Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Martin Schulz: óva intette a görögöket a kilépéstől

Nyomatékosan óva intette Görögországot az euróövezetből való kilépéstől az Európai Parlament elnöke.
Athéni látogatása előtt a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva Martin Schulz pénteken kijelentette: "Meg fogom mondani az embereknek, hogy az euróövezetben kemények a feltételek, és azok is maradnak, de az övezeten kívül még keményebbek lesznek". A görög gazdaság néhány napon belül össze fog omlani, ami másokra is hatással lesz - tette hozzá.

Az euróövezetből való távozás nem egy negatív folyamat végpontja, hanem egy még rosszabb folyamat kezdete lenne - magyarázta Schulz. "Ma Görögország, holnap Portugália, holnapután Spanyolország, aztán Olaszország" - mondta. Nem kevesen vannak, akik az Európai Unió széthullására tettek fogadást - figyelmeztetett.

Görögországi látogatása során Schulz Alexisz Ciprasszal, a Radikális Baloldal elnökével is tárgyalni fog. El akarja neki mondani - közölte az EP elnöke rádiónyilatkozatában -, hogy a takarékossági program elutasítása sehová sem vezet. Üzenete a görög népnek a következő: "Akik azt mondják nektek, hogy nem kell semmit visszafizetnetek, nem kell semmit szanálnotok, az európaiak továbbra is fizetni fognak nektek - nos, ezek katasztrófába vezetnek titeket".

Friss közvélemény-kutatás szerint a június 17-i választásokon az Európa-barát görög pártok jobban szerepelnének, mint a május 6-án rendezett előre hozott voksoláson. Eszerint a konzervatív Új Demokrácia párt 26,1 százalékkal (májusban 18,85) a legerősebb politikai erő lenne - jelentette az Alpha görög televízió. A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) - amely az utóbbi időben kifejezte készségét a kormányban való részvételre - 14,9 százalékot kapna (májusban 13,2). A konzervatívok így - a győztesnek járó plusz 50 mandátummal - 123 képviselői helyhez jutnának, míg a szocialisták 41 mandátumot kapnának. Ez a két pártnak kényelmes, 164 fős többséget biztosítana a 300 fős parlamentben.

Ugyanakkor a takarékossági csomagot elutasító, de az euróövezetben maradás mellett kiálló Radikális Baloldal is növelné támogatottságát, a május eleji 16,8-ról 23,7 százalékra. Ezzel szemben a kommunistáknak és fasisztáknak (Arany Hajnal)szavazótáboruk zsugorodásával kellene számolniuk a felmérés szerint.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kémkedett, 8 év fegyházat kapott

Kémkedésért nyolc évre ítélték egy orosz fegyvergyár alkalmazottját. Tovább olvasom