Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 12°C Még több cikk.

Megkezdte szolgálatát Róma új püspöke, Ferenc pápa - videóval

Az egyházfő megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt mintegy százezer embert, majd a Szent Péter bazilikában fogadta a beiktatásán megjelent 31 államfőt és 11 miniszterelnököt.
12:44 - Megkezdte szolgálatát Róma új püspöke, Ferenc pápa

A vatikáni Szent Péter téren tartott szentmisével kedden megkezdte szolgálatát a katolikus egyház új vezetője, Ferenc pápa.

Róma hat napja megválasztott új püspökének beiktatása az argentin bíborosra jellemző egyszerűség és közvetlenség jegyében zajlott.

A beiktatás előtt nem a golyóálló üvegű "pápamobillal", hanem egy nyitott autóban járta körül a Szent Péter teret. Többször megállította az autót, hogy üdvözölje a téren összegyűlt több mint százezer embert. A tér egy pontján ki is szállt az autóból, és megáldott egy kerekes székes hívőt.

A Szent Péter-téren tartott mise kezdetén Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros a pápa vállára helyezte a palliumot (a pápa mint legfőbb pásztor küldetését és hatalmát jelképező gyapjúszalagot), a bíborosi testületet vezető Angelo Sodano pedig felhúzta a ujjára a pápai halászgyűrűt.

Szentbeszédében az új katolikus egyházfő kijelentette: az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania.

Live Info videó

A misét a pápa 180 pappal együtt mutatta be: bíborosokkal, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel, a pátriárkákkal, valamint José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljáróval és Adolfo Nicolas jezsuita generálissal.

A ceremónia - amelyet szigorú biztonsági intézkedések kísértek - alig két órán át tartott. Az előző pápa, XVI. Benedek beiktatási ceremóniája háromórás volt. A mise végén Ferenc pápa megáldotta a hívőket, majd kíséretével visszavonult a Szent Péter bazilikába, ahol fogadja a beiktatásán megjelent politikai vezetőket, köztük 31 államfőt és 11 miniszterelnököt. A magyar küldöttséget Áder János köztársasági elnök vezeti. A delegáció tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházi államtitkár is.

"Egyszerű, szerény ember, nem egy megközelíthetetlen pápa, olyannak tűnik, akit az átlagemberek elérhetnek" - mondta a katolikus egyház új vezetőjéről egyik honfitársa, Cirigliano Valetin, aki dél-olaszországi lakóhelyéről érkezett Rómába.

Az új pápa - aki megválasztása óta csak Róma püspökének nevezi magát - talán meg tudja szólítani a vallásukat nem gyakorló hívőket és azokat, akik "érthető okokból nem hisznek az egyházban" - mondta egy másik argentin, Judith Teloni, Rómában élő idegenvezető. Ferenc pápával az egyház közelebb lesz az emberekhez - mondta egy fiatal kolumbiai pap, Rodrigo Grajales.

Az 1054-es nagy egyházszakadás óta először vett részt a pápa beiktatásán az ortodox keresztény hívők szimbolikus vezetője, I. Bartolomaiosz konstantinápolyi pátriárka. Ott volt a szertartáson a római főrabbi is.

Ferenc pápa szerdán több mint 30 egyházi küldöttséget fogad, köztük református, evangélikus, zsidó, muszlim, buddhista és szikh vezetőket.

A konklávén hat napja választották meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának.
Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

[14:53:00] Bábics Norbert: I. Ferenc pápa beiktatása. Fotó: MTI (galéria)

11:43 - Véget ért a beiktatási szentmise

Véget ért kedd délelőtt a Vatikánban az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete alkalmából tartott szabadtéri mise.

Ferenc pápa megáldotta a Szent Péter téren összegyűlt mintegy százezer embert, majd kíséretével fél tizenkettő körül visszavonult a Szent Péter bazilikába, ahol fogadja a beiktatásán megjelent politikai vezetőket, köztük 31 államfőt és 11 miniszterelnököt.

