Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Megkezdték a khmer kínzótábor vezetőjének perét

A jelenleg 66 éves Kang Kek Lu az 1970-es években a Mérgező Fák Hegye nevű börtönt irányította, ahol a legkevesebb 15 ezer embert kínoztak, illetve öltek meg.
Megkezdték kedden Phnompen egyik bíróságán az egykori vörös khmer diktatúra kínzótáborát vezető parancsnok perét. A jelenleg 66 éves Kang Kek Lu az 1970-es években a Mérgező Fák Hegye nevű börtönt irányította, ahol a legkevesebb 15 ezer embert kínoztak, illetve öltek meg. Az ENSZ támogatásával felállított törvényszéken a férfit kínzásokkal, gyilkossággal, háborús bűnökkel és emberiség elleni bűntettekkel vádolják - mindezekért életfogytiglan tartó börtönbüntetésre ítélhetik. Kambodzsában a vörös khmerek 1975-1979-ig tartó diktatúrája alatt a 9 millióból a legkevesebb 2 millió embert gyilkoltak le, miután vezérük, Pol Pot néhány év alatt meg akarta valósítani a kommunizmust.

Az ENSZ támogatásával felállított törvényszék feladata a brutális vörös khmerek uralma idején elkövetett tettek kivizsgálása. A 66 éves Kang Kek Lu parancsnok ügyvédje szerint védencét több mint 9 éve tartják őrizetben vádemelés nélkül. A férfit 1999-ben fogták el, miután egy turista rátalált a dzsungelben, ahol egy keresztény szervezet munkatársaként dolgozott. A volt kínzótábor vezetője korábban már sajnálatát fejezte ki bűneiért, hozzátéve, hogy csak parancsot teljesített.

Az 1975-1979 között uralkodó vörös khmer diktatúra idején a 9 millió kambodzsaiból a legkevesebb 2 millió embert gyilkoltak le. Pol Pot ugyanis néhány év alatt meg akarta valósítani az országában a kommunizmust. A városokat és az ipart felszámolták. Az értelmiségieket kiirtották. A megfélemlített városiakat a polpotisták falvakba terelték, kommunákat alapítottak, ahol marék rizsért dolgoztatták az embereket.

A vörös khmerek megjelenése a Kambodzsai Kommunista Párt 1960-as megszületéséhez köthető. A párt főtitkára 1963-ban Pol Pot lett. Nemsokára parasztfelkeléseket kezdett szervezni Szihanuk király rendszere ellen, 1968-tól pedig a Kambodzsai Forradalmi Hadsereg polgárháborúban küzdött a kormány csapatai ellen. Észak-Vietnam kommunistái természetesen támogatták Pol Potot, így a Forradalmi Hadsereg bekapcsolódott a vietnami háborúba is. Az amerikai csapatok őket is támadták. 1975-ben, Saigon elestével, eldőlt Kambodzsa sorsa is, nemsokára a vörös khmerek hatalomra jutottak. Uralmuk alatt az ország népességének csaknem a negyede halt meg éhínségben, vagy, mert kivégezték, illetve agyonhajszolták őket.

Eredetük ellenére a vörös khmerek ideológiája nagyon nehezen határozható meg, se nem maoisták, se nem marxista-leninisták. Négyéves uralmuk alatt két fő céljuk volt: egyrészt, hogy a khmer etnikum vélt felsőbbrendűségét intézményesítsék az országban; másrészt, hogy alávessék Kambodzsát és Kambodzsa népeit korlátlan uralmuknak.

1979-ben uralmukat megdöntötték a megszálló vietnami csapatok, akik egy új kommunista rendszert vezettek be. Pol Pot vidékre menekült, ahonnan folytatta gerillaháborúját a következő kambodzsai kormányok ellen. A vörös khmerek azonban egyre inkább elszigetelődtek, ahogy a kambodzsai kormányok hatalma megszilárdult. Számuk teljesen elenyészővé vált, amikor sok csapat élt az 1995-ben ajánlott amnesztiával. 1999-ben az utolsó vörös khmerek is megadták magukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Férjet, feleséget lehet bérelni Ukrajnában

A szolgáltatás nincs összefüggésben a szexszel: a kikölcsönzött hölgyek és urak kizárólag az alkalmi… Tovább olvasom