Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Nem hívott orvost, imádkozott, és hagyta meghalni lányát

A brit közszolgálati médium információi szerint a férfi azt mondta tárgyalásán: hitt benne, hogy Isten meggyógyítja lányát.
Bűnösnek ítélt egy bíróság az Egyesült Államokban egy férfit, aki orvosi segítség hívása helyett imádkozott lánya felépüléséért, és ezzel gyermeke halálát okozta - írta vasárnap a BBC. A brit közszolgálati médium információi szerint a férfi azt mondta tárgyalásán: hitt benne, hogy Isten meggyógyítja lányát. A 11 éves gyerek kezelhető betegségbe, nem diagnosztizált cukorbetegségbe halt bele. Az ügyben a kislány anyját már korábban bűnösnek találta egy bíróság. A szülők akár 25 éves börtönre is számíthatnak. Büntetésüket várhatóan októberben hirdetik ki.

A kislány tavaly márciusban halt meg az amerikai Wisconsin államban. Halálos ágyánál a szülei, Dale és Leilani Neumann, valamint hitbéli társaik imádkoztak a felépüléséért. Az ügy tárgyalásán megjelenő orvosi szakértők azt mondták, hogy a házaspár gyermeke túlélhette volna a nem felismert cukorbetegséget. Ha diagnosztizálták volna, hogy akkor inzulint juttatva a szervezetébe, életben tarthatták volna a 11 éves kislányt. "Ha orvost hívtam volna, akkor a medikust Isten elébe helyeztem volna" - mondta a 47 éves apa a tárgyalásán. Elmondása szerint azt hitte, hogy lánya influenzában betegedett meg, és nem is gondolta, hogy komolyabb a baj.

A szülők akár 25 éves börtönre is számíthatnak. Fotó: Fox
A szülők akár 25 éves börtönre is számíthatnak. Fotó: Fox

Ügyvédje szerint védence nem követett el bűncselekményt azzal, hogy meg volt győződve a "hit gyógyító erejéről." Az ügyész szerint azonban a férfi önző hitével úgymond "minimalizálta" lánya betegségét, és hagyta meghalni a kislányt, aki annyira legyengült, hogy képtelen volt enni, és inni, valamint arra is, hogy a lábára álljon. Ezért kórházba kellett volna szállítani. De ehelyett már csak akkor hívtak mentőautót, amikor nem lélegzett többé. A férfit bűnösnek találta az ügyet tárgyaló Wisconsin állambeli bíróság. Csakúgy, ahogyan korábban már a feleségét is elítélték az ügyben. Az apa ügyvédje szerint fellebbezést nyújtanak be az ítélet ellen, amelynek konkrét büntetési tételét októberben hirdetik ki. A házaspár akár 25 éves börtönbüntetésre is számíthat.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. floridaimagyar 2009. augusztus 04. 04:25
  „Ez tavaly tortent, mar reg lefutott cikk. Ugy nez ki kellett egy kis negativ cikk mert nem volt eleg rossz a napja az olvasoknak...”
 • 36. Lehiggadt 2009. augusztus 03. 22:25
  „T. CYT!
  Nem mondtál nekem ellent, csak már irányból közelítetted meg a dolgot!
  Én az Egy(B)esült Államokban nem jártam, így csak közvetett információk alapján ítélhetnék, DE nem teszem!
  Van viszont nyugat-európai személyes tapasztalatom. Ott is elhatalmasodott az az anarchiába átcsapó álliberalizmus, amikor mindig a diáknak van igaza?!? Egy német ismerősöm különleges tartományi engedéllyel ismételtettette meg a 7. osztályt a fiával, mert még nem tudott rendesen írni és olvasni, mert buktatni ott sem szabad!?!
  Ez az oktatási része... Ezt helyrehozni, itt rendet csinálni - generációk... Az, hogy a pedagógusnak nincs tekintélye, és a 14 éven aluliak büntetlenül garázdálkodhatnak és a SZÜLEIK SEM FELELNEK SEMMIÉRT az a "gengszterváltás" óta elmúlt 20 év katasztrófája.
  A vallási részéhez nincs mit hozzátennem. A "nyáj"-hülyítés, félrevezetés, fanatizálás - az én értékítéletem szerint BŰN!”
 • 35. szamika 2009. augusztus 03. 17:24
  „Itthon is halottam már ilyen csökött agyúakról.
  Az rendben van,ha valaki vallásos,de ennyire fanatikusan,
  az már túlzás...szerintem.
  Elmúlt már az indiánok kora...”
 • 34. cyt 2009. augusztus 03. 09:49
  „24. Yossarian 2009.08.02. 15:00
  .... van olyan állam a USA-ban, ahol az iskolában tilos például a darwini evolúciós elmélet oktatása. a tananyag szerint isten teremtette a világot. ...

