Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Német lapkommentár a magyar közmédiában zajló elbocsátásokról

A magyar közmédiában zajló elbocsátásokról közölt terjedelmes elemzést a Welt am Sonntag.
A konzervatív német vasárnapi lapban Stefanie Bolzen a Befogni a szájat Magyarországon című cikk bevezetőjében arról írt: Orbán Viktor miniszterelnök minden alkalommal felháborodottan cáfolta azt a vádat, hogy Magyarországon felszámolják a sajtószabadságot. Most mégis a közszolgálati médiumok csaknem 600 újságíróját bocsátották el, "véletlenül a bírálókat" - fogalmazott a szerző.

A cikkíró szerint a magyar európai uniós elnökség befejeztével a kormányfő megvalósítja mindazt, amit már hónapokkal korábban bejelentett. Budapest - mint írta - nyomást gyakorol a kritikus sajtóra, először a rendkívüli módon vitatott sajtótörvénnyel, most pedig a közszolgálati médiában zajló tömeges elbocsátásokkal.

A szerző emlékeztetett arra, hogy a kormány a leépítést a túl magas létszámmal, illetve a takarékoskodás szükségességével indokolta. Mindezt nem lehet kétségbe vonni - tette hozzá a szerző, utalva arra, hogy Orbán Viktor valamennyi elődje tervezte ugyanezt. Húsz éve ugyanis világos, hogy a régi struktúrákkal nem működnek tovább a dolgok - fogalmazott a cikkíró, ugyanakkor feltűnőnek nevezte, hogy az elbocsátottak között több tucat olyan újságíró van, aki kritikus tudósításaival tűnt ki, megemlítve Mészáros Antóniát, a magyar televízió korábbi műsorvezetőjét.

Stefanie Bolzen utalt arra, hogy az év elején "Orbán médiatörvénye" Európa-szerte "címoldalra" került. Ez a törvény most - mint fogalmazott - a magyar sajtót "kiegyensúlyozott tudósításra" kötelezi. Annak betartását az említett médiatanács ellenőrzi, amelyben kizárólag Orbán "pártbarátai" ülnek - hangoztatta a szerző, aki szerint a brüsszeli tiltakozásra Magyarország néhány módosítással válaszolt. A törvény lényegén azonban semmi változás nem történt - fogalmazott a szerző, utalva Navracsics Tibor igazságügyi miniszter ezzel kapcsolatos kijelentésére.

A cikkíró szerint az újságokat és a folyóiratokat az összeomlás fenyegeti, amennyiben a "hiányzó kiegyensúlyozottság" miatt magas pénzbüntetésre ítélik őket.

"Magyarország átalakítása Orbán-birodalommá folytatódik tovább. Tegnap az alkotmány, ma a média, holnap a szociális rendszerek" - fogalmazott elemzésének végén a Welt am Sonntag újságírója.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2011. július 17. 15:04
    „Jó ez nekünk,épithetjük a Duna-Tisza csatornát. ( hirforrás: Duna TV)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyszabású Dürer-kiállítás nyílik Nürnbergben 2012-ben

Albrecht Dürer reneszánsz művész munkáit bemutató kiállítással készül a városba csalogatni a… Tovább olvasom