Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Meghalt a kórházban a megkéselt gdanski főpolgármester

Az 53 éves Pawel Adamowiczot egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi.
Meghalt a vasárnap megkéselt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz - jelentették be hétfőn az őt ápoló gdanski egyetemi kórház orvosai.

A kórház előtt Lukasz Szumowski egészségügyi miniszter részvételével tartott tájékoztatón az orvosok azt mondták: harcoltak Adamowicz életének megmentéséért, de sajnálatos módon elveszítették a küzdelmet. A támadáskor súlyos sérülések érték a főpolgármester szívét, a rekeszizmát és más hasi szerveit, és bár az orvosok az éjjel ötórás műtétet hajtottak végre rajta, nem sikerült megmenteni az életét.

Az 53 éves Pawel Adamowicz az országos szinten jelenleg ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagja volt és több ciklus óta vezette Gdansk városát. A tavaly novemberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra. A politikust egy jótékonysági célú, szabadtéri rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi, akinél korábban lelki betegséget diagnosztizáltak.

Korábbi értesülések szerint a késelőt, Stefan W.-t a gdanski kerületi bíróság 2014-ben öt és fél évi szabadságvesztésre ítélte négy bankrablás elkövetéséért. Stefan W.-t december végén engedték ki a börtönből. A vasárnapi támadás után őrizetbe vették, a gdanski ügyészség pedig a hétfői kihallgatás után közölte a férfi által elkövetett gyilkosságért 25 évi vagy akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható. Az ügyészség a gyanúsított előzetes letartóztatását kezdeményezte. Stefan W. nem ismerte be bűnösségét.

A gyászhírre számos lengyel kormánypárti és ellenzéki politikus reagált részvétnyilvánítással, valamint a gyilkos tett elítélésével. Andrzej Duda elnök szerint "a gyűlölet és az erőszak tragikus következményeket és fájdalmat okozott, ebbe nem szabad belenyugodni". Joanna Kopcinska kormányszóvivő szerint Adamowicz "egy bestiális, a leghatározottabban elítélendő bűntett" áldozatává lett. Fájdalmát fejezte ki Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke is.
Gyászolók gyertyagyújtással adóznak az előző nap megkéselt és ezen a napon a sérüléseibe belehalt Pawel Adamowicz gdanski polgármester emléke előtt Varsóban 2019. január 14-én. Fotó: MTI
Gyászolók gyertyagyújtással adóznak az előző nap megkéselt és ezen a napon a sérüléseibe belehalt Pawel Adamowicz gdanski polgármester emléke előtt Varsóban 2019. január 14-én.
Fotó: MTI
Andrzej Duda elnök bejelentette: több lengyel politikai tömörüléssel való egyeztetése nyomán Adamowicz temetésének napját nemzeti gyásznappá nyilvánítják. A szertartás időpontjáról később döntenek a főpolgármester hozzátartozói. Gyászmiséket már hétfő este bemutatnak, többek között a két varsói székesegyházban.

A Gdansk városához kötődő lengyel politikusok közül reagált Lech Walesa volt elnök, a Szolidaritás mozgalom egyik alapítója, valamint Donald Tusk is, akinek az egyik munkatársa közölte: az Európai Tanács elnöke Gdanskba utazik.

Külföldi politikusok közül Manfred Weber, az Európai Néppárt elnöke, valamint Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért EP-képviselőcsoport elnöke szolidaritásukat fejezték ki a hozzátartozókkal és a lengyel nemzettel. Matteo Salvini olasz kormányfőhelyettes a Twitteren azt írta: teljességgel elítéli az erőszak minden formáját, imádkozik az elhunytért és a lengyelekért. Részvétnyilvánítás érkezett Andrej Babis cseh kormányfőtől is.

A halálhír nyomán bejelentette lemondását Jurek Owsiak, annak az alapítványnak az elnöke, amely a tragikus esemény színhelyévé vált karitatív akciót szervezte. Owsiak évek óta szervezte a legnépszerűbb lengyelországi jótékonysági gyűjtést.

Az országos rendőr-főkapitányság szóvivője közölte: a köztéri eseményt a szervezők nem tömegrendezvényként jelentették be, amelyre az alkalmazottnál szigorúbb biztonsági szabályok vonatkoztak volna. A helyszín biztonságáért egy, a szervezők által bérelt cég volt a felelős, a környéken megerősített rendőri jelenlétet biztosítottak, és a riadóztatott rendőrök azonnal reagáltak.
 
Több lengyel városban tisztelegtek a megkéselt gdanski főpolgármester emléke előtt

Több tucat lengyelországi városban, köztük Gdanskban és Varsóban gyűléseket és gyászmeneteket tartottak hétfő este, tisztelegve az előző nap megkéselt, sérüléseibe belehalt gdanski főpolgármester, Pawel Adamowicz emléke előtt.

A gdanski óvárosban tömegek gyűltek össze, rövid beszédet mondott a gdanski származású Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke.

A varsói gyűlést a fővárost irányító Polgári Platform (PO) képviselői szervezték, jelen volt a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Megérkeztek a többi párt tagjai is. A résztvevők egyperces csenddel tisztelegtek Adamowicz emléke előtt, majd néma menetben vonultak át a belvároson.

Andrzej Duda elnök hétfőn késő este a varsói székesegyházban részt vesz az Adamowicz lelki üdvéért bemutatandó szentmisén.

