Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megjavították az amerikai űrvécét

Egyesült Államok - Az űrhajósok nagy megkönnyebbülésére sikerült megjavítani a Nemzetközi Űrállomás amerikai szegmensének vécéjét.
A Tranquility modul összesen 269 millió dollárért épített vécéjét négy nap próbálkozás után szombaton sikerült működésbe hozni, miután az űrhajósok kicserélték a vizeletet leválasztó szivattyút. Egyelőre azonban tartályban gyűjtik a vizeletet, mert az azt vízzé átalakító berendezés továbbra is üzemképtelen.

Az Enyergija orosz űrkonszern által gyártott toalettet 19 millió dollárért vásárolta meg az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), és további 250 millió dollárt költöttek a vizeletet átalakító szerkezetre. Az amerikai űrhajósok négy napig az orosz szegmens moduljába, a Zvezdába jártak át dolgukat végezni. Ha az orosz űrvécé is elromlana, még mindig ott van a Szojuz űrhajó, amely életveszély esetén az asztronauták kimenekítésére szolgál.

Szegény embert azonban az ág is húzza, így nem elég, hogy kedden felmondta a szolgálatot a vécé, már előtte egy nappal az oxigént előállító rendszer is leállt az amerikai szegmensben. Az oxigéngenerátort még nem sikerült helyrehozni, így az orosz Elektron rendszert, illetve az egy hete érkezett Progressz teherűrhajó rakományában lévő oxigénpalackokat használják a belélegezhető levegő biztosításához.

Az űrállomás hatfős legénységének fele orosz, fele amerikai. Az orosz Alekszandr Szkvorcov parancsnok keze alatt szolgál Mihail Kornyijenko és Fjodor Jurcsihin, az amerikai csapatot Tracy Caldwell Dyson, Shannon Walker és Douglas Wheelock alkotja.

Vlagyimir Szolovjev, az Enyergija főkonstruktorának helyettese az Interfax hírügynökségnek pénteken adott nyilatkozatában kiemelte, hogy az orosz szegmens létfenntartó rendszerei sokkal megbízhatóbbak, mint az amerikai modulé, ott elég sok a meghibásodás. Szerinte az amerikai űrvécé ezútal a nem megfelelő használat következtében romlott el.

Az amerikaiak 2008 őszén vitték fel az űrállomásra a vécét és a hozzá tartozó tisztító szerkezetet. Már novemberben meghibásodott a vizeletet átalakító rendszer, s ez azóta is többször megtörtént. 2009 júniusában fertőtlenítő folyadék került rossz edénybe, ami szennyeződést okozott, majd 2010 júniusában ismét működésképtelenné vált a vécé, mert a vizelettel távozó nagy mennyiségű kalcium eltömítette a víztisztító rendszert.

Az oroszok statisztikája sem hibátlan. 2008-ban kétszer is felmondta a szolgálatot a Zvezda vécéje a pumpa elszennyeződése miatt, így a Szojuzra voltak kénytelenek átjárni az űrhajósok.

Olvasóink írták

  • 1. KolompárRómeó 2010. július 11. 21:54
    „Végre lehet akkor.... <moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar hegymászó halála az északolasz hegyekben

Életét vesztette vasárnap egy magyar hegymászó az olasz Dolomitokban, a Sella-tornyoknál, Bolzano és Trento provinciák határán. Tovább olvasom