Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Megkezdődött a választási kampány Irakban

Irakban pénteken megkezdődött a március 7-re kitűzött parlamenti választások kampánya. A szavazótoborzás küszöbén az illetékes bíróság a képviselőjelöltek közül kizárt több száz olyan személyt, aki feltételezése szerint Szaddám Huszein egykori rendszerének követője volt.
A szavazásra jogosult 19 millió iraki mintegy 6100 jelölt közül 325-öt választhat ki, hogy négy évig parlamenti képviselő legyen. Néhány hónappal a voksolás után megkezdődik a harcoló amerikai egységek nagyszabású kivonása az országból.

Megfigyelők szerint a parlamenti választáson, a tavalyi helyhatósági erőpróbához hasonlóan, kemény küzdelem várható. A 2003-as amerikai megszállás után a muszlim felekezetek között elszabadult fegyveres erőszak elcsitult ugyan, de továbbra is komoly ellentétek feszülnek az Irakot Szaddám Huszein alatt kormányzó szunniták és a többségi síiták között.

A szunnita Moszul város kivételével Irak-szerte kiragasztották a választási plakátokat. A kampánykezdet előtt néhány órával, csütörtökön egy héttagú bíróság úgy döntött, hogy mindössze 28 személy indulását engedélyezi abból a félezerből, akit korábban kizártak a képviselőjelöltek közül, mert feltételezések szerint kapcsolatban álltak a kivégzett diktátor vezette Baath párttal.

A több mint 500 jelölt feketelistára tételéről januárban az iraki parlamentnek az a 2008-ban létrehozott, síita vezetésű bizottsága döntött, amelynek feladata a közélet megtisztítása a Baath párt híveitől. A politikusok diszkvalifikálása dühös reakciót váltott ki a szunnita közösségben.

A döntés ellen csak 177-en fellebbezést nyújtottak be, ezekről döntött csütörtök este a bírói tanács. A kizártak között szerepel Ijad Allavi volt iraki miniszterelnök Iraki Blokkjának két képviselője, Szaleh al-Mutlak ismert szunnita parlamenti politikus és Dahfer al-Ani.

"Ez kegyelemdöfés volt a politikai folyamatnak és az iraki demokrácia öngyilkossága. Nem hiszem, hogy ez az intézkedés növelné a részvételi arányt a választáson. De nem tudnak elszigetelni bennünket a saját népünktől" - nyilatkozott Mutlak a televízióban.

Ezzel párhuzamosan a déli tartományokban, ahol Nuri al-Maliki miniszterelnök "Jogállamiság" listája a meghatározó, a helyi önkormányzatokban is tisztogatás zajlik.

A Babilon tartományt kormányzó Szalman al-Zarkani, aki Muktada asz-Szadr radikális hitszónok követője, elbocsátotta első helyettesét, Iszkanker Dzsavad Vatutot, az Iraki Blokk jelöltjét, arra hivatkozva, hogy az korábban baathista volt. Vatut ezzel szemben azt állította, hogy az elsők között szállt harcba Szaddám Huszein ellen.

Nasszirija rendőrfőnöke hasonló okokból vált meg három beosztottjától. Vászitban, Kerbelában, Nedzsefban és Bagdadban bizottságokat hoztak létre a régi rendszer híveinek vélt tisztségviselők eltávolítása érdekében.

Az amerikai és az iraki hatóságok arról számoltak be, hogy csapataik "legalább öt fegyvercsempészt megöltek" az iráni határhoz közeli Ali al-Csakri faluban, miután onnan tüzet nyitottak rájuk. A Majszan tartományi tanács egyik képviselője, Majtham Lafta viszont úgy nyilatkozott, hogy a katonák tíz polgári lakost - köztük két nőt - öltek meg, s kettőt megsebesítettek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Drezdai megemlékezés tüntetésekkel

A németországi szélsőjobboldal ezúttal is meg akarja zavarni azt a békés megemlékezést, amelyet… Tovább olvasom