Délmagyar logó

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Még augusztusban perbe fogják a Muzulmán Testvériség vezetőit

Három héten belül bíróság elé állítják Egyiptomban a Muzulmán Testvériség vezetőit azoknak a gyilkosságoknak a felbujtóiként, amelyek a Mohamed Murszi elnök megdöntését megelőző napok tüntetésein történtek - közölte vasárnap egy kairói bíróság.
A MENA állami hírügynökség által idézett közlés szerint Mohamed Badíe és helyettese, Hajrat as-Sáter perét augusztus 25-én kezdik meg. A vád szerint ők ketten, valamint Rasid el-Bajumi, Badíe egy további helyettese bűnrészesek annak a nyolc tüntetőnek a halálában, akiket június 30-án éjjel öltek meg az iszlamista mozgalom kairói székháza előtt. Bíróság elé állítják a perben a gyilkosságok három elkövetőjét is. Badíe azonban egyelőre szökésben van.

Az egyiptomi főügyész ugyancsak vasárnap elrendelte Rifaa el-Tahtávinak, Murszi volt vezérkari főnökének, valamint Tahtávi helyettesének vizsgálati fogságba helyezését. Őket azzal vádolják, hogy a 2012-es tiltakozások idején utasítást adtak egyes tüntetők őrizetbe vételére, kínzására és vallatására - jelentette a MENA.

Murszi szövetségesei mindannyiukat olyan politikai foglyoknak tekintik, akiket inkább be kéne vonni azokba a tárgyalásokba, amelyek a Murszi július 3-i megdöntése után kialakult súlyos belpolitikai válság rendezését szolgálhatják.

Megfigyelők szerint e lépések arról tanúskodnak, hogy miközben külföldi megbízottak azon igyekeznek, hogy közvetítsenek az egyiptomi válság megoldásában, a hadsereg által támogatott átmeneti kormány folytatni akarja a Murszi mögött álló iszlamista mozgalommal való leszámolást.

Murszit - akit szintén gyilkossággal és más bűncselekményekkel vádolnak - egy titkos helyszínen tartja fogva a hadsereg.

Az al-Dzsazíra arab hírtelevízió vasárnap azt jelentette, hogy nyugati és arab megbízottak - az Egyesült Államokból, az Európai Unióból, Katarból és az Egyesült Arab Emírségekből - hamarosan meglátogatják börtönében Sátert, a Muzulmán Testvériség fő politikai stratégáját, hogy megpróbáljanak közvetíteni az egyiptomi válság lezárása érdekében.

A kairói belügyminisztérium azonban cáfolta az értesülést, alaptalannak nevezve azt.

Egyiptom új erős embere, Abdel-Fattah asz-Szíszi vezérkari főnök a vasárnapra virradó éjjel iszlamista vezetőkkel találkozott, hogy együtt próbáljanak megoldást találni a súlyos belpolitikai válságra.

A Muzulmán Testvériség azonban nem képviseltette magát a találkozón. Ehelyett vasárnap milliós tüntetésre szólította fel híveit. A Szíszi vezette Nemzeti Védelmi Tanács válaszul arra figyelmeztetett, hogy "ketyeg az óra", a békés megoldás keresése nem tarthat el akármeddig, előbb-utóbb véget kell vetni az új kormány elleni erőszakos tiltakozásoknak.

Murszi hatalomból való eltávolítása óta mintegy kétszázan haltak meg Egyiptomban a különféle utcai összecsapásokban, és ezrek sebesültek meg.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drágulhat a betegélelmezés

A rendelet hatalmas lépést jelent az egészséges táplálkozás felé - mondta a Magyar Dietetikusok… Tovább olvasom