Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Megkezdődött a szavazás Brazíliában

A latin-amerikai ország elnököt, parlamentet és kormányzót választ.
Brazília 27 szövetségi államában vasárnap megkezdődött az elnökválasztás első fordulója, és azzal párhuzamosan a parlamenti választás, továbbá a kormányzóválasztás.

A latin-amerikai országban minden 18 és 70 év közötti polgárnak kötelező szavazni, több mint 142 millió embert várnak a szavazóurnákhoz.

Dilma Rousseff jelenlegi brazil elnök újraválasztásáért elsősorban a környezetvédő Marina Silvával, a Brazil Szocialista Párt elnökjelöltjével mérkőzik meg. Ha egyik jelöltnek sem sikerül 50 százaléknál nagyobb támogatottságot elérni, az október 26-án esedékes második forduló fog dönteni, amikor már csak a vasárnapi választás két legeredményesebb jelöltjére lehet majd voksolni.

Brazíliában három időzóna van, választási eredmény hétfőre várható, jóllehet a szavazás elektronikusan folyik, aminek köszönhetően gyorsan megvan az eredmény.

A közvélemény-kutatások szerint a választók 46 százaléka támogatja Rousseffet, a Munkáspárt (PT) politikusát, de nem valószínű, hogy ez 50 százalék fölé menne, így aztán második fordulóra kell számítani.

Silvát a felmérések szerint 24 százalék látná szívesen a latin-amerikai ország élén. A harmadik helyen az üzletemberek kedveltje, Aécio Neves áll. Ő a szociáldemokraták jelöltje, és 21 százalékos a támogatottsága.

A felmérések alapján a brazilok meglehetősen ellentmondásosan ítélik meg helyzetüket: 70 százalékuk változást akar, ugyanakkor csaknem háromnegyedük elégedett életével.

A vasárnapi szavazás az elnöki tisztségen túl 27 kormányzói, 27 szenátori és 513 képviselői hely betöltéséről is szól. Egy nemrég életbe lépett szabály tiltja a korrupció és vesztegetés miatt előzőleg elítélt személyek indulását a megmérettetésen. Emiatt 250 pályázó jelöltségét érvénytelenítették a hatóságok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nisikori másodszor nyert hazai közönség előtt

A meccsen 22 ászt ütő Raonic sorozatban harmadszor bukta el a tokiói döntőt. Tovább olvasom