Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Moszkva októbertől csak energiatakarékos égőket vásárol

Oroszország - Jurij Luzskov, Moszkva polgármestere utasítást adott, hogy a főváros október 1-től kizárólag energiatakarékos égőket vásárolhat: ez évi egymilliárd rubel megtakarítást jelent az önkormányzatnak és az ilyen égők piacát mintegy 10 százalékkal növeli.
A jelentős megtakarítás annak ellenére jelentkezik, hogy az égőkre költendő pénz összege évi 150 millióról 250 millió rubelre emelkedik. (1 rubel = 6,12 forint) Az energiafelhasználás ugyanis legalább 75 százalékkal csökken majd, amikor már mindenütt energiatakarékos égők lesznek, és míg a hagyományos égők élettartama mintegy 1000 óra, az újaké legalább 6000, de gyakorlatilag 8000 óra.

Becslések szerint Luzskov rendelete évi mintegy ötmillió energiatakarékos égő vásárlását jelenti, miközben jelenleg Oroszországban évi 40 millió ilyet vásárolnak. Ezek kivétel nélkül importból, túlnyomórészt Kínából származnak. A hagyományos égőkből Oroszországban 600-700 milliót gyártanak évente, s ez a fogyasztás mintegy 90 százalékát fedezi.

A luzskovi utasítás mindazokra az önkormányzati szervezetekre és cégekre vonatkozik, amelyek a város költségvetésből élnek. Külön pénzt nem kapnak arra, hogy a 15 rubelbe kerülő hagyományos égők helyett immár 100 rubeles energiatakarékosakat vásároljanak: erre a jelenlegi költségvetésükből kell átcsoportosítaniuk pénzt. Tény azonban, hogy számos érintett szervezet már ma is ilyeneket használ.

Luzskov döntése problémákat okoz majd a legnagyobb orosz izzólámpa-gyártóknak, de a Versenyhivataltól nem várhatnak segítséget, mert az állami megrendelőnek jogában áll meghatározni a vásárlandó termékekkel szemben támasztott követelményeket.

A Vedomosztyi című üzleti lap szerint azonban az energiatakarékos égők orosz piacon jelen lévő gyártói készek indulni a versenytárgyaláson, mi több, a Phillips Light már azt is felajánlotta, hogy ezen felül kész az önkormányzatot tanácsadással támogatni a világításban lehetséges hosszútávú energiatakarékosság témájában.

Oroszországban egyébként más országokhoz képest még ma is olcsónak tekinthető az áram, noha az árak lassan, de folyamatosan emelkednek. Egy kiloWatt/óra idén átlagosan 2,5 rubelbe kerül a fogyasztónak. Az energiafelhasználás hatékonysága azonban nagyon gyenge. Jelenleg második olvasatra vár az állami dumában az energiatakarékosságról szóló törvényjavaslat, amely a tervek szerint 2011-ben lépne életbe, s amely megtiltaná a hagyományos égők oroszországi gyártását és forgalmazását.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Irán újabb rakétákat próbált ki, állítása szerint sikerrel

Irán - Újabb rakétákat próbált ki hétfőn Irán, állítása szerint sikerrel - jelentette az állami… Tovább olvasom