Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Megszavazták a gyorssegélyt a zöldségtermesztőknek

Németország - Jóváhagyta kedden az európai uniós tagországok szakértőiből álló egyik mezőgazdasági bizottság azt a 210 millió eurós gyorssegélyt, amelynek révén a zöldségtermelők mintegy felerészben kártérítéshez juthatnak a németországi hasmenésjárvány kezdete óta kiesett bevételeikért.
Ezt Dacian Ciolos, az Európai Bizottság mezőgazdasági felelőse jelentette be Brüsszelben, közleményben. Egyben azt is megerősítette, hogy a támogatás az eladatlan uborka-, paradicsom-, saláta-, paprika- és cukkini mennyiségek után jár, legfeljebb a júniusban szokásos piaci érték 50 százalékos szintjéig. Ezt megelőzően azonban a tagországoknak pontos kimutatást kell készíteniük a szóban forgó árumennyiségről.

További intézkedés, hogy a termelői szervezetek is nagyobb rugalmasságot kapnak a termelők kártérítésében.

Ennek köszönhetően azok a gazdák, akik tagjai valamely termelői szervezetnek, több mint kétharmados kártalanítást is elérhetnek.

Brüsszeli közlések szerint ugyanakkor a döntés korántsem volt egyhangú. Négy ország ugyanis ellene szavazott, köztük Franciaország és Spanyolország, amelyek elejétől fogva teljes, száz százalékos kártérítés mellett kardoskodtak. További nyolc ország pedig - köztük számos közép- vagy kelet-európai - tartózkodott a voksolásnál. Az EU elnökségét betöltő Magyarországot a brüsszeli források a javaslat támogatói között említik.

Bizonyos, hogy a gazdák kára jócskán meghaladja azt a mértéket, amelyet az uniós központi költségvetésből most elhatározott gyorssegély finanszírozni képes. Csak a spanyol termelők heti 220 millió euró körülire teszik a kárt - igaz, a németországi járvány okozójaként először, tévesen, a spanyol uborkát említették meg Németországban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kétéves gyermek halt meg a hasmenésjárványban

Németország - Először halt meg gyermek a németországi hasmenésjárvány következtében. Tovább olvasom