Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -1°C | 10°C Még több cikk.

Obama: nem blöff az iráni nukleáris létesítmények elleni amerikai támadás

Ha Teherán nem hagy fel az atomfegyverhez jutás programjával, Amerika akcióba léphet - ki Barack Obama amerikai elnök.
Az eddigi legkeményebb hangú nyilatkozatában, amely három nappal azelőtt jelent meg, hogy Obama a Fehér Házban fogadja Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt, az amerikai elnök figyelmeztette Izraelt és Iránt: vegyék komolyan azt a figyelmeztetést, hogy az Egyesült Államok esetleg akcióba lép az iráni nukleáris létesítmények ellen.

"Úgy gondolom, az izraeli kormány elismeri, hogy az Egyesült Államok elnökeként nem blöffölök" - hangsúlyozta Obama. Hozzátette: a józan politika szellemében ugyanakkor nem fogja körbehirdetni, hogy mik az amerikai szándékok.

"Úgy gondolom, hogy mind az iráni, mind az izraeli kormány elismeri, hogy amikor az Egyesült Államok kijelenti: elfogadhatatlan, hogy Iránnak nukleáris fegyvere legyen, akkor komolyan gondoljuk, amit mondunk" - jelentette ki Obama.

Rámutatott, hogy az iráni nukleáris tervekkel kapcsolatban "minden opció az asztalra került" és hogy ezek közül az utolsó a "katonai komponens".
Obama hétfőn fogadja Washingtonban Netanjahut, aki pénteken Kanadába érkezett. Az izraeli kormányfő a héten kijelentette, hogy az iráni nukleáris program a csúcstalálkozó középpontjában áll majd. Netanjahu jelezte, hogy kormánya minden opcióra készen áll Iránnal kapcsolatban, de Obama a pénteken megjelentetett interjújában figyelmeztetett az idő előtti fellépés lehetséges következményeire.

"Egy olyan időszakban, amikor nincs nagy rokonszenv Irán iránt, és amikor az egyetlen valódi szövetségese (Szíria) a ring köteleinek feszül, akarunk-e olyan zavart, amelyben Irán áldozatnak tudná beállítani magát?" - tette fel a kérdést az amerikai elnök.

Obama rámutatott: az Egyesült Államokat akkor is fontos nemzetbiztonsági érdek fűzné ahhoz, hogy megakadályozza Irán nukleáris fegyverhez jutását, ha Izrael nem lenne az iráni harag különleges célpontja.

Barack Obama kitért arra a súlyos veszélyre is, amit az okozna, ha az iráni nukleáris fegyver terroristák kezébe kerülne, és figyelmeztetett a nukleáris fegyverkezési verseny veszélyére "a világ legkevésbé stabil régiójában". Az amerikai elnök szerint az atomfegyver tovább bátorítaná Teheránt, hogy támogassa és védje a terrortámadásokat végrehajtó csatlósait, mert kevésbé tartana a megtorlástól.

Bassár el-Aszad szíriai elnökkel kapcsolatban kijelentette, hogy "a napjai meg vannak számlálva", és nem az a kérdés, hogy megbukik-e, hanem az hogy mikor. Mint mondta, az Egyesült Államok együttműködik a nemzetközi közösséggel annak érdekében, hogy megpróbálja felgyorsítani ezt a folyamatot, de megjegyezte, hogy Szíria egy sokkal nagyobb, kifinomultabb és bonyolultabb ország, mint Líbia.

Kitért arra is, hogy Oroszország és Kína "egyelőre blokkolja a potenciális ENSZ-mandátumot vagy fellépést", ezért Washington most egy sor olyan stratégiára összpontosít, amelyek lehetővé tennék a humanitárius segély bejuttatását Szíriába, és amelyek ugyanakkor "felgyorsíthatnák az átmenetet egy békés, stabil és képviseleten alapuló szíriai kormány irányába". Obama ugyanakkor azt elismerte, hogy a szíriai ellenzék rendkívül megosztott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

The Economist: lehetne hatékonyabb az EU szankció-politikája

Az Európai Unió külpolitikáját főként a pénz és a szavak jellemzik, mögöttük politikai… Tovább olvasom