A pápaválasztó bíborosi gyűlés hat napja választotta meg Jorge Mario Bergoglio argentin bíborost a februárban váratlanul lemondott XVI. Benedek pápa utódjának. Bergoglio az első latin-amerikai bíboros és az első jezsuita, aki a katolikus egyház legmagasabb tisztségébe került.

10:50 - Ferenc pápa: Róma püspöke az egész teremtett világ őrzője

Szent József, az egyház védőszentje, Szűz Mária jegyese példáját emelte ki a péteri szolgálatának megkezdése alkalmából kedden tartott ünnepélyes szentmisén Ferenc pápa.

Az egész teremtett világ, de különösen a szegények, elesettek őrzése Róma püspökének feladata; a pápának ezt az alázatos, hitben gazdag szolgálatot kell szem előtt tartania - mondta szentbeszédében az új katolikus egyházfő a Szent Péter-bazilika lépcsőjén rendezett szentmisén.
Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett arra, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) névnapja is e napon van, és kérte, hogy a hívek vegyék körül őt imádsággal, szeretettel. Köszöntötte a bíborosokat, a püspököket, a papokat, a diakónusokat, a szerzeteseke, az apácákat és minden világi hívőt. Külön megköszönte a keresztény egyházak, a zsidó és egyéb vallási közösségek képviselőinek jelenlétét. Üdvözölte a megjelent állam- és kormányfőket, a külföldi küldöttségeket és a diplomáciai testületet.

Olasz nyelven elmondott beszédében arra az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt - mondta -, hogy "kustos" (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.


Live Info videó

Szent József alázattal, csendben, teljes hűséggel gyakorolta a rá bízott feladatot, Mária és Jézus védelmezését akkor is, amikor nem értett meg mindent - hangsúlyozta a pápa. Törődéssel és szeretettel kísérte őket, a betlehemi születés, a zaklatások, az egyiptomi menekülés idején, Jézus eltűnésekor és megtalálásakor a jeruzsálemi templomban, a názáreti házban eltöltött évek alatt, amikor fiát az ácsmesterségre megtanította. Szent Józsefben azt a példát kell látni, hogy miként válaszolhatunk Isten hívására: készségesen, nyitottsággal - mondta.

"Nem ember által épített házat akar az Úr, hanem maga építi a házat élő kövekből, a Szentlélek segítségével" - jelentette ki tapssal többször megszakított szentbeszédében.

"Legyünk figyelemmel az egész teremtett világra, a környezetre és minden élőlényre, különösen az elesettekre, a szegényekre" - folytatta.
A hatalom mindig szolgálat, a pápa szolgálata, hogy megőrizze Isten népét - mondta a katolikus egyházfő.

Arra kérte a világ gazdasági és politikai vezetőit, hogy ők is legyenek a teremtett világ őrzői.

"Mindent az ember őrzésére bíztak. Ha az ember nélkülözi ezt a felelősséget, nem törődik a teremtett világgal és testvéreivel, akkor a pusztítás kerül előtérbe. Sajnos minden korszakban vannak olyan emberek, mint Heródes, akik "az ember arcát lerombolják, eltorzítják". Nem szabad megengedni, hogy a pusztítás és a halál erői fenyegessék a világot. De ahhoz, hogy az ember a világot megoltalmazza, saját szívét is meg kell tisztítania. "A gyűlölet, a gőg és az irigység beszennyezi az életet" - mondta a pápa.

[14:53:00] Bábics Norbert: I. Ferenc pápa beiktatása. Fotó: MTI (galéria)

Egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad félni a jóságtól és a gyengédségtől. Hozzátette: csak aki szeretettel és gyöngédséggel szolgál, az tud megőrizni. Hangsúlyozta, hogy a gyengédség nem a gyengeség, éppen ellenkezőleg, az erős lélek jele.

"Csak aki szeretettel szolgál, az tud védelmezni" - hangsúlyozta péteri szolgálatának megkezdésekor elmondott szentbeszédében Ferenc pápa.

10:39 - Ferenc pápa Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról

Szent József, az egyház védőszentje szolgálatáról beszélt Ferenc pápa péteri szolgálatának megkezdésekor, a Szent Péter-bazilika előtt tartott szentmisén elhangzott beszédében kedden délelőtt.