  Ez itt tévedés. Az utóbbi időkben ugyan lehet hallani bírósági perekről is a darwini tanok oktatása ügyében, de a cikk példája ettől olyan távol van mint Makó Jeruzsálemtől. Yossarian, te melyik államra gondoltál, amikor a fenti mondatot írtad?”
 • 33. cyt 2009. augusztus 03. 09:45
  „Nos ez a példa is mutatja, milyen szinen áll az amerikai átlagműveltség. Itt ugyanis NEM a vallásos meggyőződéssel van a baj, hanem az általános műveltség HIÁNYÁVAL. Az előbbiben jól állnak az USA-ban, az utóbbival azonban nagyon nagy bajok (hiányosságok) vannak. Ez viszont az amerikai (USA-beli!) oktatás hibája. Nem ismerek még olyan országot, ahol annyira fogyasztónak, konzummajomnak, ugyanakkor viszont annyira magabiztosnak ne nevelnék az embereket, mint az USA-ban. Nyugodj hát meg "Lehiggadt", mert nagyon rossz úton jársz te is a következtetéseiddel, mert már a kiindulópontod is rossz. Ideológiai alapon NEM szabadna a kérdéshez közelíteni.”
 • 32. sima 2009. augusztus 02. 19:54
  „Most fog kiderülni Isten valóban segít-e rajtuk...ha nem kapnak 25 évet , akkor Isten egy jó orvos helyett, egy jó ügyvédet küldött nekik.”
 • 31. Lehiggadt 2009. augusztus 02. 19:23
  „Én - a XXI-ik században - nem csak ateista vagyok, hanem vallás-ellenes IS!
  Lejárt az a korszak, amikor a vallásra azért lehetett szükség, hogy a primitív embereket - a nyájat... - próbálják a megfelelő irányba terelni. A mai ismeretek alapján már rég nem erre vona szükség, hogy a "nyájat" neveljék!
  Az ateistáknak is lehet korrekt lelkiismerete! Nekem is az van!”
 • 30. flexsnake 2009. augusztus 02. 18:59
  „28. attól hogy a világ nem teknősbékák hátán van, még a tömegvonzás pályán tarthatja a bolygókat? Tetszik érteni? Az atomok nem létezhetnek mert az istenellenes?
  A világ minden mozzanata megmagyarázható ha nem keverünk bele isteneket. Egy isten létezik az pedig a tudatos ember. Minden más bálványimádat.”
 • 29. Léni 2009. augusztus 02. 18:43
  „Flexsnake! Általában a hozzászólásaid stílusa nem mindennapi, mondhatnám elég pimitiv!
  A 27-es hozzászólásoddl kapcsolatban annyyit kérdeznék, mégis van odaát?”
 • 28. flexsnake 2009. augusztus 02. 18:29
  „Istenben hinni olyan mintha a természettudományokat nem fogadnád el. A föld lapos és minden a föld körül kering....
  Ja, sötét középkor...
  Minden vallás keresztény vallás amelyik 1istenhitű és a bibliát veszi alapul. Szekta? Miért a keresztény az nem egy szekta? De. Nevezheted akárminek, idióták gyülekezete. Szar lesz szembesülni a dolgokkal odaát.”
 • 27. flexsnake 2009. augusztus 02. 18:29
  „Istenben hinni olyan mintha a természettudományokat nem fogadnád el. A föld lapos és minden a föld körül kering....
  Ja, sötét középkor...
  Minden vallás keresztény vallás amelyik 1istenhitű és a bibliát veszi alapul. Szekta? Miért a keresztény az nem egy szekta? De. Nevezheted akárminek, idióták gyülekezete. Szar lesz szembesülni a dolgokkal odaát.”
 • 26. dblaci 2009. augusztus 02. 16:58
  „Primitív materialista logika bigottsággal párosítva, ez a legtragikusabb.
  Isten megmentette volna a lányát, de megtagadta Isten segítségét azzal, hogy nem engedte gyógyítani az orvost... Ez Isten akaratának megcsúfolása, és a legundorítóbb gyalázat a természet ellen. Fúj.”
 • 25. bo 2009. augusztus 02. 15:57
  „Leragadtak a középkorban! Ennyire fanatikus nem lehet valaki! És szidni merik az iszlám fanatizmus!”
 • 24. Yossarian 2009. augusztus 02. 15:00
  „az amerikai középnyugat biblia övezete százezerszámra termeli ki magából az efféle idiótákat. van olyan állam a USA-ban, ahol az iskolában tilos például a darwini evolúciós elmélet oktatása. a tananyag szerint isten teremtette a világot.
  mit lehet várni az ilyenektől???
  az ilyenek semmivel sem külömbek mint az iszlám fanatikusok. csak nem alah szakállához imádkoznak.”
 • 23. banew 2009. augusztus 02. 14:20
  „Lehet hinni Istenben, vagy ki minek nevezi, a mieink is imádkoztak, mikor a 3 hetes gyereket műtötték, de azért orvos kezében volt. Attól még lehet akármilyen szekta, vagy vallás tagja, és éjjel-nappal gajdolhat, ha orvos gyógyítja közben a gyereket. Sztem ezeknek a szellemi képességét, intenzíven vizsgálni kéne, de ez nem azt jelenti, hogy mentsék fel, csak egy kicsike felesleges inzulint adjanak be nekik. Lássuk hogy imádkoznának??!!”
 • 22. achilleus 2009. augusztus 02. 13:49
  „18. hozzászólás Garfield 2009.08.02. 12:59
  " Azért, mert ciki, amit egy keresztény tett, még nem úszod meg a szektaként való megbélyegzésével."

