Délmagyar logó

2019. 05. 24. péntek - Eszter, Eliza Még több cikk.

Megkéseltek egy nőt munkába menet

Az eset a svédországi Helsingborg városában történt. Őrizetbe vettek egy körözött férfit.

Őrizetbe vettek egy körözött férfit a dél-svédországi Helsingborgban elkövetett késes támadással összefüggésben - közölte a helyi rendőrség szerdán.

A férfit kedd éjjel fogták el a szomszédos Dániában - tette hozzá Peter Kjallkvist rendőrségi szóvivő.

A hatóságok gyilkossági kísérletként kezelik a helsingborgi támadást, de a gyanúsított indítéka egyelőre tisztázatlan.

Az áldozat egy hatvanas éveiben járó nő, a helyi zsidó közösség aktív tagja és szervezetének titkára. Kedd reggel támadták meg, miközben munkába tartott.

A helsingborgi és a malmöi zsidó közösség vezetése hatósági értesülésekre hivatkozva elmondta: semmi nem utal arra, hogy gyűlölet-bűncselekmény történt volna.

A rendőrség fokozott erőkkel van jelen Helsingborg zsidó negyedében, de nem tud róla, hogy veszély fenyegetné a közösséget. A város zsidó közössége alig száz tagot számlál.

Reuven Rivlin izraeli államfő elítélte a támadást, és közleményében azt írta: az eset újra felhívta a figyelmet arra, hogy "a holokauszt távolodó emlékképe nem fogja megvédeni a ma élő zsidó közösségeket".

"Minden erőnkkel küzdeni fogunk az antiszemitizmus ellen, és felszólalunk az ilyen rettenetes incidensek ellen" - szögezte le Rivlin.

Az izraeli külügyminisztérium korábbi információi szerint az elkövető egy muzulmán férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg. Az izraeli külügyi tárca jelezte: diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki.

Korábban írtuk:

Késsel megsebezték a svédországi Helsingborg zsidó szervezetének titkárnőjét miközben munkába tartott - közölte a svéd rendőrség. Egyelőre nem tudni, gyűlölet-bűncselekmény történt-e, az ügyben megszólalt Reuven Rivlin izraeli köztársasági elnök is.

"A zsidók újra veszélyben vannak Európában" - jelentette ki Rivlin Twitteren. Úgy vélte továbbá, pusztán a holokauszt emlékezete nem fogja megvédeni a zsidó közösségeket.

Az izraeli külügyminisztérium szerint az elkövető egy muszlim férfi volt, akit a hatóságok már ismertek, de ezt a svéd rendőrség nem erősítette meg.

Az izraeli külügyi tárca hozzátette azt is, hogy diplomatái kapcsolatba léptek a svéd hatóságokkal.

A Jewish Telegraph Agency (JTA) ugyanakkor a Helsingborgs Dagblad című újság nem azonosított forrásból származó értesülésére hivatkozva azt írta, hogy az elkövető vélhetően elmezavarban szenved, áldozatát pedig véletlenszerűen választotta ki.

Jaakov Hagoel, a Cionista Világszövetség (WZO) alelnöke köszönetét fejezte ki a svéd rendőrségnek, amely a támadás után hatósági őrizetet biztosított a zsidó közösségek irodáinak.

Helsingborg zsidó közössége körülbelül 100 tagot számlál.

(Lead-képünk illusztráció: Pixabay - a szerk.)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt az 1984 óta más szívével élő cseh férfi

Rudolf Sekava, akinek 1984. október 23-án adtak új szívet a prágai orvosok, szerdán, május 15-én… Tovább olvasom