Délmagyar logó

2019. 06. 20. csütörtök - Rafael 19°C | 28°C Még több cikk.

Nacionalisták verekedtek össze muszlimokkal

Bulgária - Összeverekedtek egymással nacionalista tiltakozók és muzulmán hívők pénteken a bolgár fővárosban, a csetepatéban többen megsebesültek - közölte a rendőrség.
A szélsőjobboldali Ataka párt nagyjából száz támogatója gyűlt össze Szófia legnagyobb mecseténél, a 16. századi Banja Basi dzsáminál. Az ellen tiltakoztak, hogy "elviselhetetlenül hangos" a muzulmánok pénteki imája, amelyet hangszórók segítségével hallani lehet szerte a bolgár főváros központjában.

Az indulatok akkor szabadultak el, amikor a nacionalisták - akik előzőleg megzavarták az imát, provokatív jelszavakat skandáltak - meggyújtottak egy imaszőnyeget. Négy embert szállítottak kórházba könnyű sérülésekkel. Más források szerint öt rendőr sérült meg. Az Ataka közlése szerint a párt egyik parlamenti képviselőjét fejbe dobták egy kővel.

A rendőrség két embert őrizetbe vett.

A bolgár lakosság nagyjából tíz százaléka török származású muzulmán. Többségük a balkáni ország déli és keleti részén él. Legnagyobb pártjuk, a Mozgalom a Jogokért és Szabadságért (DPSZ) a rendszerváltás óta jelen van a bolgár parlamentben, jelenleg ellenzékben.

A Bojko Boriszov vezette kisebbségi jobbközép bolgár kormánynak a parlamenti többséghez szüksége van az Ataka szavazataira.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Déli Áramlat határidőre elkészül

Oroszország - A Déli Áramlat gázvezetéket határidőre üzembe helyezik, ezen nem változtat a vezeték… Tovább olvasom