Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Merkel szaunázott a berlini fal leomlásakor

Az 1989-ben Kelet-Berlinben élő Angela Merkel a fal leomlásakor "mint minden csütörtökön" szaunázott.
A német kancellár több európai napilapnak, köztük a francia Le Figarónak adott interjúban mesélt a húsz évvel ezelőtti emlékeiről.

"Napok óta feszült hangulat volt. Élőben néztem Günter Schabowski (az NDK állampártja, a NSZEP szóvivőjének) sajtótájékoztatóját", aki bejelentette a határok "azonnali" megnyitását.

"Nem nagyon tudtam, hogy ez mit jelent. Azonnal felhívtam az anyámat. Mindig arról beszéltünk, hogy ha egy nap megnyílnak a határok, átmegyünk osztrigát enni a Kempinsky-be" - mesélte Merkel.

Az akkor 35 éves fizikus kutatónő azonban nem mondott le a szokásos csütörtöki szaunázásáról. Hazafelé menet, a már megnyílt Bornholmer Strasse-i határátkelőnél viszont magával ragadta a hatalmas tömeg. "Összebarátkoztam néhány emberrel, átmentünk Moabitba (egy nyugat-berlini negyed), ahol vadidegenek sörrel vendégeltek meg" - idézte fel Merkel.

A kancellár már másnap megismételte a nyugati-berlini látogatást testvérével, akivel első útjuk a híres KaDeWe áruházba vezetett, amelyről a keletiek mindig álmodoztak. Azt követően pedig minden nap átment. "Nem voltam rendszerellenes aktivista. De gyerekkorom óta nagyon kritikusan viseltettem a rendszer iránt" - idézi a Le Figaro Merkel szavait.

A konzervatív újság azon kérdésére, hogy ma mit gondol az egykori NDK-ról, a kancellár azt válaszolta: "Az NDK nem volt jogállam, semmilyen jogi alapja nem volt. Nem volt szólásszabadság és nem voltak szabad választások. De nem volt minden fehér és fekete. Boldog voltam. És nem akarom ezt a 35 évet csak úgy kidobni (az életemből)".

Merkel kormányzási stílusát saját bevallása szerint egyértelműen meghatározza az, hogy Kelet-Németországban nőtt fel. "Ledöbbentett, amikor Otto Schilly (volt belügyminiszter) azon viccelődött, hogy csak a banánért jöttünk Nyugatra. Ez az arrogancia még ma is megvan Nyugaton. A kudarcaimnál magam is gyakran gondoltam, hogy azért történtek, mert Keletről jöttem. De soha nem akartam ezzel az érzéssel ámítani magam" - fogalmazott Merkel.

A kancellár elmondta: meglepték a német újraegyesítéssel szembeni francia félelmek. "Amikor megláttam a plakátokat arról, hogy Francois Mitterrand az NDK-ba látogat, nagyon meglepődtem. Azon gondolkodtam, hogy tényleg eljön-e?" - mondta a kancellár. Francois Mitterrand egykori francia államfő 1989 decemberében - a berlini fal leomolása után - látogatott Kelet-Berlinbe, ahol vendéglátóit a Franciaország és az NDK közötti barátság jövőjéről biztosította.

Merkel szerint Mitterrand nagyon sok dolgot vitt végbe Helmut Kohllal, s a francia elnök akkori döntése nem mérgezte meg a francia-német barátságot, "de azért meg kell állapítani, hogy (Mitterrand) nem volt a helyzet magaslatán a küzdelmünkben".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meghalt a világ legöregebb püspöke

Életének 104. évében elhunyt Antonio Rosario Mennonna, a világ legidősebb püspöke az olaszország… Tovább olvasom