Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

Nézze meg Kína legnagyobb szellemvárosának elhagyatott építészeti csodáit

Valaha egymillió ember befogadására tervezték, ma csak a tervezett népesség tizede él az észak-kínai városban.
A 2000-es évek elején a kínai kormány tagjai több mint 1 milliárd dollárt öltek a város megtervezésébe Belső-Mongóliában. Egy francia fotós, Raphael Olivier szerint "a város rendkívül gyönyörű, tele van ellentmondásokkal."

A hatalmas épületek és a várost körülvevő sivatag biztosítja a szellemváros posztapokaliptikus hangulatát, amit a Olivier meg is örökített.

Egy megbukott utópia


A megbukott utópia névre keresztelt kollekció sokkal inkább a város ambíciózus fejlesztéseire koncentrál az üres utcák helyett.

"Lelkesen sétáltam át a különböző kerületeken, próbáltam megtalálni a legérdekesebb struktúrákat", mondja a fotós.

Az utcákon sokféle stílus keveredik: külföldi modern épületek, modern kínai épületek és szovjet-típusú épületek stílusjegyei is fellelhetők.

"Ez a fajta keveredés csak Kínában lehetséges, egyrészt a kommunizmus miatt, másrészt van pénz arra, hogy megannyi építészt idecsábítsanak külföldről."

"Az idegenek elhagyatottnak tartják a várost, míg a kínaiak továbbra is a tervezés folyamatban státuszt aggatják rá", magyarázza. "A hírek korábban azt állították középpontba, hogy ez egy sikertelen, különösen furcsa hely - ezzel szemben inkább hatalmas teljesítményről tanúskodik, és az itt élő emberek nem feltétlenül boldogtalanok."
Nézze meg Kína legnagyobb szellemvárosának elhagyatott építészeti csodáit. Fotó: Raphael Olivier - GALÉRIA

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Madárinfluenza ütötte fel a fejét Dél-Koreában

Ideiglenes tilalmat vezettek be a dél-koreai hatóságok szerdán a baromfik szállítására, miután pár napja ismét felütötte a fejét a madárinfluenza H5N6-os törzse az országban. Tovább olvasom