Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Nem fogadta el Ferenc pápa a papi pedofília eltussolásának vádjával elítélt bíborosának lemondását

A Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének számító 68 éves bíborost március 7-én ítélte hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy francia bíróság.
A papi pedofília eltussolásának vádjával márciusban elítélt Philippe Barbarin bíboros, lyoni érsek kedden közölte, hogy Ferenc pápa nem fogadta el a lemondását.

"Hétfőn nyújtottam be személyesen a lemondásomat a szentatyának. Az ártatlanság vélelmére hivatkozva nem fogadta el" - áll a francia katolikus egyház fejének tekintett lyoni érsek közleményében.
    
A Franciaország egyik legbefolyásosabb és legismertebb katolikus vezetőjének számító 68 éves bíborost március 7-én ítélte hat hónap felfüggesztett börtönbüntetésre egy francia bíróság annak vádjával, hogy bár tudomása volt egy pedofil pap által elkövetett molesztálásokról, nem jelentette őket a hatóságoknak. Philippe Barbarin fellebbezni akar az ítélet ellen.
    
Barbarin így hivatalosan Lyon érseke marad, de bejelentette, hogy a pápa "javaslatára" egy időre visszavonul, és mindennapi teendőivel Yves Baumgarten püspöki helynököt bízza meg.
    
A Vatikán közleményben erősítette meg, hogy a pápa nem fogadta el Philippe Barbarin lemondását. Barbarin 2002 óta Lyon érseke, 2003 óta bíboros, a "gallok prímása" (ezt a tiszteletbeli címet viseli a lyoni érsek a 11. század óta).
    
A perben a bíboros hangoztatta, hogy "soha nem akarta rejtegetni, még kevésbé eltussolni ezeket a rettenetes tényeket". A bíróság azonban úgy ítélte meg, hogy azzal, hogy az egyház "intézményének megóvása" érdekében nem közölt semmit a francia hatóságokkal, megakadályozta, hogy "az igazságszolgáltatás tudomást szerezzen a szexuális visszaélés nagyszámú áldozatáról".
    
Ferenc pápa sokáig személyesen vette a védelmébe a francia bíborost. Amikor az ügy 2016-ban kipattant, egyszer már elutasította a lemondását, mondván, hogy ez "tévedés, óvatlanság" lenne a per előtt.
    
Barbarin már a harmadik magas rangú pap, akit hasonló vádakkal ítélt el a bíróság. 2001-ben a délnyugat-franciaországi Bayeux püspökét, Pierre Picant három hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték, 2018-ban pedig Orléans volt püspöke, André Fort nyolc év felfüggesztett börtönbüntetést kapott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merkel: az utolsó percig harcolni kell a rendezett Brexitért

Merkel: az utolsó percig harcolni kell a rendezett Brexitért
A német kancellár számára az a legfontosabb, hogy az EU a lehető legjobb kapcsolatban maradjon a… Tovább olvasom