Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Meghalt az Eichmann elfogását irányító izraeli hírszerző tiszt

Rafael Ejtan 92 éves korábban, Tel-Avivban hunyt el. Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer a holokauszt egyik legfőbb végrehajtója volt.
Meghalt szombaton Rafael Ejtan egykori izraeli politikus és korábbi hírszerző tiszt, aki 1960-ban azt az akciót irányította, amely során a Moszad Argentínában elfogta és elrabolta Adolf Eichmannt. Ejtan 92 éves korábban, Tel-Avivban hunyt el. Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő az izraeli hírszerző szervek hősének nevezte Ejtant.

Rafael, ismertebb nevén Rafi Ejtan az akció után Menáhem Begin izraeli kormányfő terrorizmusellenes tanácsadója volt, a nyolcvanas években viszont lejáratódott, miután napvilágra került, hogy az irányítása alatt álló hírszerző szervezet kémet épített be az amerikai védelmi minisztérium állományába, aki át is adott amerikai információkat Izraelnek. Az ügy miatt akkor mélypontra süllyedt a zsidó állam és Washington kapcsolata.

A kilencvenes években mezőgazdasági és építőipari vállalkozásokba kezdett, főleg Kubában. 2006-ban az Izraeli Nyugdíjasok a Kneszetben (GIL) párt színeiben bejutott a parlamentbe, és pártja a kormánykoalíciónak is tagja volt, így Ejtan nyugdíjügyi miniszter lett Ehud Olmert kormányában.
Eichmann a tárgyaláson. Fotó forrása: Hirado.hu
Eichmann a tárgyaláson. Fotó forrása: Hirado.hu
Adolf Eichmann SS-Obersturmbannführer a holokauszt egyik legfőbb végrehajtója volt. Ő felelt a második világháború idején az európai zsidóság gettókba, koncentrációs és megsemmisítő táborokba szállításáért, így a többi között a magyar zsidóság deportálását is ő irányította Magyarország 1944. márciusi német megszállása után. Argentínai elfogása és Izraelbe hurcolása után népirtás és emberiesség elleni bűnök miatt halálra ítélték, és 1962-ben egy izraeli börtönben felakasztották. Mind a mai napig ő az egyetlen Izrael Állam történetében, akin büntetőbírósági ítélet alapján végrehajtották a halálbüntetést.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatta Bartók Béla emlékművét a magyar és a lengyel elnök Kielcében

Felavatta Bartók Béla emlékművét a magyar és a lengyel elnök Kielcében
Felavatta Bartók Béla magyar zeneszerző emlékművét Áder János magyar és Andrzej Duda lengyel elnök… Tovább olvasom