  Azért erre egy pillanatra visszatérnék. Tudtommal sem Jézus neve, sem a "kereszt" nem "trademark", így például ma Magyarországon 100 ember összeállva nyugodtan alapíthat olyan vallást, amelybe ezeket felveszik. Egyik nagy keresztény egyház sem rendelkezik jogkörrel ezek hittételeinek átvizsgálására, végsősoron a betiltására. Amíg - például a Római Katolikus Egyház - rendelkezett ilyennek, addig az erre szakosodott engedélyező "bizottságot" Szent Inkvizíciónak hívták, amely egyben bíróságként, majd büntetésvégrehajtóként is működött. A renitens, eretneknek minősített egyházakat feloszlatta, ha nem akaródzott, akkor a szervezőket és egyéb megtévedteket máglyára rakatta. És a dolog meg is volt oldva, egy időre. Persze, ha ma lenne ilyen szervezet, akkor meg az lenne a probléma. (Úgy látszik - tudat alatt - igény lenne rá.)”
 • 21. Tömeg 2009. augusztus 02. 13:18
  „Nagyon megérdemlik amit kapnak!
  Sajnos a szegény gyereken ez már nem segít, és még jobban sajnos hogy a többi sötétagyú vallási fanatikus
  ugyanígy folytathatja tovább az imádkozást.”
 • 20. achilleus 2009. augusztus 02. 13:14
  „18. hozzászólás Garfield 2009.08.02. 12:59
  Nem akarok én semmit megúszni. A kereszténységen belül is van sokféle irányzat, ez is egy.
  A tevékenységük, mint látható az alábbi linken, elég jól dokumentált. A kisegyház egyik alapvetése az orvosi segítség elutasítása, meg is látszik a mortalitási adatokon (amit beidéztem): Akkor le is fordítom /nyesben/: "A Christian Scientists" rákos megbetegedések okozta halálozási rátája kétszerese a nemzeti (USA) átlagnak, 6 százalékuk olyan betegség miatt hal meg, amely orvos által gyógyíthatók lenne. Azok a személyek, akik nem tartoznak a "Christian Scientists" közé, nők esetében átlagosan 4 évvel, férfiak esetében 2 évvel tovább élnek.”
 • 19. achilleus 2009. augusztus 02. 13:01
  „16. hozzászólás Garfield 2009.08.02. 12:33
  http://en.wikipedia.org/wiki/Christian_Science
  "Még. Amíg meg nem betegednek." Hát igen:
  "The death rate among Christian Scientists from cancer was double the national average, and 6 percent died from causes considered preventable by doctors. The subjects not being Christian Scientists on the average lived four years longer if they were women and two longer if they were men."”
 • 18. Garfield 2009. augusztus 02. 12:59
  „17. hozzászólás achilleus 2009.08.02. 12:38

  Miért, miben különbözik a jezsuitáktól vagy mondjuk a taizei közösségtől? Azért, mert ciki, amit egy keresztény tett, még nem úszod meg a szektaként való megbélyegzésével.”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elesett egy francia és három amerikai katona Afganisztánban

A külföldi kontingensek csak júliusban 74 katonát veszítettek Afganisztánban, közülük 43 volt… Tovább olvasom