Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Obama támogatottsága tovább esett

Egyesült Államok - Tovább romlott Barack Obama amerikai elnök támogatottsága, különösen ami belpolitikai működését illeti - közölte kedden friss felmérésének eredményét a CBS News.
A remény és változás jelszavával hatalomra került Obamának egy hónapja 50 százalékra süllyedt a népszerűsége, most viszont már ennél is alacsonyabb, 46 százalékos a mutató. A hírcsatorna szondázásai során ez az első alkalom, hogy Obama népszerűségi barométere nem éri el az 50 százalékot.

A tekintélyes Gallup intézet szerint sem tündököl Obama, támogatottsági mutatója 49 százalék.

A Fehér Házban a második évét megkezdő Obama teljesítményét a gazdaság és az egészségügyi reform terén ítélik a leggyengébbnek az amerikaiak. A CBS-nél a megkérdezetteknek csak 41 százaléka helyesli gazdaságpolitikáját (47 százalék ellenzi), és mindössze 36 százalék tartja jónak azt, amit az egészségügy átalakításával kapcsolatban végez (54 százalék helyteleníti).

Az amerikaiak többsége számára a gazdaság helyzete és a munkanélküliség a legégetőbb probléma. A válaszolók fele szerint a nemzetgazdaság "elég rossz" állapotban van.

A kampányígéreteinek teljesítésére törekvő Obama teljesítményét jobbnak ítélik a nemzetbiztonsági kérdések kezelését illetően; 52 százalék szerint helyesen jár el a terrorizmus ügyében, 57 százalék úgy érzi, jól lépett fel a karácsonyi detroiti repülőgépes merénykísérlet után. Afganisztán vonatkozásában az amerikai közvélemény 46 százaléka támogatja Obama politikáját - derült ki a több mint 1200 felnőtt telefonos megkérdezésén alapuló CBS-felmérésből.

A Fox News konzervatív hírcsatorna kedden megjegyezte: a Fehér Házból tudósító újságírók csapata egyre nyugtalanabb amiatt, hogy Obama lassan már hat hónapja nem tartott olyan sajtótájékoztatót, ahol a riporterek gyors kérdéseket tehetnek fel neki, utoljára 2009. július 22-én volt ilyen esemény. Robert Gibbs szóvivő az ezzel kapcsolatos érdeklődést tréfával ütötte el: Obama ellen az szokott lenni a kifogás, hogy túl sokat szerepel a médiában.

Független sajtószakértők szerint Obamának a népes sajtóértekezletek helyett jobban passzolnak az egyszemélyes interjúk, ahol tetszőleges terjedelemben fejtheti ki nézeteit egy-egy kérdésben, és a Fehér Ház médiastratégiájának megfelelően ilyenből többet is adott tévéknek, rádióknak és lapoknak az utóbbi hónapokban. Veterán tudósítók azonban fontosnak tartják a sajtótájékoztatókat, mert az ország nyilvánossága szerintük azokon ismerheti meg igazán, hogyan viselkedik az elnök nyomás alatt, miképpen reagál arra, ha elszámoltatják. A Fehér Ház legendás riportere, Helen Thomas is elengedhetetlennek tartja, hogy az elnök a média elé álljon, mint rámutatott, a sajtótájékoztató az egyetlen olyan fórum, ahol az amerikai elnöknek kérdéseket lehet szegezni.

Olvasóink írták

  • 1. floridaimagyar 2010. január 13. 00:50
    „az egeszsegugyi reform kicsit betett... Az emberek mit sem torodnek itt azzal hogy 60 millio embernek nincs egeszsegbiztositasa! jo minosegu, pl rengeteg orvos kozul donthetsz hogy kihez mesz stb, de nagyon draga rendszer ... biztos van kozeput ...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lezárták Bagdad egyes részeit

Irak - Az iraki biztonsági erők lezárták kedden Bagdad egyes részeit, több száz ellenőrzőpontot… Tovább olvasom