Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Obama a Letterman-show vendége volt

Barack Obama hétfőn a késő esti Letterman-show vendége volt.
Hivatalban lévő amerikai elnök még nem jelent meg David Letterman népszerű beszélgető műsorában, Obama ezzel a szokatlan tévészerepléssel is támogatókat akart szerezni nagy ellenállásba ütköző egészségbiztosítási reformjához.

Az elnökkel folytatott beszélgetést korábban vették fel. Hosszúsága miatt meg kellett vágni, és végül negyven percet szerkesztettek be az este lement adásba.

Obama őszintén, józanul beszélt a gazdaság helyzetéről és a rendkívül magas, 9,7 százalékos munkanélküliségről. Mint mondta: még legalább egy évig "komoly probléma" lesz a munkanélküliség, de - ahogy korábban is - azzal bíztatott, hogy a gazdasági élet végül megerősödve kerül majd ki a válságból.

Afganisztánról szólva megemlítette, hogy páran nagyon szeretnék, ha hazahívná a katonákat, mások viszont a csapatok megerősítését sürgetik. Az elnök leszögezte, hogy alaposan megfontolja majd döntését. "Fel fogok tenni néhány nagyon kemény kérdést" - ígérte.

A műsor azonban nem folyt végig ilyen komoly mederben. Mikor az került szóba, vajon nem lehet-e rasszista indíttatás is egészségügyi programjának elutasítása hátterében, Obama nagy derültséget keltve így válaszolt: "Először is, szögezzük le, hogy már a választások előtt is fekete voltam". "Mióta is fekete Ön?" - kérdezett vissza nevetve Letterman.

Az adásból - terjedelmi okokra hivatkozva - kikerült az a rész, amelyben a műsorvezető tíz jó okot kínált fel az elnöknek, amiért leült vele beszélgetni. Ezek között olyasmik szerepeltek, mint például az, hogy Obama gondolkodás nélkül mondott igent, úgy, ahogy "Bush tette Irakkal".

Az elnök azonban mást választott. Mivel korábban fültanúja volt, amikor egy nő a közönségből egy szív alakú krumpliról évődött Lettermannel, amelyet magával hozott a műsor kedvéért, kijelentette: "Ittlétem fő oka? Látni akartam azt a szív alakú krumplit."

Meg is lett a jutalma: a hölgy beleegyezésével megtarthatta.

A fellépés után az elnök visszatért manhattani szállodájába, majd lement kosarazni a kísérőivel, hogy lazítson egy kicsit az ENSZ keddi közgyűlése előtt.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A szerb ügyészség kezdeményezi az erőszakot hirdető szervezetek betiltását

Az erőszakot hirdető szervezetek betiltását kezdeményezi a szerb legfőbb ügyész, miután fenyegetések… Tovább olvasom