvetítést is a haldokló ágyánál!”
 • 3. Lehiggadt 2011. május 29. 15:17
  „Az MR1 (leánykori nevén Kossuth adó) 15-órás hírei már 16 halálos áldozatról beszélt!?! Rémísztő! Ezren feXenek kórházban. A harmada válságos állapotban!?! Ez olyan rémísztő, mint az ebola! De hogy ez a XXI-ik század második évtizedében Németországban? Ez elgondolkodtató! Szerintem egyetlen reményünk itt Mo-on, hogy az import "elvileg" már elfogyott!?!
  Én arra emléXem, hogy Süth Miklós karakánul kézben tartotta az ellenőrzést! Csak reménykedni tudok, hogy nem került gyengébb, langyos kézbe, pártirányítás alá az élelmiszer-ellenőrzés!”
 • 2. keiner 2011. május 29. 13:03
  „Achilleus, nem kell félni:
  http://nol.hu/gazdasag/20110528-a_spanyol_uborkat_mar_megettuk
  :-))
  Ez a fájta betegség rosszabb a "normális"nal, ez imun antibiótikumra, söt forditva, antibótikum még rosszabb csinálja. Ami eddig valamennyire segít az a vérmosás. Probálnak egy új dolgot, valami GEN változtatot.
  Az osztrákok uborká, paradicsom és padlisántol ovnak, nálunk saláta jön még hozza.
  Nektek van ilyen szempontbol szerencse, a piacon az öreg néni ilyet bisztos nem árul.”
 • 1. achilleus 2011. május 29. 12:12
  „2011-05-29 10:08 - Hazánkban is áldozatokat szedhet a gyilkos kór - Magyarországra is juthatott a fertőzött uborkaszállítmányból a cseh élelmiszer-biztonsági hatóság szerint. Az élelmiszer-ellenőrök úgy tudják, hogy Csehország is importált egy tétel spanyol uborkát, de azt egyelőre nem tudni, hogy azok piacra kerültek-e. A cseh hatóságok ma ellenőrzik azt az importcéget, amelynek a német vállalkozás szállította az uborkákat. (...)
  ----------- jobb az óvatosság, még ha kamu is az egész. A németek a dioxinos csirkét is "kikérték" maguknak. Nehogy ide passzolják a szennyet. Nem nehéz kitalálni hol jelenhetnek meg először ezek az uborkák ("akciósan"), majd onnan hová szivárognak át ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 44 bank ment csődbe Amerikában az idén

Egyesült Államok - Újabb bank ment csődbe a héten az Egyesült Államokban, az idén bezárt bankok… Tovább olvasom