Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Nem büntetik a kíméletlen vallatást engedélyezőket

Az amerikai kormány szerint szakmai kötelességszegést követett el az a két volt igazságügy-minisztériumi jogász, aki emlékeztetők formájában felhatalmazást adott a Pentagonnak arra, hogy gyakorlatilag kínzással csikarjon ki információt a terrorizmussal gyanúsított külföldi őrizetesekből, de ezért nem fognak büntetést kapni egy hamarosan megjelenő kormányjelentés szerint.
Az egyik jogász Jay S. Bybee, aki igazságügyi miniszterhelyettes volt George Bush kormánya idején, és vezetésével a tárca jogtanácsosi részlege a jogos önvédelem alapján igazolhatónak nevezte egy 2002-ben készített memorandumban a kínzás alkalmazását a terrorizmus elleni harcban.

Azt írták: a gyanúsítottak kínzása igazolható, ha annak megelőzését szolgálja, hogy az al-Kaida terrorhálózat újabb terrortámadásokat kövessen el az Egyesült Államokban. Egyébként pedig a mérsékelt, gyorsan múló fájdalom okozása nem szükségszerűen jelent kínzást - érveltek. Ez alatt például a hírhedt, úgynevezett vízbefojtásos módszert értették.

Ennek előzménye, hogy a Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) eligazítást kért ahhoz, hogy milyen szabályokhoz kell tartania magát az Afganisztánban és másutt elfogott személyeknek, az al-Kaida magas rangú tagjainak a vallatásánál.

A jogtanácsosi részleg egy évvel később is készített egy memorandumot a kínzás igazolásáról, akkor már John Yoo vezetésével. Ez az emlékeztető egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az elnök háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az ENSZ kínzás elleni egyezményei. Az emlékeztetőt azonban gyorsan, már 2003 decemberében visszavonták.

A kormányjelentés valószínűleg felháborodást vált ki jogvédő csoportokból, amelyek szerették volna, ha szankcionálják ezeket a jogászokat.

Bybee jelenleg egy fellebbviteli bíróság bírája, Yoo pedig a Kaliforniai Egyetem egyik jogász professzora.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több ezer tüntető Putyin lemondását követelte

Több ezer tüntető Vlagyimir Putyin kormányfő lemondását követelte szombaton az oroszországi… Tovább olvasom