Délmagyar logó

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 15°C | 25°C Még több cikk.

Meghalt az Észak-Koreából kómában hazaszállított amerikai egyetemista

Hétfőn elhunyt Cincinnatiben a múlt héten Észak-Koreából kómában hazaszállított egyetemista, Otto Warmbier.
A 22 éves Otto Warmbier a cincinnati kórházban hunyt el délután. Ezt szülei tudatták közleményben.

Az egyetemista szervezett utazás keretében 2016-ban Észak-Koreában járt, ahol a szállodában el akart tenni egy propaganda-plakátot. Ezért letartóztatták és "államellenes bűncselekmény" vádjával tizenöt évi kényszermunkára ítélték. Tizenhét hónapi fogva tartás után, a múlt héten - az amerikai külügyminisztérium különmegbízottjának phenjani egyeztetései után - hozták őt vissza az Egyesült Államokba, éber kómában. A hivatalos észak-koreai álláspont szerint a bénulást okozó botulizmusban betegedett meg és az altatótól esett kómába. Az amerikai orvosok azonban megállapították: szervezetében nyoma sem volt botulizmusnak, súlyos idegi sérüléseket szenvedett és agysejtjeinek nagy többsége elhalt. Az orvoscsoport jelentése vegetatív állapotban lévő agyhalottnak minősítette a fiatalembert.
Forrás bbc.com
Forrás bbc.com

Otto Warmbier édesapja a múlt hét csütörtökön, a fia hazaszállítása után tartott sajtóértekezletén azt mondta: a fiát brutálisan megverték és nem sokkal az ítélethirdetés után, 2016 márciusában, kómába esett.

Susan Thornton, az amerikai külügyminisztérium ázsiai ügyekért felelős államtitkára hétfőn - még Warmbier halálhírének bejelentése előtt - azt hangoztatta, hogy az amerikai kormányzat aggódik az Észak-Koreában még fogvatartott három másik amerikai állampolgár állapota miatt. Mindhárom fogvatartott amerikai egyébként koreai gyökerű.

Donald Trumpa Szilícium-völgy nagy informatikai vállalatainak vezetőivel tartott megbeszélést a Fehér Házban, amikor közölték vele Warmbier halálhírét. Az elnök rövid rövid nyilatkozatban ítélte el Észak-Koreát. "Ez egy brutális rezsim, de meg fogunk küzdeni vele" - fogalmazott.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Trump a Szilícium-völgy nagyvállalatainak vezetőivel tárgyalt

Trump a Szilícium-völgy nagyvállalatainak vezetőivel tárgyalt
A kormányzati munka megújításáról tárgyalt a Szilícium-völgy legnagyobb informatikai vállalatainak vezetőivel Donald Trump a Fehér Házban. Tovább olvasom