Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Miniszterek buknak bele a brit költségvetési botrányba

Nagy-Britannia - Lemond a brit belügyminiszter a költségtérítési botrány miatt. A brit média keddi információi szerint Jacqui Smith Gordon Brown miniszterelnök hétvégi kormányátalakításával egy időben távozik.
Gordon Brown a csütörtöki európai parlamenti és az ugyancsak csütörtöki angol helyhatósági választások után akarja átalakítani kabinetjét. A BBC úgy tudja, hogy Jacqui Smith családi okokra hivatkozva kíván lemondani. A munkáspárti politikusnő - aki képviselő akar maradni - két ügy miatt került a költségtérítési botrány frontvonalába. Az egyikben testvére londoni házát, mint a sajátját tüntette fel, amikor visszatérítést kért bizonyos dolgokra. A másikban a férje volt a főszereplő. Az asszonyt április elején hivatali visszaéléssel vádolták, mert miniszteri költségként elszámolta a műholdas televízióval kapcsolatos számláját, amelyen két, fizetős pornófilm megnézésének díja is szerepelt. A csatornákat a férje rendelte meg esti szórakozásként. Smith állítólag nem tudott az egészről, a férj, Richard Timney mindenesetre nyilvánosan bocsánatot kért, de a házastársak között elég fagyossá vált a hangulat.

A BBC szerint Jacqui Smith érintettsége a botrányban, és a férjéről megjelent szaftos hírek, nagyon megviselték a miniszter iskoláskorú lányát és a szüleit. Ezért Smith a családja védelmében akart távozni miniszteri posztjáról .

A brit közmédia szerint spekulációk keringenek politikai körökben arról is, hogy a kormányfő el fogja mozdítani pénzügyminiszteri posztjáról Alistair Darling-ot, aki ugyancsak mélyen belekerült a költségtérítési botrányba. 2004 és 2005 között egy bérelt szobát nevezett ki ugyanis elsődleges otthonának, így a család tényleges otthonául szolgáló edinburghi lakásra, mint második otthonra költhetett. A 2005-ös választásokat követően Alistair Darling Londonban is vásárolt magának egy lakást, ezúttal ezt nevezve ki második otthonának, így a lakás vásárlása utáni adminisztratív díjakat és a lakás berendezésének csaknem tízezer fontos összegét az adófizetők állták - legalábbis ezt lehetett olvasni a botrány kirobbantó Daily Telegraph napilapban. Az ellenzéki liberális demokraták, a parlament harmadik pártja már követelte Browntól, hogy távolítsa el Darlingot.

A BBC szerint Gordon Brown, aki alapos átalakítással akarja megtisztítani a népszerűségi listákon egyre mélyebbre kerülő munkáspárti kormányt, egyik közeli szövetségesét, Tom Watson kabinetminisztert is meneszteni akarja, bár úgy tudni, meghagyná tanácsadói szerepében Watsont.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2009. június 03. 20:16
    „Magyarországon mikor lesznek képesek követni ezt a példát? Sajnos még nálunk nem fejlődött ki az a politikai intelligencia szint, amelynek birtokában képes csak az ember ilyen döntést hozni!De képes-e a mi társadalmunk arra, hogy felelősségre is vonja azokat, akik "eltapsolták" a milliárdokat, embereket tettek "földönfutóvá" minden lelkiismeret furdalás nélkül?”
  • 1. kutyuka 2009. június 02. 22:20
    „De itt legalabb eltunnek,habar a sulyos tizezreket kivettek a zsebunkbol es csak eltunnek vele,mint pl az,aki 1500 fontos tevet vett maganak,Rohadjon bele!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kispál és a Borz egykori menedzsere volt az egyik magyar

Az A38-as hajó honlapján hosszú megemlékezés olvasható a magyar férfiről, aki a nyolcvanas években a Kispál és a Borz együttes menedzsere is volt. Tovább olvasom