Délmagyar logó

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 16°C | 25°C Még több cikk.

Megsemmisítik a szíriai vegyi fegyvereket

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa egyhangúlag elfogadta a szíriai vegyi fegyverek kötelező megsemmisítéséről szóló határozatot, amely nem irányoz elő azonnali büntetőintézkedéseket arra az esetre, ha Damaszkusz nem tesz eleget a dokumentumban foglaltaknak.
A hetekig tartó orosz-amerikai diplomáciai egyeztetések után helyi idő szerint péntek este New Yorkban elfogadott BT-határozat az első, jogilag kötelező érvényű BT-dokumentum Szíriára nézve a fegyveres konfliktus kirobbanása óta.

"A mai történelmi jelentőségű határozat hosszú idő óta az első reményteljes hír Szíriáról" - mondta Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár a BT-ben felszólalva közvetlenül a határozat elfogadása után. Arra figyelmeztetett, hogy a vegyi fegyverek felszámolásáról rendelkező határozat elfogadása nem jelent egyben engedélyt arra, hogy folytatódhat az öldöklés Szíriában a hagyományos fegyverekkel.

A BT-határozat arra kötelezi Szíriát, hogy helyezze nemzetközi ellenőrzés alá vegyi fegyvereit, és tegye lehetővé a fegyverszakértők számára a fegyverraktárakhoz való akadálytalan hozzáférést. A BT-határozat szerint amennyiben Damaszkusz ennek nem tesz eleget, illetve újabb vegyifegyver-támadás történik az országban vagy illetéktelen kezekbe adják a mérges gázokat, a nemzetközi közösség szankciókkal vagy akár erő alkalmazásával kikényszerítheti a követelések végrehajtását, de csak egy újabb, erről szóló BT-határozat elfogadása után.

A hágai székhelyű szervezetben jóváhagyott menetrend értelmében az OPCW szakértői már kedden elindulnak Szíriába, és október végéig elkészítik jelentésüket a szíriai ideggázokról. A terv szerint november 1-jéig kell megsemmisíteni a vegyi fegyvereket gyártó berendezéseket, és a jövő év közepéig fel kell számolni a raktárakban őrzött, becslések szerint mintegy ezer tonna ideggázt.

John Kerry amerikai külügyminiszter a BT-ben felszólalva azt hangoztatta, a határozat elfogadása azt mutatja, hogy a diplomácia elég erős ahhoz, hogy "hatástalanítsa a háború legszörnyűbb fegyverét" Szíriában. Emlékeztetett arra, hogy az eredeti célkitűzés a vegyi fegyverek bevetésének megakadályozása volt Szíriában, szerinte a Barack Obama amerikai elnök által fenntartott katonai fenyegetés tette lehetővé a cél elérését.

A BT-határozat elfogadását az kényszerítette ki, hogy augusztus 21-én ideggáztámadás történt Damaszkusz egyik elővárosában, és erről helyszíni vizsgálódásaik során bizonyítékokat gyűjtöttek össze az ENSZ vegyifegyver-szakértői. Feltehetően több ideggáztámadás is történt a két és fél éve dúló szíriai polgárháború során, és az ENSZ szakemberei jelenleg is Szíriában vannak, vizsgálják a többi esetet.

Az ENSZ adatai szerint a fegyveres belviszályban több mint százezer ember halt meg Szíriában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már lehet jelentkezni az uniós bankfelügyelet élére

A Felügyeleti Testület elnökét nyílt pályázaton óhajtja kiválasztani az EKB. Tovább olvasom