Köszönetét fejezte ki, hogy első nyilvános szentmiséjét Szent József, Jézus nevelőapja ünnepén mutathatja be. Emlékeztetett arra, hogy elődje, XVI. Benedek pápa (Joseph Ratzinger) nevenapja is e napon van, és kérte, hogy a hívek vegyék körül őt imádsággal, szeretettel.

Beszédében az evangéliumi szakaszra utalt, amelyet ősi hagyomány szerint görögül, az evangélium eredeti nyelvén olvasott fel egy görög diakónus. Szent József feladata az volt - mondta -, hogy "kustos" (védelmező) legyen, védje, oltalmazza Máriát és Jézust. Ez kiterjed az egész egyházra, őrzi és védelmezi Krisztus misztikus testét, az egyházat, amelynek a Szent Szűz az előképe.

Live Info videó

09:57 - Ferenc pápa péteri szolgálatának kezdete

A Szent Péter-bazilika előtt megkezdődött kedden délelőtt az az ünnepélyes szentmise, amelyen Ferenc pápa, Róma püspöke megkezdi péteri szolgálatát.

A Magyar Televízió és a Duna World élőben közvetíti a szentmisét, amelyet Ferenc pápa egyszerű fehér miseruhában mutat be.

A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát "beiktathatná". Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni Bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét fog bemutatni.

A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.

09:48 - Megkezdődött a beiktatási szertartás

Megkezdődött az új katolikus egyházfő, Ferenc pápa beiktatási szertartása a Szent Péter-bazilika főoltáránál kedden délelőtt.
A pápa először a keleti egyházak pátriárkáival Szent Péter apostolnak a bazilika főoltára alatti sírjánál imádkozott.

A Szent Péter-bazilikában csak a bíborosok álltak fehér miseruhában az oltár körül.

A bazilikából a pápa és a bíborosok kivonultak a Szent Péter térre, ahol a bazilikához vezető lépcsőn felállított szabadtéri oltárnál koncelebrálják a szentmisét.

A mise kezdetén Jean-Louis Tauran protodiakónus bíboros a pápa vállára helyezte a palliumot, a bíborosi testületet vezető Angelo Sodano pedig felhúzta a ujjára a pápai halászgyűrűt. A pallium ugyanaz, amelyet még XVI. Benedek pápa viselt. A gyűrűt az 1963-ban megválasztott VI. Pál pápa számára készítették, de ő nem hordta.

A misét a pápa az egyház 180 tagjával koncelebrálja: bíborosokkal, közöttük Erdő Péter esztergom-budapesti érsekkel, a pátriárkákkal, valamint José Rodríguez Carballo ferences legfőbb elöljáróval és Adolfo Nicolas jezsuita generálissal.

Az oltár baloldalán a keresztény egyházak küldöttségei foglaltak helyet, jobbra az állami delegációk. Az oltárral szembeni első sorokban a zsidó és muzulmán küldöttségek ülnek.

A Szent Péter teret zsúfolásig megtöltő tömeg csendben imádkozva követi a misét.

Az M1 és a Duna World élőben közvetíti a szentmisét, amelyet Ferenc pápa egyszerű fehér miseruhában mutat be. A televíziós kommentárokban elhangzott, hogy ezt az eseményt helytelenül nevezik beiktatásnak, mert nincs olyan földi tekintély, aki a pápát "beiktathatná". Székfoglalónak sem lehet nevezni, mert Róma püspökének széke a Lateráni Bazilikában van, ahol Ferenc pápa néhány hét múlva ünnepélyes szentmisét fog bemutatni. A keddi esemény helyes megnevezése ezért: Róma püspöke péteri szolgálatának megkezdése.

09:40 - Megtelt a Vatikán

Zsúfolásig megtelt a Szent Péter tér és környéke Ferenc pápa székfoglalási szentmiséjére. Az egyházfő kedd reggel telefonon szólt az argentin hívőkhöz is.

