Délmagyar logó

2019. 03. 22. péntek - Beáta, Izolda 1°C | 17°C Még több cikk.

Megkezdődött a megemlékezés Csúrogon

Vajdasági magyarok gyűltek össze jelentős számban szerda délelőtt Csúrogon, hogy hetven évvel az ott elkövetett vérengzés után a magyar és a szerb államfő jelenlétében leróják kegyeletüket az ártatlanul meggyilkolt magyarok és szerbek vesztőhelyénél.
A magyar és a szerb köztársasági elnök fejet hajtott

Együtt hajtott fejet a második világháború után Csúrogon kivégzett ártatlan magyar áldozatok emléke előtt szerdán a magyar és a szerb köztársasági elnök.

Áder János és Tomislav Nikolic a kivégzett magyarok most emelt emlékművét koszorúzta meg a vajdasági településen azon a helyen, ahol eddig csak egy fakereszt jelölte az 1944-45-ös vérengzések helyét.

A két elnök Szarapka Tibor szabadkai szobrászművész által készített emlékműnél rótta le kegyeletét a magyar áldozatok emléke előtt.

Megkezdődött a megemlékezés Csúrogon

Vajdasági magyarok gyűltek össze jelentős számban szerda délelőtt Csúrogon, hogy hetven évvel az ott elkövetett vérengzés után a magyar és a szerb államfő jelenlétében leróják kegyeletüket az ártatlanul meggyilkolt magyarok és szerbek vesztőhelyénél.

A Temerin melletti falucskába, amely az elmúlt években az 1944-45-ös titói karhatalom megtorlásainak szimbólumává vált, már megérkezett Áder János magyar és Tomislav Nikolic szerb köztársasági elnök. Közösen fogják felavatni a kivégzett magyaroknak állított szobrot, amely az egykori csúrogi sintérgödörnél áll, ahová a második világháború vége felé bedobálták a vérbosszú magyar áldozatait. A két elnök lerója kegyeletét a magyar katonák és csendőrök által ártatlanul megölt szerb áldozatok előtt is az ügynevezett Topalov-raktárban létesített emlékközpontban, majd mindketten beszédet mondanak az egybegyűlt tömeg előtt a csúrogi templom előtti téren.

Közvetlenül a csúrogi megemlékezés előtt Áder János a szerbiai parlamentben bocsánatot kért azokért a bűnökért, amelyeket a II. világháború során magyarok követtek el ártatlan szerbek ellen a Vajdaságban.

A két államfő közös főhajtása a délvidéki magyarság által régóta várt, történelmi esemény, hetven évvel a vérengzések után első ízben kerül sor erre a gesztusra.

Az eseményre a Vajdaság minden szegletéből buszokkal érkeztek délvidéki magyarok. A megemlékezésen részt vesznek a vajdasági magyar politikai és civil szervezetek képviselői, közöttük Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke és Korhecz Tamás, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke, valamint a szerb és a magyar egyház képviselői. Az elmúlt napokban több száz magyar önkéntes éjt nappallá téve készült a történelmi eseményre, a helyi hatóságok alkalmazottaival együtt hozták rendbe a felavatandó emlékmű környékét, több kamionnyi szemetet takarítottak el az odavezető, újonnan épült kikövezett út környékéről.

A csúrogi megemlékezést élőben közvetíti a vajdasági állami televízió.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vádat emeltek az ittas vezetésen ért Ján Slota ellen

Vádat emelt a csacai (Cadca) járási ügyészség Ján Slota, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) májusban ittas… Tovább olvasom