Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Mobiltelefonon kért segítséget az ENSZ-közgyűléstől

Honduras - Mobiltelefonon kért segítséget az ENSZ-közgyűléstől Manuel Zelaya, a hatalomból kiszorított hondurasi elnök.
Patricia Rodas, az előző hondurasi kormány külügyminisztere helyi idő szerint hétfő este szólalt föl az ENSZ-közgyűlés általános vitáján. Beszéde közben odatartotta mobiltelefonját a pulpituson a mikrofonhoz, hogy Zelaya azon keresztül szólhasson a nemzetközi közösség képviselőihez. A hatalomból eltávolított elnök - aki egy hete Brazília hondurasi nagykövetségén tartózkodik, miközben a külképviselet épületét katonák veszik körül - kétségbeesett felhívásban segítséget kért a nemzetközi közösségtől. Mint mondta, Hondurasban jelenleg "diktatúra" van, az emberek elveszítették a szabadságukat, és erőszakkal kényszerítik őket rendre.

Az ENSZ-nek szilárdan ki kell tartania az átmeneti kormánnyal szembeni álláspontja mellett - mondta. Azt állította, a rendőrség és a katonaság megpróbálta gázzal kifüstölni őt és a követség személyzetét az épületből, illetve folytonos zajjal megtörni az ellenállásukat. A katonaság három hónapja kényszerítette rá Zelayát a közép-amerikai ország elhagyására, az elnöki posztot elfoglaló Roberto Micheletti szerint a legfelsőbb bíróság döntésének eleget téve.

Micheletti hétfőn közölte, hamarosan visszavonják a polgári szabadságjogokat - többek között a gyülekezési jogot - korlátozó, előző nap kiadott rendeletet; az indoklás szerint azért, hogy az intézkedések ne legyenek hatással a küszöbönálló elnökválasztásra. Az Egyesült Államok előzőleg követelte a de facto hondurasi vezetéstől a politikai jogok gyakorlását felfüggesztő rendelet azonnali visszavonását.

A rendelkezés alapján hétfőn a biztonsági erők elhallgattattak egy-egy Zelaya-párti rádió- és tv-állomást. A Micheletti-kormány azzal vádolta Zelaya híveit, hogy fegyveres felkelésre készülnek. A rendőrség hétfőn megakadályozta a főváros, Tegucigalpa központjába meghirdetett Zelaya-párti tömegtüntetés megtartását. Közben a brazil kormány közölte, Zelaya egészen addig a hondurasi brazil nagykövetségen maradhat, ameddig csak szükséges. "Brazília egy ország demokratikus, legitim elnökének oltalmazója lett" - fogalmazott Celso Amorim brazil külügyminiszter. A hondurasi vezetés előzőleg ultimátumot intézett Brazíliához, hogy tíz napon belül ismerje el politikai menekültként Zelayát vagy szolgáltassa ki a hondurasi hatóságoknak.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2009. szeptember 29. 14:27
    „viszlat demokratizmusnak Honduras-ban”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombák vagy bunkerek: mit választ Izrael Iránnal szemben?

Izrael - Nagy hangerővel zúgnak a harci gépek az izraeli légierő hadgyakorlatain, azt sugallván,… Tovább olvasom