Délmagyar logó

2019. 01. 19. szombat - Sára, Márió -4°C | 4°C Még több cikk.

Obama heteken belül dönt az afganisztáni csapaterősítésről

Barack Obama amerikai elnök kedden közölte, hogy heteken belül dönt az afganisztáni csapaterősítés ügyében.
Úgy fogalmazott, hogy a katonai csapatokra vonatkozó döntések fontosak, de csak egy elemét képezik azoknak a javításoknak, amelyekre az Afganisztánnal kapcsolatos amerikai stratégiának szüksége van.

A további ilyen fontos elemek között említette azoknak a polgári intézményeknek a megteremtését, amelyek segítenek az országban a kormányzás, a mezőgazdaság, a jogállamiság és egyéb területek működtetésében. Az elnök azután nyilatkozott a sajtónak, hogy a Fehér Házban fogadta José Luis Rodríguez Zapatero spanyol miniszterelnököt.

Zapatero washingtoni látogatása fordulópont a két ország viszonyában, amely megromlott azután, hogy Zapatero, választási győzelmét követően, 2004-ben közölte, országa kivonja csapatait Irakból, mivel az ottani amerikai inváziót törvényellenesnek tekinti. A spanyol miniszterelnök azután nem kapott meghívást az amerikai fővárosba a Bush-kormánytól.

Zapatero szocialista kormánya tavaly üdvözölte Obama elnökké választását, megelőlegezve a kétoldalú viszony enyhülését; a spanyol elnök tavasszal barátjának nevezte Obamát, akivel már több nemzetközi találkozón egyeztetett.

A keddi demonstratívan baráti találkozón Zapatero megerősítette az amerikai elnöknek, hogy országa több foglyot is hajlandó befogadni a guantánamói börtöntáborból. Zapatero azt mondta, még nincs egyetértés a befogadandó foglyok számáról. Nem hivatalos információk szerint Spanyolország három terrorgyanús személyt hajlandó befogadni, jóllehet Amerika négy fogoly befogadását kérte.

A spanyol miniszterelnök kijelentette: országa rendkívül elégedett a két ország közötti "nagyon pozitív viszonnyal és jó légkörrel".

Obama ezt megerősítve arról beszélt: egészen bizonyos abban, hogy az amerikai és a spanyol kormány az elkövetkező években erősíteni fogja a kétoldalú kapcsolatokat.

Az amerikai-spanyol kapcsolatok javulásának jeleként Madrid a múlt hónapban bejelentette, hogy 220 fővel 1000-re emeli Afganisztánban szolgáló katonáinak létszámát. Zapatero kedden közölte: országa elkötelezett Afganisztán stabilitásának és gazdasági növekedésének támogatásában.

Amerikai megfigyelők rámutattak: Obama és Zapatero nemcsak politikai nézeteikben állnak közel egymáshoz - például mindketten támogatják a megújuló energiaforrások használatát és a muzulmán világ felé történő nyitást -, hanem magánéletükben is. Mindketten augusztus 4-én születtek - Zapatero 1960-ban, Obama 1961-ben -, kedvelik a kosárlabdát, házasok és két lányuk van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lemondott az ír parlament költségbotrányba keveredett elnöke

Lemondott kedden az ír parlament elnöke, miután komoly bírálatok érték igen nagyvonalúnak tartott… Tovább olvasom