Délmagyar logó

2019. 05. 19. vasárnap - Ivó, Milán Még több cikk.

Obama: Palesztina és Izrael határait az 1967-es vonalak mentén kell meghúzni

Egyesült Államok - Izrael és Palesztina határainak az 1967-es vonalakra kell épülniük, amelyeket kölcsönösen elfogadott területcserék által módosítanak - jelentette ki csütörtökön az amerikai elnök.
A washingtoni külügyminisztériumban hazája új közel-keleti stratégiájának alapjait ismertetve Barack Obama leszögezte, az izraeli-palesztin béke alapja az, hogy két nép számára két állam jöjjön létre, egy életképes Palesztina és egy biztonságban élő Izrael. "A demokratikus zsidó államról szóló álom nem válhat valóra tartós megszállás közepette" - szögezte le az elnök.

Az izraeli miniszterelnök azonban kizárta, hogy országa visszatérjen az 1967-es határok közé, mert azok szerinte védhetetlenek. Hozzátette azt is, hogy reméli: az Egyesült Államok betartja ígéretét, amellyel azt sugallta, hogy megmaradhatnak a (megszállt területeken épült) zsidó telepek.

Az amerikai elnök beszédében alig burkoltan elutasította azt a palesztin elképzelést, hogy szeptemberben az ENSZ közgyűlésén megpróbálják elismertetni a 67-es határok közötti független palesztin államot Kelet-Jeruzsálem fővárossal. "Az arra irányuló szimbolikus cselekvésekkel, hogy elszigeteljék Izraelt az ENSZ-ben, nem fog létrejönni a független (palesztin) állam" - mondta Obama. Egyúttal megjegyezte, Izrael jogosan aggódik a biztonságáért, miután a Palesztin Hatóság fő ereje, a Ciszjordániát ellenőrző Fatah mozgalom nemrég kiegyezett a Gázai övezetet uraló iszlamista Hamásszal, amely nem ismeri el Izrael Állam létét.

"Betartunk a békefolyamat során aláírt minden eddigi megállapodást és ajánlást. Reméljük, Izrael is ezt teszi, hogy megadja azt az esélyt a békének, amelyet az megérdemel" - mondta Száeb Erekát, a palesztin elnök tanácsadója. Hozzátette, Abbász elnök több arab ország vezetőjével is egyeztetni fog.

A Hamász szerint nem volt "semmi új" az amerikai elnök beszédében. A mozgalom megismételte, hogy nem hajlandó elismerni "a megszállást" (vagyis a zsidó államot). "Obamának nem a jelszavakat kellene gyarapítania, hanem konkrét intézkedéseket kellene tennie a palesztinok és az arab nép jogainak védelme érdekében" - mondta Számi Abu-Zuhri Hamász-szóvivő.

Olvasóink írták

  • 1. bánki 2011. május 20. 12:07
    „Izrael illegitim !

    Ilyen ország nem létezik !

    Kérem vissza Levédiát és a csatolt részeket.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

10 évre ítéltek egy pokolgépes robbantással fenyegetőző nyugdíjast

Ausztria - Tíz év börtönbüntetésre ítélt egy osztrák bíróság csütörtökön egy nyugdíjas férfit, aki… Tovább olvasom