Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Mianmarban ősszel parlamenti választásokat tartanak

Október végén vagy november elején tartják 20 év óta az első parlamenti választásokat Mianmarban - közölte szombaton egy névtelenségéhez ragaszkodó helyi illetékes a francia hírügynökséggel.
A délkelet-ázsiai ország katonai kormánya nemrég több választási törvényt fogadott el. Ezek egyike szerint a pártoknak ki kell zárniuk soraikból a börtönviselt embereket. Így a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kji ellenzéki vezető pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) csak akkor vehet részt a választásokon, ha kizárja vezetőjét.

Szú Kji ügyvédje, Njan Vin kedden közölte, hogy az ellenzéki vezető elutasítja pártja regisztrálását "az igazságtalan választási törvények" miatt, de nem akar pártjának "parancsokat osztogatni, sem kioktatni azt". A pártnak magának kell "demokratikus döntést" hoznia - mondta.

Az új választási törvények szerint senki sem lehet egyetlen pártnak a tagja sem, akit börtönbüntetésre ítéltek. A változatlanul házi őrizet alatt álló ellenzéki vezető az elmúlt 20 évből 14-ben házi őrizetben vagy börtönben volt.

A legutolsó, 1990-es szabad választásokat az akkori Burmában - a mi Mianmarban - Szú Kji pártja nyerte meg, de a junta nem ismerte el a választás eredményét. Az új választási törvényekkel a katonai kormány az 1990-es eredményt és Szú Kji akkori győzelmét hivatalosan semmissé nyilvánította.

Than Sve tábornok, a katonai kormány 77 éves elnöke szombaton, a fegyveres erők napján rendezett díszszemlén - ez évente hagyományosan az egyetlen olyan alkalom, amikor a tábornok nyilvánosan megszólal - közölte, hogy az idei évi választások után is központi politikai szerepet vár el a hadseregtől. "Fegyveres erőink fényes sikertörténetet tudhatnak maguk mögött mind a politikában, mind a katonai ügyekben" - mondta. A hadsereg egy 1962-es puccs óta van hatalmon Burmában.

Az idei választásoktól megfigyelők szerint nem lehet várni az ország demokratizálását. A junta az alkotmánymódosítással már biztosította magának a kulcspozíciókat, az ellenzéket pedig Szú Kji házi őrizetével sikerült messzemenően semlegesíteni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szlovénia népszavazást tart a határvitát rendező megállapodásról

Szlovéniában kötelező érvényű népszavazást tartanak júniusban a Horvátországgal fennálló határvita… Tovább olvasom