Délmagyar logó

2019. 06. 18. kedd - Arnold, Levente 19°C | 27°C Még több cikk.

Milliárdokat fizetünk vissza az IMF-nek

Hazánk az elsaz év utolsó negyedévében azon országok közül, amelyek a 2008-2009-es válság során készenléti hitelkeretre kötöttek megállapodást a nemzetközi szervezetekkel - írja a portfolio.hu az UniCredit elemzése alapján.

Jövőre azonban már mind az öt ország számára esedékes a törlesztés, így Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna terv szerint 8 milliárd eurónyi összeget fizet vissza.

Közülük egyedül Románia kötött újabb, de már csak elővigyázatossági hitelszerződést - ami a jelen pénzpiaci turbulenciák közepette okos döntésnek bizonyult - írják az elemzők. A 2008-ban kitört válság nyomán a közép-kelet európai régióból öt ország vette igénybe az IMF/EU/Világbank közös pénzügyi segítségét készenléti hitel formájában: Lettország, Magyarország, Románia, Szerbia és Ukrajna.

Az öt ország összesen 46,9 milliárd euró összegnek megfelelő hitelrészt hívott le a megállapodott keretekből. Időközben a magyar és a szerb hitelprogram már lejárt, Románia egy újabb, ezúttal elővigyázatossági hitelkeretre váltott a lejárat után (amiből már terv szerint nem hívnak le összeget), a lettországi program az idei év végén jár le.

Az ukrán hitelprogram még folyamatban van, de a reformok politikai halogatása miatt a hitelrészek kifizetését az IMF felfüggesztette.

Csaknem három év telt el, és lassan esedékessé válik a hitelek visszafizetése. Magyarország kezd egy nagyobb adaggal, ugyanis az év utolsó negyedévében 2 milliárd eurónak megfelelő törlesztés válik esedékessé az EU felé, az IMF-nek való törlesztéssel együtt jövőre pedig 3,6 milliárd euró. 2012. július-szeptemberi időszakában azonban mind az öt országban esedékessé válik a visszafizetés, így 2012-ben 8,2 milliárd, 2013-ban 14,2 milliárd eurót fizet vissza összesen az öt ország.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schmitt Pál a magyar állampolgárság felvételére bíztatott Kolozsváron

A magyar állampolgárság felvételére bíztatta a kolozsvári főteret megtöltő, több ezer fős… Tovább olvasom