Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Megbénították Pakisztánt az istenkáromlás miatt elítélt keresztény nő felmentése miatt

Zárva tartanak az iskolák, a hivatalok, az üzletek, akadozik a közlekedés, miután a tüntetők a nagyobb városokban autópályákat és vasútvonalakat torlaszoltak el.
Megbénították Pakisztánt péntekre az istenkáromlás vádjával halálra ítélt keresztény nő szabadlábra helyezését elrendelő ítélet miatt harmadik napja tartó tüntetések. Zárva tartanak az iskolák, a hivatalok, az üzletek, akadozik a közlekedés, miután a tüntetők a nagyobb városokban autópályákat és vasútvonalakat torlaszoltak el. Az Iszlámábádba vezető négy út közül hármat az TLP aktivistái eltorlaszoltak, és nem engedik át a járműveket. Az aktivisták gépkocsikat gyújtanak fel és boltokat fosztogatnak. Iszlámábádban és Lahorban pénteken leállították a mobiltelefon-szolgáltatást is.

A kormány erőfeszítése, hogy tárgyaljon a helyzet megoldásáról a tüntetéseket szervező Tehrík-i-Labbaik Pakisztán (TLP) nevű iszlamista párt vezetőivel, péntekre virradóra zsákutcába jutott. A TLP vezetője, Hadim Rizvi pénteken megerősítette, hogy megszakadtak a kormánnyal folytatott tárgyalások, és ígéretet tett a tüntetések folytatására.

A tüntetések szerdán kezdődtek, miután a legfelsőbb bíróság elrendelte a 2010 óta halálsoron lévő Ászija Bibi szabadon engedését. "Nem hagyjuk abba, amíg a halálos ítéletet eltörlő bírákat fel nem mentik, és Bibit nem akasztják fel" - mondta támogatóinak Rizvi Lahorban. Rizvi követei azt kérték a kormánytól, hogy a nő ne hagyhassa el az országot, Favad Sodri tájékoztatási miniszter viszont az közölte, hogy a kabinet nem fogad el semmilyen diktátumot.
 

A családanyát annak idején azért jelentették fel, mert állítólag sértő megjegyzést tett Mohamed prófétára. Istenkáromlásért 2010-ben rövid tárgyalás után halálra ítélték. Egy lahori főbíróság 2014-ben jóváhagyta a korábbi ítéletet. A nő és a családja végig kitartott az ártatlansága mellett. Az ügy nagy visszhangot keltett világszerte, annak idején XVI. Benedek pápa is kérte a nő szabadon bocsátását. Pakisztánt erősen megosztotta az ítélet, két politikust, akik segíteni akartak az asszonynak, meggyilkoltak.


Gulam Musztafa ügyvéd, aki a Bibit annak idején istenkáromlásért feljelentő pandzsábi papot képviselte, kérte a legfelsőbb bíróságot, hogy a bírák vonják vissza a Bibi szabadlábra helyezésére vonatkozó döntést. A bíróság nem közölte, mikor fogadják be a kérvényt, de a folyamat tovább késleltetheti a nő szabadon bocsátását. A hatóságok közölték, hogy fokozták a biztonsági intézkedéseket a büntetés-végrehajtási intézmény körül, ahol Bibit őrzik. A börtönt nem nevezték meg.
 

Csütörtökön büntetés-végrehajtási vezetők közölték, hogy a múlt hónapban előállítottak két foglyot, akik meg akarták fojtani Bibit. A két férfi kihallgatása jelenleg is folyik.

A nő családja csütörtök estig várta Bibi szabadon bocsátását. Férje október közepén tért vissza Nagy-Britanniából a gyerekekkel, és várják az elengedését, hogy együtt utazzanak el Pakisztánból. A család nem közölte, hová kívánnak utazni, Franciaország és Spanyolország ajánlott fel nekik menedékjogot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Maratoni műtét során választják szét a 14 hónapos sziámi ikreket - fotók

Maratoni műtét során választják szét a 14 hónapos sziámi ikreket - fotók
Nima és Dawa Bhutánból érkeztek Melbourne-be, hogy szétválasszák őket. Tovább olvasom