A tömeg órákkal a szertartás kezdete előtt megindult. A római metró fél hatos indulásakor már emberáradat várakozott az állomásokon, hogy eljusson a Szent Péter térhez közeli megállóba. A felszíni tömegközlekedést és az autósforgalmat a Vatikán környékén teljesen leállították, csak gyalogosan lehetett megközelíteni a pápai államot.
"Végre esernyő nélkül látjuk a pápát!" - mondták a napsütésben a Szent Péter tér felé siető emberek, akik a pápává választás estéjén esőben ünnepelték Ferencet. "Az egész világ ezt az eseményt követi, nem hiányozhattunk!" - mondták mások az MTI-nek.

Sokan hangoztatták, hogy a Szent Péter téren voltak XVI. Benedek 2005-ös megválasztásakor és beiktatásakor is, az idősebbek II. János Pál 1978-as beiktatásán is részt vettek, sőt VI. Pál 1963-as beiktatásán is.
"Ferenc pápa más mint elődei, új egyházat képvisel!" - ismételték a rómaiak.

A Szent Péter térnél már reggel fél hét, a tér megnyitása előtt sorokban álltak olaszok és külföldiek. Elsők között érkeztek meg a Szent Egyed közösség és a Comunione e Liberazione katolikus mozgalom tagjai. Több transzparenst látni a Szent Péter-bazilika előtt, egyik a jezsuitákat élteti, egy másik Ferenc pápát, olyan feliratokkal, mint "Ferenc veled vagyunk!".
A tömegben látni argentin, olasz, vatikáni, magyar, lengyel, brazil, amerikai és még angolai zászlót is.

A tömeget csoportokban engedték be a Vatikán és az Angyalvár közötti sugárútra az erre az alkalomra felállított kapuknál álló rendőrök. A tér közelében fémdetektorral ellenőrizték az érkezőket.

A hangulat nyugodt. A hívők csendben imádkoznak.

A szabadtéri oltár két oldalán már elfoglalta helyét a több mint 130 állami és egyházi delegáció is.

Ferenc pápa a beiktatása előtt telefonon jelentkezett be a Buenos Aires-i Plaza de Mayo téren, ahol az ottani székesegyház előtt óriásvásznakon közvetítik majd egyenesben a misét.

"Együtt haladjunk! Vigyázzunk egymásra! Az Úr jó és mindig megbocsát! Ne féljetek!" - mondta II. János Pál beiktatási beszédének ismert mondatát idézve. Ferenc pápa arra kérte az argentinokat, hogy ne feledjék el "öreg püspöküket".

A pápa 8 óra 50 perckor hagyta el vatikáni szálláshelyét, a Szent Márta-házat, és nyitott terepjáróval körbejárta a Szent Péter teret. Ez az első alkalom, hogy az egyházfő beiktatása a hívők köszöntésével kezdődött. Ezután a pápa a bazilika főoltárához megy, ahol a szertartás kezdődik. Onnan a bíborosokkal és a pátriárkákkal visszatér a Szent Péter térre, ahol a bazilika előtti szabadtéri oltárnál koncelebrál misét.
A téren álló négy óriásvásznon közvetítik a bazilikában zajló szertartást.
A pápa "nagyszabású, de egyszerű" szentmisét szeretne - mondta Federico Lombardi szentszéki szóvivő. Az olasz sajtó szerint beiktatási beszédében Ferenc pápa a "nyitott egyházról" fog beszélni.

09:37 - Ferenc pápa körbejárta a Szent Péter teret

Székfoglalási miséje előtt Ferenc pápa fehér színű nyitott autóval körbejárta a zsúfolásig megtelt Szent Péter teret.

Pár perccel a hivatalos programban feltüntetett időpont előtt érkezett meg a Szent Péter térre a Ferenc pápát szállító autó. Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatták. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálták.

Az egyházfő a nem páncélozott terepjárón állva üdvözölte az őt éltető tömeget, s elődeinél hosszabb kört tett a téren.

A tömegben az autó többször megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és egy betegre is, aki kerekes székről nyújtotta felé a kezét. A biztonsági emberek igyekeznek követni a pápát, aki maga döntötte el, hol kíván megállni és leszállni a járműről. A terepjárón a pápa mellett volt Alfred Xuareb, XVI. Benedek személyi titkára és Sandro Mariotti, a nyugalmazott pápa volt inasa is.

