Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Meghalt 4 NATO-katona a mardzsai offenzívában

Afganisztán - Meghalt négy NATO-katona csütörtökön a dél-afganisztáni Mardzsa ellen indított offenzívában, ezzel kilencre emelkedett a nemzetközi erők vesztesége a művelet kezdete óta - jelentette be az atlanti szövetség.
Két katonával egy házilagos készítésű pokolgép végzett, egy harmadik egy újabb robbanás áldozata lett, míg a negyedik a tálibokkal vívott harcban esett el.

A NATO az elesett katonák állampolgárságát nem közölte.

Az amerikai és az afgán katonák ellenőrzésük alá vonták a tálibok erősségének számító Mardzsában a főbb utakat, hidakat és kormányépületeket, de a térségben még maradtak tálib tűzfészkek.

Nick Carter vezérőrnagy, a Dél-Afganisztánba vezényelt brit erők parancsnoka csütörtökön egy washingtoni sajtóértekezleten Afganisztánból video-összeköttetés segítségével közölte: a Hilmend tartományban szombaton indított offenzíva a "kezdet végénél" tart.

Carter tábornok szerint legfeljebb egy hónapig tart, amíg a térséget megtisztítják és mintegy három hónapra lesz szükség, hogy világosan látszódjon, a művelet sikeres volt.

A brit tábornok szerint "lassú és megfontolt" az előrenyomulás Mardzsában a tálibok által hátrahagyott aknák és más robbanószerkezetek miatt.

Geoff Morrell, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője a sajtóértekezleten kijelentette, hogy a lázadók ellenállása nem tűnik túlságosan egyeztetettnek, de továbbra is kitartanak Mardzsában és Hilmend tartomány más részein, és nyilvánvalóan a végsőkig harcolni fognak.

A 15 ezer afgán és külföldi katona részvételével indított, Mustarak (Együtt) kódnevű mardzsai offenzíva a legjelentősebb hadművelet a 2001. évi amerikai invázió óta, és Barack Obama amerikai elnöknek a növekvő tálib ellenállás megállítására és civilek megvédelmezésére tett erőfeszítéseinek próbája.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhibázott légicsapás: hét rendőr meghalt

Afganisztán - Életét vesztette hét afgán rendőr, két másik pedig megsebesült csütörtökön a NATO… Tovább olvasom