Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Nyitva maradhat a guantánamói fogolytábor

Nem biztos, hogy tartható a guantánamói fogolytábor januári bezárására tett ígéret - jelezte Eric Holder amerikai igazságügy-miniszter az NPR közszolgálati rádiónak adott pénteki interjúban.
Úgy fogalmazott, nem lehet ugyan kizárni, hogy a terrorgyanús foglyokat őrző, Kuba szigetén levő tábor 2010. január 22-ig bezárható, "de nehéz lesz tartani a határidőt".

Kifejtette, a Fehér Ház számára különös gondot jelent az, hogy mi legyen az őrizetesek sorsa. Elmondta, más országok nem igazán mutatnak hajlandóságot a foglyok befogadására, ezenkívül a kongresszus egyes tagjai ellenzik, hogy a rabokat az Egyesült Államok börtöneiben helyezzék el.

Utóbbi kapcsán megjegyezte, némely ellenérv ésszerűtlennek tűnik számára. Elmondta, hogy az amerikai börtönökben most is őriznek terroristákat, valamint hihetetlenül veszélyes bűnözőket, akik nem jelentenek veszélyt a környező közösségekre.

Holder közölte: az elkövetkező egy hónapban eldöntik, mely foglyokat állítanak bíróság elé, és milyen körülmények között.

Beszámolója szerint a minisztérium megbízott illetékesei jól haladnak annak eldöntésében, hogy melyik őrizetessel milyen módon bánjanak (a tárca minden egyes rab ügyét külön-külön megvizsgálja). Azt mondta, november közepéig eldől, kiket állítanak majd bíróság elé, és hogy a terrorgyanús személyek polgári bíróság vagy katonai ítélőszék előtt fognak felelni tetteikért.

Holder egy kérdésre azt válaszolta, szerinte igenis lehetséges, hogy tisztességes eljárást kapjon az a rab, akit kemény vallatási technikákkal próbáltak szóra bírni. Utalt arra, hogy azokban az esetekben is tisztességes eljárások indulnak, amikor az amerikai rendőrök magatartása megkérdőjelezhető.

A Bush-kormány idején csaknem 800 olyan személyt zártak be terrorgyanús személyként Guantánamóra, akiknek döntő részét Afganisztánban és Irakban fogták el. Jelenleg több mint 220 őrizetes van az amerikai börtöntábor celláiban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kínában már kapható a Windows 7 kalózváltozata

A sanghaji piacokon egy héttel a hivatalos bemutató előtt már kapható a Microsoft Windows 7… Tovább olvasom