Délmagyar logó

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -7°C | 2°C Még több cikk.

Obama feloldotta az őssejtkutatás támogatásának tilalmát

Barack Obama azt mondta a ceremónia után, hogy mostantól új, a politikai ideológiáktól mentes lehetőségek nyílnak az amerikai tudomány számára.
Aláírta Obama amerikai elnök hétfőn azt a végrehajtási utasítást, amely megszünteti elődje, George Bush őssejtkutatásra vonatkozó szövetségi korlátozásait. Az előző amerikai elnök megtiltotta az embrionális őssejtkutatás szövetségi támogatását erkölcsi aggályokra hivatkozva.

Barack Obama azt mondta a ceremónia után, hogy mostantól új, a politikai ideológiáktól mentes lehetőségek nyílnak az amerikai tudomány számára. Az elnök az amerikai tudósok elvándorlásának veszélyeire figyelmeztetve kijelentette: "a felfedezések, az 'orvosi csodák' csak a mélyreható kutatásokból származhatnak". Obama elutasította, és hamisnak nevezte a tudományt a morális értékekkel szembeállító választást.

"Ha a kormány elmulasztja ezeket a befektetéseket, akkor elszalasztjuk a lehetőségeket, és az ígéretes távlatok rejtve maradnak " - mondta a Fehér Házban az elnök, aki szerint ragyogó lehetőségek kínálkoznak, hogy gyógyíthatatlan betegeken vagy szerencsétlenségek súlyos áldozatain segítsenek a tudósok.

"Nem tudom garantálni, hogy megtaláljuk mindennek az ellenszerét, ezt egyetlen elnök sem tudja megtenni. Azt viszont megígérhetem, hogy keresni fogjuk a lehetőségeket hatékonyan és felelősséggel" - közölte Obama, aki megemlítette az őssejtkutatás támogatói között a néhai Christopher Reeve-t. A filmsztár 1995-ben egy lovasbaleset következtében nyaktól lefelé megbénult, és 2004 októberében meghalt.

Obama elnök hétfőn utasította a Nemzeti Egészségügyi Intézetet, hogy 120 napon belül készítsen egy programot arról, hogy miként folytassák a szövetségi támogatásban részesülő kutatásokat az őssejtekkel, amelyeket magánlaboratoriumokból, például meddőséget kezelő klinikáról szereznek be. Obama hétfői végrehajtási utasítása nem vonatkozik a Kongresszusnak arra a korábbi döntésére, amely megtiltja szövetségi pénzek közvetlen felhasználását új őssejtek létrehozására. Az őssejtek primitív sejtek, amelyekből az embrió korai állapotában szinte bármely testszövet kifejlődhet.

Obama beszédét törvényhozók mellett vallási vezetők és Nobel-díjas tudósok is hallgatták a Fehér Házban. Az elnök azt mondta: nem fogja engedélyezni, hogy az őssejtkutatás olyan területekre is kiterjedjen, mint az emberi klónozás, amelynek "nincs helye semmilyen társadalomban."

Obama döntését máris támadják konzervatív politikusok, szervezetek, valamint az abortuszellenes életvédő csoportok. John Boehner, a Képviselőház republikánus frakciójának vezetője szerint Obama " kikezdi az ártatlan életek védelmét, és megosztja az országot akkor, amikor egységre lenne szükség, hogy a nemzet megbirkózzon az előtte álló feladatokkal."

