Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Megkezdődött a görög kormányfővel szembeni bizalmi szavazás a Macedónia nevéről kötött megállapodás miatt

Megkezdődött csütörtökön a görög parlamentben a bizalmatlansági indítvány megvitatása, amelyet az Új Demokrácia jobbközép ellenzéki párt nyújtott be Alekszisz Ciprasz görög kormányfővel szemben a Macedónia új nevéről a héten Athén és Szkopje között kötött megállapodás miatt.
Ez az első bizalmatlansági indítvány, amelyet benyújtottak a görög miniszterelnökkel szemben 2015-ös hatalomra kerülése óta. 
    
Bár még pártja koalíciós partnere, a Független Görögök (ANEL) sem támogatják a Macedónia nevét Észak-Macedóniára módosító egyezményt, nem áll szándékukban megbuktatni a kormányt. A kormánykoalíció 154 képviselői hellyel rendelkezik a törvényhozásban, így elemzők szerint nem valószínű, hogy ilyen körülmények között elfogadják a bizalmatlansági indítványt Ciprasszal szemben. A döntés szombaton várható.
    
"Kötelességem az alkotmányban foglalt minden lehetőséget kimeríteni, hogy megelőzzem ezt a fejleményt" - mondta Kiriákosz Micotákisz, az Új Demokrácia vezetője a benyújtott bizalmatlansági indítvánnyal kapcsolatosan.
    
Az indítvány megkérdőjelezi, hogy a kormánynak van-e joga egy ilyen horderejű megállapodás aláírásához anélkül, hogy arról előtte egyeztetne a parlamenttel.
    
"A Macedónia Volt Jugoszláv Köztársasággal kötött megállapodás bejelentése az utolsó csepp a görög nép felháborodásának poharában. Ez a megállapodás a görögök túlnyomó többségének ellenállásába ütközik" - áll a Micotákisz által a kamara előtt bemutatott szövegben. Ezenkívül még a kabinet sem hagyta jóvá - teszi hozzá, utalva arra, hogy az egyezményt az ANEL sem támogatta.
    
A parlamenti vita kezdete előtt a To Potámi (A folyó) és a Demokratikus Konvergencia nevű centrista ellenzéki pártok jelezték, hogy támogatják az indítványt.
    
Ciprasz egy "kitűnő lehetőségnek" minősítette az indítványt arra, hogy ütköztesse álláspontját az Új Demokráciáéval.
    
Zoran Zaev macedón és a görög miniszterelnök kedden jelentette be, hogy 27 év után kompromisszumos megállapodás született a görög-macedón névvita rendezésének módjáról, és a délszláv államot ezentúl Észak-Macedóniának fogják hívni. A megállapodás lehetővé teszi, hogy Görögország eddigi ellenkezésének feladásával megkezdődjenek a csatlakozási tárgyalások Macedóniának az Európai Unióval, és várhatóan a NATO is hamarosan felveszi tagjai közé.
    
A névváltoztatásról szóló dokumentumot a két ország külügyminisztere várhatóan még a héten aláírja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felrobbant Kijevben egy autó, négy gyermek megsérült

Felrobbant egy leparkolt autó Kijevben csütörtök délután, a detonáció következtében négy gyermek… Tovább olvasom