Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Nyolcvan iszlamista lázadót öltek meg

Nyolcvan iszlamista lázadó halt meg az észak-pakisztáni Badzsaur törzsi körzetben a pakisztáni hadsereg múlt hétvége óta tartó offenzívájában - közölte kedden egy pakisztáni parancsnok.
Hírszerzési illetékesek szerint pilóta nélküli amerikai repülőgépek kedden mintegy húsz rakétával legalább tizenhat feltételezett iszlamista fegyverest öltek meg az afgán határ közelében.

"Amikor elkezdtük a műveletet, ezerre becsültük a térségben tartózkodó fegyveresek számát, és eddig nyolcvanat öltünk meg" - közölte Rana Munnavar a Szavai faluban tartott sajtóértekezleten. Négy katona is meghalt.

A forrást független forrásból nem lehetett ellenőrizni, mert a harci övezetekbe újságíróknak tilos a belépés.

Helyi vezetők szerint szombat óta 43 iszlamistát öltek meg, rajtuk kívül két iszlamistát találtak felakasztva Harnak, Badzsaur körzet székhelyének a közelében.

A hadsereg vasárnap indított nagyszabású szárazföldi és légi offenzívát Badzsaur körzetben a tálibok ellen, miután szombaton egy öngyilkos merénylő 17 embert ölt meg egy katonai ellenőrző pontnál.

A támadások fő célpontja a Hartól mintegy tíz kilométerre fekvő Mamund, a tálibok egyike erőssége, amelyet a hadseregnek a korábbi offenzívák során nem sikerült bevennie.

A legutóbbi offenzíva során sikerült felszámolni a tálibok egyik parancsnokságát - közölte Munnavar ezredes, aki szerint a műveletek feltehetően két hétig folytatódnak.

A hírszerzési vezetők szerint kedden legalább nyolc amerikai pilóta nélküli repülőgép lőtt ki feltehetően 18 rakétát az észak-vazirisztáni Dattahel faluban lévő különböző célpontokra. A légicsapásban legkevesebb 16 iszlamista fegyveres halt meg. Ez volt eddig a legsúlyosabb amerikai támadás a körzetben.

A hírszerzési illetékesek és szemtanúk szerint a rakéták fegyveresek búvóhelyeire és egy kiképző táborba csapódtak be.

Mirámsáhi lakosok elmondták, hogy látták a pilóta nélküli repülőgépeket elrepülni, majd a 40 kilométerrel messzebb fekvő Dattahel faluból hallották a robbanásokat.

Az Egyesült Államok szerint az Afganisztán és Pakisztán határán húzódó törzsi vidék "a világ legveszélyesebb helye", a tálibok és az al-Kaida terroristái ugyanis a törzsi vidékről intéznek támadást az afganisztáni amerikai erők és a NATO-csapatok ellen.

A térségben január óta megnőtt a pilóta nélküli repülőgépek által a pakisztáni tálibok és az al-Kaida parancsnokai ellen végrehajtott rakétatámadások száma, növelve az amúgy is erős Amerika-ellenes érzelmeket. Az Egyesült Államok nem hajlandó elismerni hivatalosan ezeket a támadásokat, Pakisztán pedig nyilvánosan tiltakozik a szuverenitásának megsértése miatt, de az amerikai és a pakisztáni média tudni véli, hogy a pilóta nélküli repülőgépek légitámadásairól a két ország között titkos megállapodás született.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Marika Rivera

Kilencven éves korában elhunyt Angliában Marika Rivera színésznő, a híres mexikói festőművész, Diego… Tovább olvasom