Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Obama talán csak november végén dönt az afganisztáni csapaterősítésről

Barack Obama amerikai elnök talán csak november végén dönt az afganisztáni csapaterősítésről, de mindenképpen olyan stratégiára törekszik, amely Amerika biztonságát szolgálja - mondta Valerie Jarrett elnöki tanácsadó vasárnap az ABC televízióban.
Jarrett közölte, kizárólag Obamán múlik, mikor hozza meg a döntést a csapatok létszámáról. Az elnök akkor dönt, amikor biztos abban, hogy minden szükséges információ rendelkezésére áll - tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy kedvezően tekint-e a Fehér Ház arra az új fejleményre, hogy Abdullah Abdullah volt afgán külügyminiszter, Hamid Karzai elnök riválisa bejelentette, nem indul az afgán elnökválasztás jövő szombati, második fordulójában, Jarrett úgy felelt: ez nem nehezíti meg az amerikai csapatok nagyságára vonatkozó döntést.

Kifejtette: az amerikai kormány több tényezőt figyelembe véve dönt jövőbeni afganisztáni stratégiájáról, egyebek mellett tekintettel lesz a harci állapotokra, a szövetségesek magatartására, továbbá az afgán kormány helyzetére. Azt mondta, az afgán nép dönt az ország jövőjéről. Washington figyelemmel fogja kísérni az elnökválasztást, és együttműködésre fog törekedni az afgán elnökkel.

David Axelrod, Obama elnök főtanácsadója a CBS televízióban úgy értékelte, hogy Abdullah visszalépése alapvetően nem változtat az afganisztáni helyzeten, így nem befolyásolja az amerikai csapatok létszámára vonatkozó döntést. Kifejtette: Andullah az ellenzék vezérének állította be magát, de a felmérések szerint valószínűleg vereséget szenvedett volna. Kitért arra, hogy ezek után szinte bizonyosan Karzai marad az elnök, akivel Washington több kérdésről, közöttük a korrupció csökkentéséről is egyeztetni szándékozik.

A marokkói látogatáson tartózkodó Hillary Clinton külügyminiszter amerikai újságíróknak e-mailezett nyilatkozatában közölte: az Obama-kormány együtt fog működni Karzai elnökkel, ha ő marad hatalmon, ami jelenleg valószínűnek látszik. Hozzátette, az afgán hatóságok feladata, hogy a választási folyamatot az alkotmánynak megfelelően lezárják. Clinton szorgalmazta, hogy Andullah folytassa tevékenységét az afganisztáni béke érdekében.

A The Washington Post úgy tudja: Obama legalább 10-15 ezer fős erősítést küld majd az ázsiai országba azzal a céllal, hogy felgyorsítsák az afgán katonaság és rendőrség állományának képzését. Az Egyesült Államok arra törekszik, hogy az afgán biztonsági erők létszáma megkétszereződjön és elérje a 400 ezer főt, hogy képesek legyenek átvenni a biztonsági feladatokat.

Az újság is úgy tudja, hogy Obama - aki további választási lehetőségeket kért a csapaterősítés kérdésében a védelmi minisztériumtól - csak ázsiai útjáról visszatérve, vagyis november 20. után tesz bejelentést az ügyben.

A The Washington Post rámutatott: a 30 ezer fős 2007-es iraki csapaterősítés kérdésével szemben az afganisztáni csapatlétszám növelése ügyében egységes az amerikai katonai vezetés. A Pentagon vezetése egyetért az afganisztáni amerikai erők főparancsnoka, Stanley McChrystal tábornok helyzetértékelésével és támogatja azon kérését, hogy a tálib erők visszaszorításához legalább 44 ezer újabb katonára van szükség.

A demokrata párti elnök ellenzéki bírálói - közöttük Richard B. Cheney volt alelnök - szerint Amerika kárára van, hogy Obama bizonytalankodik Afganisztán ügyében. A Fehér Ház álláspontja viszont az, hogy Obama a helyes döntés meghozatalára, nem pedig a bírálatok eloszlatására törekszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Kanári-szigeteken embereket temetett maga alá egy földomlás

Legalább két ember életét vesztette, négy-hat másik pedig eltűnt Tenerife szigetén egy hegyomlásban,… Tovább olvasom