Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Megkezdődött a tömeggyilkos Breivik pere - fotók, videók

Megkérdőjelezte az oslói bíróság illetékességét a 77 rendbeli gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik, akinek pere hétfőn kezdődött meg a norvég fővárosban.
Összefoglaló

Önvédelemre hivatkozva ártatlannak vallotta magát és megkérdőjelezte az ügyét tárgyaló bíróság illetékességét a norvégiai tömeggyilkos. A 77 rendbeli gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik pere hétfőn kezdődött Oslóban.

Breivik azt mondta: elismeri az összes tettet, amellyel vádolják, de nem érez miattuk büntetőjogi felelősséget, "önvédelemből" cselekedett. Első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat.

A további részletekért olvassa el cikkünket!

---

Megkérdőjelezte az oslói bíróság illetékességét a 77 rendbeli gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik, akinek pere hétfőn kezdődött meg a norvég fővárosban.

Videó: Life Info

A vádlott, korábbi kijelentéseivel összhangban, azt mondta: elismeri az összes tettet, amellyel vádolják, de nem érez miattuk büntetőjogi felelősséget, "önvédelemből" cselekedett.

A sötét öltönyt viselő 33 éves férfi mosolyogva lépett be a tárgyalóterembe, majd miután levették róla a bilincset, mellkasát a szíve fölött megütve, majd ökölbe szorított kezét magasba emelve üdvözölte a jelenlévőket.

Megkezdődött a norvég tömeggyilkos Anders Breivik pere. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein (galéria)

Ezerötszáz oldalas kiáltványa szerint, amelyet még ámokfutása elkövetése előtt írt és tett fel az internetre, ezek a jelek "az erőt, a becsületet és az Európa marxista zsarnokainak szóló kihívást" szimbolizálják.

Videó: Life Info

Első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat. Ezenkívül - mint mondta - nem ismeri el Wenche Elisabeth Arntzen bíró illetékességét sem. Ezt azzal indokolta, hogy a bírónő a barátnője Gro Harlem Brundtland volt munkáspárti miniszterelnök lánytestvérének. Amikor a bíró rákérdezett foglalkozására, a vádlott azt mondta: író, aki most éppen börtönben ül, és ott dolgozik.

A tárgyalásnak mintegy kétszáz fős hallgatósága van, felerészben a túlélők és az áldozatok hozzátartozói, felerészben újságírók. Végig jelen lesz Breivik öt napig tartó vallomástételén az a négy pszichiáter, akinek feladata a vádlott viselkedésének megfigyelése.

Megkezdődött a norvég tömeggyilkos Anders Breivik pere. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein (galéria)

Breivik tavaly júliusban pokolgépet robbantott Oslo kormányzati negyedében, majd rendőri egyenruhát öltve Utoya szigetére ment, ahol automata fegyverével 69 tinédzsert ölt meg egy ifjúsági tábor résztvevői közül. Terrorista tevékenységgel és 77 rendbeli, előre kitervelt szándékos emberöléssel vádolják.

A férfi már korábban elismerte, hogy ő követte, amikkel vádolják, de kijelentette: azokra azért volt szükség, hogy megvédje Norvégiát a muzulmánoktól. Azért ölt a kormányzati negyedben és a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában, mert a baloldali politikai erőket teszi felelőssé a bevándorlásért - tette hozzá.

Korábban

Könnyen lehet, hogy a 77-szeres gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik nézeteit népszerűsítő showműsorrá változtatja az ellene szóló büntetőpert, amelynek tárgyalása hétfőn kezdődik Oslóban.

Sokan tartanak ettől Norvégiában.

E magatartásával egyrészt feltéphet olyan sebeket a hagyományosan toleráns és nyugodt norvég társadalomban, amelyek esetleg már gyógyulásnak indultak a tavaly júliusi szörnyűség óta.

Valószínűleg már nem a tények lesznek fontosak a tárgyaláson: Breivik ugyanis büszkén bevallotta, hogy ő hajtotta végre az ámokfutást Oslo belvárosában, illetve Utoya szigetén. Minden jel szerint azonban tagadni fogja, hogy büntetőjogilag bűnös. A bíróságnak a tíz héten át tartó perben egyrészt el kell döntenie, hogy épelméjű-e a vádlott, és ítélkeznie kell bűnei fölött. Az új pszichiáteri szakvélemény szerint beszámítható, és ezért büntetőjogilag felelősségre vonható. A korábbi szakvélemény még úgy szólt, hogy elmebeteg - paranoid skizofréniában szenved -, így nem vonható felelősségre.

Megkezdődött a norvég tömeggyilkos Anders Breivik pere. Fotó: MTI/AP/Frank Augstein (galéria)

"Nem csak azt akarja majd megmagyarázni, hogy tettei igazolhatók, de azt is el fogja mondani: sajnálja, hogy megakadályozták még több ember meggyilkolásában" - mondta Geir Lippestad, a vádlott védője. Lippestad azt tanácsolja az embereknek, akik figyelemmel kísérik majd az eljárást, hogy készüljenek fel egy lelkileg nagyon megterhelő vallomástételre. A védelem 29 tanú beidézésére kérte a bíróságot: mások mellett iszlamistákat, szélsőjobboldali bloggereket hívtak be, akik több oldalról megvilágítják majd Breivik világnézetét.

"(A törvényes igazságügyi eljárás) sajnálatos mellékterméke, hogy nyilvánosságot kap majd nézetei ismertetésére. Ez fel fogja kavarni az áldozatok érzelmeit, és ismét nagy fájdalmat fog okozni nekik" - mondta Atle Dyregrov, a norvég krízislélektani kutatóintézet igazgatója.

Breivik a tízhetes per elején körülbelül egy héten át fog vallomást tenni. Az NRK közszolgálati televízió engedélyt kapott arra, hogy közvetítse a per egyes részleteit, de nem a vádlott vallomását.

Olvasóink írták

 • 5. Apátfalvi** 2012. április 16. 21:33
  „Kötél.”
 • 4. smalltown 2012. április 16. 20:49
  „2,
  gondolom nem a kommentek befolyasolnak egyebkent sem a birosag munkajat...

  elmebeteg szerintem is, eletfogytiglani elzaras a minimum”
 • 3. Yucca 2012. április 16. 16:43
  „2. - Jogos!!!! (De attól még lehet véleményünk.)”
 • 2. igazságkereső 2012. április 16. 11:15
  „Nincs értelme hozzászólni, hiszen Norvégiában senki nem olvassa a magyar véleményeket Anders Breivik ügyében!”
 • 1. Emberségetavilágnak 2012. április 16. 06:56
  „Normális ember ilyet nem csinál, ez biztos, hogy nem épelméjű.
  Zárt tárgyaláson életfogytig elmegyógyintézeti kezelést, munkaterápiával.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyalázták a honfoglalási emlékművet Vereckén - fotóval

Bő egy éven belül ez már a negyedik támadás a 2008 nyarán felavatott emlékmű ellen. Tovább olvasom