Lengyelországba a tragédia kapcsán részvétnyilvánítások érkeznek az egész világból.

Korábban írtuk:

Megműtötték hétfőre virradóan az észak-lengyelországi Gdansk megkéselt polgármesterét, de orvosai szerint még mindig életveszélyes állapotban van.

Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen késelte meg egy büntetett előéletű, 27 éves gdanski férfi. A polgármestert újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították, és megműtötték, ami öt óra hosszáig tartott.
    
Tomasz Stefaniak, az egyik műtőorvos a gdanski egyetemi kórházban végrehajtott műtét után újságíróknak nyilatkozva azt mondta: "a következő órák döntő fontosságúak lesznek".
    
Adamowicz szívét súlyos, a rekeszizmát és más hasi szerveit enyhébb sérülések érték. A vérátömlesztéshez 41 egységnyi vért használtak fel - tette hozzá a sebész.
    
Korábban írtuk:

A késő esti órákban Andrzej Duda lengyel elnök a Twitter közösségi honlapján megírta: arról értesült, hogy az orvosoknak sikerült helyreállítaniuk a polgármester szívműködését. "Van remény, a helyzet azonban továbbra is nagyon súlyos" - áll Duda bejegyzésben.
    
A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, hogy a támadó fegyver egy kés volt. Az igazságügyi miniszter és főügyész, Zbigniew Ziobro a Twitteren azt írta: a nyomozók a helyszínen biztosították az eszközt mint bűnjelet. A TVN24 kereskedelmi hírtelevízió szerint Adamowiczot egy vagy két késszúrás érhette.
    
Az elkövetőt őrizetbe vették. Az ügyészségi szóvivő szerint a tettes egy 27 éves, büntetett előéletű gdanski lakos. A PAP hírügynökség hivatalosan meg nem erősített értesülései szerint a férfinak egy újságírói azonosító segítségével sikerült feljutnia a szabadtéri színpadra, ahol Adamowicz tartózkodott.
    
Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdanskot polgármesterként. Az országosan ellenzékben lévő Polgári Platform (PO) alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.
    
A hírtévék több videófelvételt tettek közzé, ezeken látszik, hogy a támadó a tett után még egy ideig szaladgált a színpadon, majd elfogták. Azt kiabálta, hogy a PO miatt ártatlanul börtönbe került. "A PO kínzott, Adamowicznak ezért meg kellett halnia" - mondta a színpadi szereplőktől átvett mikrofonba.
    
A támadást több vezető lengyel politikus - Andrzej Duda mellett Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter - azonnal elítélte. Donald Tusk, az Európai Tanács Gdanskból származó elnöke azt írta a Twitteren: "Imádkozzunk Adamowicz polgármesterért. Pawel, veled vagyunk."
    
Imára kérte a lengyeleket Andrzej Duda is. "Általában eltérő nézeteink vannak, ma azonban feltétlenül együtt érzek Adamowicz polgármesterrel és hozzátartozóival" - írta Twitter-bejegyzésében.
    
"Utasítottam Joachim Brudzinski belügyminisztert, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyzetről" - írta szintén a Twitteren Morawiecki.
    
Brudzinski "a legsúlyosabb elmarasztalást megérdemlő tettnek", "elképzelhetetlen barbárságnak" minősítette a támadást.

Korábban írtuk:

Megkéselték az észak-lengyelországi Gdansk polgármesterét, Pawel Adamowiczot vasárnap este egy jótékonysági célú rendezvényen, a politikust újra kellett éleszteni, majd kórházba szállították - közölte a lengyel média.

A gdanski főpolgármesteri hivatal szóvivője arról tájékoztatta a PAP hírügynökséget, hogy Adamowiczot egy "éles tárggyal" támadták meg az egyik legnépszerűbb lengyelországi karitatív gyűjtést záró ünnepségen. Hozzátette: egyelőre nincs tudomása a polgármester állapotáról.

A lengyel közszolgálati hírtelevízió (TVP Info) úgy tudja, hogy késelés történt, az elkövetőt őrizetbe vették. A TVN24 kereskedelmi hírtévének a gdanski rendőrkapitányság szóvivője azt mondta, hogy a támadó egy 27 éves férfi volt. Mindkét hírtévé úgy tudja, hogy Adamowicz állapota súlyos, elkezdődött a műtétje.

A TVN24 szerint Adamowiczot egy vagy két késszúrás érhette. Adamowicz több ciklus óta vezeti Gdansk városát polgármesterként. A jelenleg az országos szinten ellenzékben lévő Polgári Platform alapító tagja, a tavaly októberi helyhatósági választásokon független jelöltként választották újra.

A támadást Andrzej Duda államfő, Mateusz Morawiecki kormányfő és Joachim Brudzinski belügyminiszter azonnal elítélte. "Utasítottam Joachim Brudzinski belügyminisztert, hogy folyamatosan tájékoztasson a helyzetről" - írta Morawiecki a Twitteren. Joachim Brudzinski "a legsúlyosabb elmarasztalást megérdemlő tettnek", "elképzelhetetlen barbárságnak" minősítette a támadást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy szír bevándorlót gyanúsítanak a 16 éves bécsújhelyi lány megölésével

Egy szír bevándorlót gyanúsítanak a 16 éves bécsújhelyi lány megölésével
A férfi 2014-ben érkezett Ausztriába, sajtóhírek szerint nem volt ismeretlen az osztrák hatóságok előtt. Tovább olvasom