Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások

Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások - jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló vasárnap.
Megkezdődtek a közvetett izraeli-palesztin tárgyalások - jelentette be Száeb Erekát palesztin főtárgyaló vasárnap, Mahmúd Abbász palesztin elnök és a közvetítő George Mitchell amerikai elnöki különmegbízott rámalláhi megbeszélései után. Washington a bejelentés után arra intette a tárgyaló feleket, hogy ne tegyenek olyan lépéséket, amelyek aláássák a bizalom légkörét a Közel-Keleten.

A Palesztinai Felszabadítási Szervezet (PFSZ) végrehajtó bizottsága és a Fatah mozgalom szombaton jóváhagyta a közvetett tárgyalásokat Izraellel, amelyek elvben négy hónapig tartanak majd, s kiterjednek minden fő kérdésre, köztük a határokéra - ez palesztin követelés - és Izrael biztonságának ügyére - amit a zsidó állam követel.

Mitchell ingázni fog Abbász és Benjámin Netanjahu izraeli kormányfő között, csökkenteni igyekezvén köztük a palesztin államiságot illető nagy nézetkülönbségeket. Az amerikai megbízott az elmúlt héten többször is találkozott mind Abbásszal, mind Netanjahuval.

Az egyeztetési folyamat sikerét jelentős kétkedés övezi mindkét oldalon. Netanjahu mindamellett azt a reményét hangoztatta vasárnap a heti jeruzsálemi kabinetülésen, hogy a közvetett tárgyalásokat mielőbb közvetlenek válthatják fel. Mint mondta, a kritikus kérdések nem oldhatók meg úgy, ha a felek nem ülnek ugyanabban a teremben.

Mahmúd Abbász hangsúlyozza, hogy közvetlen tárgyalások a két fél között mindaddig nem lesznek, amíg Izrael le nem állítja telepeseinek a háborúban megszerzett területeken zajló építkezéseit. Izrael azonban csak arra hajlandó, hogy Ciszjordániában mérsékelje aktivitásukat, Kelet-Jeruzsálemben viszont nem.

A közvetett tárgyalások egyszer már megkezdődtek, de a palesztinok felmondták azokat márciusban, amikor Izrael bejelentette, hogy Kelet-Jeruzsálemben - amelyre a palesztinok leendő fővárosukként tekintenek - 1600 új otthont épít zsidóknak.

Philip Crowley amerikai külügyi szóvivő vasárnap leszögezte, hogy a tárgyalások első szakasza komoly és széles körű lesz. A két félnek olyan gesztusokat kell egymás felé tennie, amelyek megalapozzák a tárgyalások sikeréhez szükséges bizalmi légkört. Ha olyan lépéseket tesznek, amelyek súlyosan ártanak a bizalomnak, Washington álláspontja szerint őket terheli a felelősség - jelentette ki közleményében Crowley.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fehér Ház: nem kibertámadás érte a tőzsdét

Nincs bizonyíték arra, hogy kibertámadás okozta volna az amerikai értéktőzsde rejtélyes csütörtöki… Tovább olvasom