Délmagyar logó

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv -1°C | 8°C Még több cikk.

Monti a balközéppel szövetkezik

Meg kell akadályozni, hogy Lombardia az Északi Liga kezére kerüljön - hangoztatta Monti kampányának egy milánói színházban tartott gyűlésén.
A balközép felé nyitott kaput a centrumpárti koalíciót vezető Mario Monti vasárnap, arra kérve támogatóit, hogy Lombardia tartományban a Demokrata Párt (PD) jelöltjére szavazzanak. A PD-vel való parlamenti szövetséghez azonban feltételeket diktált.

Meg kell akadályozni, hogy Lombardia az Északi Liga kezére kerüljön - hangoztatta Monti kampányának egy milánói színházban tartott gyűlésén.
A leköszönő miniszterelnök arra szólította fel a centrumerők híveit, hogy az északnyugat-olaszországi tartományban a PD jelöltjére, Umberto Ambrosolira szavazzanak a két hét múlva a parlamentivel egy időben tartandó helyhatósági választásokon.

Ezzel Monti igent mondott a PD korábbi kérésére, hogy a balközép és a centrum közösen lépjen fel a jobboldal megfékezéséért.

Monti ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a PD-vel való szövetség csak Lombardiára vonatkozik. "A parlamenten belüli esetleges koalícióról a választások után döntünk" - mondta Monti. Szerinte a PD-vel addig nehéz közös kormányzást feltételezni, amíg a párt a Baloldal, Környezet, Szabadság nevű baloldali párt szövetségese.

Monti a kampány hangulatáról is beszélt. "Vetélytársaim sértegetnek és támadnak engem, de tanácsadóim azt mondják, hogy ez a választási kampányban normális. Mások arról beszélnek az olaszoknak, amit hallani szeretnek, én arról, amit szerintem szükséges lesz majd megtenni" - fogalmazott.

Szavai Silvio Berlusconinak, a jobbközép Szabadság Népe (PdL) elnökének szóltak, aki Monti szerint "üres ígéretekkel akarja megvásárolni az olaszok szavazatát". Monti nem kímélte Pierluigi Bersani PD-főtitkárt sem, akit infantilisnek nevezett.

"Úgy kell szavazni, hogy annak értelme legyen"- reagált Bersani, aki szerint ha az olaszok meg akarják akadályozni Berlusconi visszatérését, nem Montira és nem is a Beppe Grillo vezette 5 Csillag Mozgalomra kell szavazniuk, hanem a PD-re.

Berlusconi vasárnap azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a PdL szintén milánói kampánytalálkozóján egy fiatal nőnek udvarolt félreérthetetlen szexuális utalásokkal. Az olasz sajtó rögtön megjegyezte, hogy Berlusconinak a kampány elején bemutatott, majdnem ötven évvel fiatalabb mennyasszonya, Francesca Pascale napok óta nem szerepel a nyilvánosság előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három külföldi orvost öltek meg Nigériában

A káoszt jól jellemzi, hogy előbb kínai, majd dél-koreai áldozatokról beszéltek a hatóságok, mígnem… Tovább olvasom