Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Menekülnek a brit cégvezetők az adó elől

Százával menekülnek a brit befektetési alapok vezetői és a nagyvállalkozók a magas jövedelmekre kirótt 50 százalékos adó elől.
Alistair Darling, a munkáspárti brit kormány pénzügyminisztere a súlyos, csaknem 13 százalékos GDP-arányos idei államháztartási hiánnyal számoló költségvetés áprilisi előterjesztésében közölte, hogy a jelenleg érvényes 20 és 40 százalékos kulcsok mellé új, 50 százalékos személyi jövedelemadó-kulcsot honosítanak meg az évi 150 ezer fontnál (45 millió forintnál) nagyobb jövedelmekre a jövő áprilisban kezdődő következő pénzügyi évtől.

Az ellenzéki Konzervatív Párt már jelezte, hogy érvényben tartja az 50 százalékos felső adókulcsot, ha a jövő tavaszi választásokon kormányra került.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap kimutatása szerint e tervek miatt hetente átlagosan tíz brit nagyvállalkozó teszi át a székhelyét alacsonyabb adózású térségekbe. A különleges státusú Jersey, Guernsey és Man szigeteken például most csaknem ötszázzal több brit vállalatvezetőnek van állandó bejelentett lakhelye, mint egy évvel ezelőtt, de a karibi Brit Virgin-szigetek is népszerű célpont: 18 százalékkal nőtt a telephelyüket ide átjelentő igazgatók száma.

Jersey önkormányzata még ösztönzi is az áttelepülőket: a sziget hatóságai által kibocsátott reklámbrosúra azt ígéri, hogy ott mindenkinek "több marad a zsebében abból, amit keres".

Jerseyn 10 százalékos társasági adó és egységes 20 százalékos személyi jövedelemadó érvényes, sem örökösödési illeték, sem tőkejövedelmi adó nincs, és az ingatlanadó is alacsony.

Darling ugyanakkor nemrégiben újabb adóztatási terveket is bejelentett. A pénzügyminiszter a brit gazdaság és a költségvetés helyzetéről tartott minapi éves parlamenti beszámolójában közölte: azoknak a bankoknak, amelyek a kormány intései ellenére továbbra is ragaszkodnak a nagy összegű bankári prémiumok kifizetéséhez, azonnali hatállyal 50 százalékos egyszeri illetéket kell befizetniük minden, 25 ezer fontot meghaladó egyéni alkalmazotti prémium után.

Az ötlet - a City pénzügyi központjának határain kívül - igen népszerűnek bizonyult. A The Sunday Times megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás eredménye szerint a brit választók 79 százaléka támogatja a banki prémiumadó tervét.

A bankprémiumok ügye komoly feszültségeket szít Nagy-Britanniában, különösen azóta, hogy több brit nagybankot csak részleges államosítással lehetett megmenteni az összeomlástól.

A Centre for Economics and Business Research (CEBR) nevű vezető londoni gazdaságelemző csoport nemrég kiadott új prognózisában azt jósolta, hogy a londoni City bankosai az idei év után összesen hatmilliárd font (1800 milliárd forint) jutalmat vehetnek fel, 50 százalékkal többet, mint tavaly.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Előrehozott választások Oroszországban?

Vlagyimir Zsirinovszkij előre hozott parlamenti választások mellett állt ki pártja XX. kongresszusán… Tovább olvasom