Délmagyar logó

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 21°C | 31°C Még több cikk.

Megkezdték több ezer migráns áttelepítését Görögország más részeire az Égei-tenger menekülttáboraiból

Az Égei-tenger szigetein található menekülttáborok túlzsúfoltak, a tábor lakói és a szigetlakók közt nagy a feszültség.
Elkezdte pénteken a görög kormány az ország szigeteinek túlzsúfolt menekülttáboraiból a migránsok és menekültek áttelepítését Görögország más részeibe, miután egyre többen tiltakoztak Athénnál az ott uralkodó állapotok miatt - közölték egybehangzó források.

Csaknem száz embert szállítottak el pénteken a leszboszi Mória menekülttáborból és egy másik itt található állomásról Görögország északnyugati részébe, Epiruszba - nyilatkozott a Mória egyik vezetője. Hozzátette, hogy a jövő hét végéig 2000 bevándorlót szeretnének áthelyezni.
    
Az áttelepítéseket megkezdték Számosz szigetén is, ahonnan az itt dolgozó civil szervezetek értesülései szerint eddig 350 embert szállítottak el a hét eleje óta.  
A 650 fő befogadására tervezett számoszi menekülttáborban jelenleg 3600 ember él.
    
Az Égei-tenger szigetein található menekülttáborokban uralkodó körülményeket, illetve a túlzsúfoltság okozta feszültséget a tábor lakói és a szigetlakók közt nem csupán emberi jogi szervezetek kifogásolták, hanem a szigetek hatóságai is megoldást vártak Athéntól, a központi görög kormánytól.
    
A legrosszabb körülményekről Mórián számoltak be, ahol az eredetileg 3000 főre épült táborban csaknem 9000 menekült és migráns élt.
    
Athénba érkezett a héten Dimitrisz Avramopulosz uniós migrációs biztos, aki - Heiko Maas német külügyminiszterrel szinte egy időben - a görög vezetéssel tárgyalt migrációs témákról.
    
Maas csütörtöki nyilatkozatában azt mondta, a jelenlegi helyzet egyáltalán nem megfelelő, és hangsúlyozta, hogy módot kell találniuk a 2016-ban megkötött EU-török migrációs egyezmény hatékonyabb alkalmazására.
    
Az egyezmény keretében az unió minden olyan migránst visszaküldhet Törökországba, aki illegális úton érkezett valamelyik görög szigetre, és nem kapott menekültstátust. Az eljárás idejére azonban a menedékkérőknek elvileg a szigeteken kell maradniuk, és az itt lévők számának az újonnan érkezők miatti növekedése egyre súlyosabb terheket ró a szigetek infrastruktúrájára és közbiztonságára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország a bajor autógyártók mellett áll ki a károsanyag-kibocsátás szigorításával szemben

Magyarország soha nem fog olyan javaslatot támogatni Brüsszelben, amely rontaná a német, és ezen… Tovább olvasom