A mosolygós pápa a kezével integetett a hívőknek és többször is azt mondta olaszul, hogy Ciao! (Szervusztok!)
"Messziről jöttél, de máris meghódítottál bennünket!" - olvasható az egyik magasba tartott transzparensen.

A térről a pápa a Szent Péter-bazilikába ment, ahol megkezdődik a beiktatási szertartás.

09:07 - Ferenc pápa megérkezett a Szent Péter térre

A beiktatási szertartás nyitányaként Ferenc pápa fehér színű nyitott terepjárón elkezdte körbejárni a Szent Péter teret kedd reggel.
Pár perccel a hivatalos programban feltüntetett időpont előtt érkezett meg a térre a katolikus egyház új vezetőjét szállító terepjáró.
A Szent Péter tér teljesen megtelt, a tömegben egy gombostűt sem lehet leejteni.

Amikor a jármű feltűnt a téren, a tömeg üdvrivalgásban tört ki. Olaszok és külföldiek zászlóikat lobogtatják. "Viva il papa!" (Éljen a pápa!) - kiabálják.

A pápa elődeinél hosszabb kört tesz a téren. A tömegben a terepjáró megállt, a pápa leszállt és személyesen adta áldását gyerekekre és kerekes székes hívőkre.

07:35 - Megnyitották a Szent Péter teret a tömeg előtt

Megnyitották kedd reggel fél hétkor a Szent Péter teret, amelyet azonnal elkezdett megtölteni a Ferenc pápa beiktatási miséjére érkezett tömeg.
Voltak, akik már hajnaltól sorba álltak a vatikánvárosi teret éjszakára lezáró vaskerítésnél. Több mint két órával a szertartás kezdete előtt folyamatosan érkeznek az emberek az új egyházfő szabadtéri beiktatási szentmiséjének helyszínére.

A tömeg folyamatosan lepi el a Szent Péter teret övező utcákat is. Tizenhárom belépési ponton keresztül engedik be az embereket a térre és az Angyalvárig vezető sugárútra. A Vatikán körülötti városrészt teljesen lezárták a forgalom elől. A római metró kedden ingyenes.

Rómának a Vatikán feletti légterét délutánig lezárták, kizárólag a rendőrség helikoptereit látni. A Szent Péter térre néző tetőteraszokon mesterlövészek, a tömegben a vatikáni és az olasz terrorizmusellenes egységek emberei civilben figyelnek. Búvárok ellenőrizték a közeli Tevere folyót is. Ezer rendőr, csendőr, orvos, mentő van szolgálatban a mise ideje alatt.

A miséről tudósító újságíróknak hét óráig kellett megérkezniük a Szent Péter térre.

A Szent Péter-bazilikához felvezető lépcsősoron áll az oltár, két oldalán a hivatalos állami és egyházi delegációknak fenntartott helyekkel. A tér többi részét a hívők, a turisták töltik meg. Ferenc pápa először terepjáróval bejárja a teret. A beiktatási szertartás fél tízkor a Szent Péter-bazilikában kezdődik, majd a Szent Péter téren a szentmise következik.

A szentmisén az új egyházfő megkapja a pápai jelképeket: a palliumot (a miseruha felett viselt keskeny stólát, amely a nyakat gallérként veszi körül, a mell és a hát közepéig érő két szárral), és átadják neki a pápai halászgyűrűt.

Korábban

Ma tartják Ferenc pápa beiktatási szentmiséjét a Vatikánban. A Szent Péter térre közel 150 hivatalos delegációt és egymillió zarándokot várnak.

Magyarország delegációját Áder János köztársasági elnök vezeti. A küldöttség tagja Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és Hölvényi György egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár is.

Olvasóink írták

  • 1. korhelyes 2013. március 20. 18:52
    „Szegények pápája!?Hiszem,ha szétosztja a szegények között a a Vatikán hatalmas vagyonát!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hídról zuhant a mélybe egy indiai busz

Legkevesebb 37 ember halt meg egy autóbusz-szerencsétlenségben keddre virradó éjjel India nyugati … Tovább olvasom