Olvasóink írták

 • 11. flexsnake 2009. március 11. 21:24
  „10. hozzászólás sevenof9 2009.03.11. 03:35
  ez csak rád utal...”
 • 10. sevenof9 2009. március 11. 03:35
  „most akkor essek hanyatt,hogy nekunk valami felsobbrendu kuldetesunk van? szejjelb@szni egy bolygot? Mi sem vagyunk kulonbek egy papucsallatkanal (ami melle nem is eloskodik). Mi szaguldunk a nagy semmibe anelkul,hogy torodnenk a genetikai egeszsegunkkel es teljesen kikapcsoltunk a termesztes szelekciot. Ez egy rettentoen magasrendu fajra utal...”
 • 9. flexsnake 2009. március 11. 00:02
  „Az olyan lények mint egy papucsállatka, vagy akár egy egyszerű baktérium képes arra hogy önmaga életét élje.
  A vírusok ugye már bonyolultabb szerkentyűk de ők is egy cél érdekében tevékenykednek, az életben maradásért küzdenek. Ilyen formában az ő életük is fontos nekik. Nyilván ha egy élőlény a másikon élősködik vagy a másiknak okoz kárt akkor a gazdaszervezet azt nem fogja tűrni. Ezért mondjuk azt hogy pusztuljanak a vírusok. Viszont ha nem lennének vírusok az immunrendszerünk gyakorlatilag olyan lenne mint egy elhasznált szita.
  Ha nem lennének baktériumok akkor meg simán elpusztulnánk. Az ember tele van bacikkal. Már a szájunk is. Segítenek az emésztésben.
  Amikor a megtermékenyítés megtörténik akkor egy élet születik. Van egy pár módja, extrém esetben önmagától is beindul. De az akkor is élet.
  Hogy egy nő úgy gondolja hogy ő mégis elveteti a gyereket vagy önmaga vet véget a terheségének az egyéni dolog.
  Az már más mikor egy életet kizárólag azért vesznek el hogy kutatásokat folytassanak rajta. Vannak akik fognak jeleket odaátról, és még olyan valódinak bizonyúlt médiummal sem találkoztam aki ne lepődött volna meg azon hogy meg nem született gyerekek léptek kapcsolatba vele. Ez egy durva dolog mert azt jelenti az a valami egy tudattal rendelkezett már akkor. Persze ez sci-fi meg fantázia, mindaddig míg saját maga nem látja az ember, de legkésőbb akkor mikor ő is elmegy.”
 • 8. sevenof9 2009. március 10. 22:54
  „hat ezek szerint a felember mar nem ember. szerintem a papucsallatkanak kellene valamifele jogvedelem. szegeny aids virus is mennyit szenved. nem beszelve az e colirol es a szalmonellarol. veluk mi lesz?”
 • 7. trixi11 2009. március 10. 14:15
  „emzsr
  Soha ne reagáld le 7of9 írását, mert ez egy kretén állat. Itt meggyőződhetsz Te is róla!
  http://www.delmagyar.hu/szentes_hirek/ujraelesztettek_a_18_honapos_larat/2090199/”
 • 6. emzsr 2009. március 10. 13:59
  „Igaza van Flexnake-nek, az igazat majd odaát tudjuk meg. Addig meg marad a társadalmilag elfogadott/előírt norma. Kínában pl. az, hogy a másodszülöttet a 9. hónapban is lehet abortálni... Vagy az elsőt, ha lány.... Akkor most ki dönt??”
 • 5. emzsr 2009. március 10. 13:56
  „embrionális, bocsi”
 • 4. emzsr 2009. március 10. 13:56
  „sevenof9:
  A petesejt és a hímivarsejt az emberi kromoszóma-állomány felét-felét tartalmazza. Az emrionális őssejtkutatáshoz megtermékenyített petesejtet használnak, azaz, amiben együtt a teljes emberi kromoszóma-állomány, elindult egy új emberi élet. Szerintem. Magánvélemény. De az is bizonyított, hogy a magzatukkal az anyák tudnak kommunikálni, a kezdetektől! Márpedig hogy tudna kommunikálni valaki egy nem létező "valamivel". Csak "valakivel" lehet.”
 • 3. sevenof9 2009. március 10. 03:32
  „akkor minden egyes petesejttel egy felembert dobunk ki? a tablettat szedo nok tomeggyilkosok? mi van a recskazo tinikkel? holokauszt! hol vannak ilyenkor a jogvedok?”
 • 2. flexsnake 2009. március 09. 23:15
  „Na innen ki lettem moderálva, akkor csak finoman, esküszöm nem anyázom az elnököt.
  A fogantatás pillanatától kezdve az egy ember. A tudomány azt mondja hogy nem, én nem hiszek a tudománynak mert a tudomány azt mondja az életnek vége és kész.
  A halál után viszont van valami, és onnan bizony a meg nem született gyerekek is üzennek.
  És lehet tartani akármilyen bolondnak, de ne felejtsd el, ha meghaltál, meg fogod tudni.”
 • 1. smalltown 2009. március 09. 20:07
  „helyes!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Merényletre készültek a török kormányfő ellen?

A török rendőrség őrizetbe vett öt embert az ország egyik déli üdülőhelyén, mert állítólag… Tovább olvasom