Délmagyar logó

2019. 02. 21. csütörtök - Eleonóra 0°C | 11°C Még több cikk.

Obama aláírta az egészségügyi módosító csomagot

Egyesült Államok - Barack Obama kedden aláírta a történelmi jelentőségű - a betegbiztosítást több tízmillió amerikaira kiterjesztő - egészségügyi törvény módosító csomagját.
Ez nagy előrelépés, fontos mérföldkő - hangsúlyozta az amerikai elnök az Észak-Virginiai Állami Egyetemen a ceremónia előtt mondott beszédében.

A módosító csomagot a Demokrata Párt egy ritka, az ellenzéki obstrukció megkerülését lehetővé tevő szavazási eljárással - az úgynevezett összehangolás eszközével - tudta elfogadtatni a szenátussal; a tervezet jóváhagyásához csak egyszerű többségre volt szükség.

A múlt heti szavazás 56-43-as eredménnyel zárult. Az Obama-féle átfogó egészségügyi reform körüli éles megosztottságot mutatta, hogy a tervezetet a republikánus szenátorok egyike sem támogatta, és három demokrata párti politikus is nemmel voksolt.

A tervezetet - miután annak szövege megváltozott, a házszabállyal való ütközés miatt törölni kellett belőle két cikkelyt - vissza kellett küldeni a képviselőházba, ahol még a szenátusi szavazás napján elfogadták 220-207 arányban.

Mivel az egészségügyi törvény úgy született meg, hogy a képviselőház a szenátus által karácsonykor elfogadott tervezetet hagyta jóvá, a demokraták ragaszkodtak bizonyos kiigazításhoz. Az ezt tartalmazó módosító csomagot írta alá kedden Obama.

A módosítások között szerepel a nagyobb központi támogatás a betegbiztosításokhoz és a szövetségi állami szintű segélyek növelése a szegények alapellátását biztosító Medicaid programhoz. A demokraták ugyancsak hozzácsapták az eredeti törvényhez az országos diákhitelek rendszerének jelentős átalakítását, a hitelprogramok további több milliárd dollár szövetségi támogatást fognak kapni.

A demokraták a fontos törvény és annak módosítása kapcsán - a demokraták csak így, két gyors egymás utáni lépcsőben tudták megoldani a kongresszusi jóváhagyást - azt hangoztatják: Obama teljesítette egyik legfőbb kampányígéretét. Ez arra vonatkozott, hogy átalakítja az egészségügyi rendszert, amelyben olyannyira elszaladtak a betegellátás és -biztosítás költségei, hogy sok amerikai már nem tudja őket fizetni.

A republikánus ellenzék viszont azt hangoztatja: mindent megtesz, hogy visszavonja a szerinte káros törvényt. Az egyik fő ellenérv szerint a költséges reform keretében az állam át akarja venni a gazdaság egyhatodát kitevő szféra irányítását. A republikánusok revánsot akarnak venni a novemberi választásokon, és reményeik szerint többséget szerezve lépéseket tehetnek majd a reform visszavonására.

Az egészségügyi reform elleni támadások másik terepe a bírósági rendszer: tucatnyi, republikánus vezetésű szövetségi állam jelezte, hogy megtámadja a törvényt. Érvük szerint alkotmányba ütközik, hogy kötelezővé teszik a polgárok számára biztosítás kötését.

Konzervatív kommentátorok Obama szemére vetik, hogy korábbi ígéretével szemben ellenzéki támogatás nélkül fogadtatta el reformelképzeléseit. Az elnök az NBC televíziónak adott keddi interjúban ezzel kapcsolatban kifejtette: azért volt kénytelen így dönteni, mert úgy érzékelte, hogy a republikánusok a választásokhoz közeledve elhatározták, mindent megtorpedóznak, ami tőle származik. A törvény sok olyan elemet tartalmaz, amelyet az ellenzék javasolt - tette hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszatért a tél Nagy-Britanniába

Nagy-Britannia - Visszatért a tél Nagy-Britanniába. Kedden jelentős havazás kezdődött Anglia északi… Tovább olvasom