Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Obama ˝tiszta˝ büdzsétervezet elfogadására szólította fel a kongresszust

Barack Obama amerikai elnök hétfőn felszólította a kongresszust, hogy még aznap "tisztán", vagyis politikai feltételek nélkül szavazza meg az átmeneti költségvetést, megszüntetve ezáltal a szövetségi kormány bénultságát.
"Nagyon erős a gyanúm, hogy megvan ehhez a szükséges számú szavazat" - jelentette ki az elnök.

Barack Obama ezzel John Boehnernek, a képviselőház republikánus párti elnökének arra a vasárnap tett állítására válaszolt, amely szerint azért nem akarja feltételek nélkül szavazásra bocsátani a december 15-éig tartó, átmeneti költségvetési törvénytervezetet - amelyet a demokraták uralta szenátus már elfogadott -, mert azt leszavaznák a republikánus többségű szövetségi alsóházban.

"Szavazzanak. Most azonnal hívjanak össze szavazást. Lássuk, hogy mi történik" - mondta Obama elnök az amerikai polgári védelemnél (FEMA) tett látogatásakor.

Kijelentette, hogy kész lenne tárgyalni a törvényhozással a költségvetésről, de nem kényszer hatása alatt.

A FEMA a New Yorkot és Washingtont is fenyegető Karen trópusi vihar miatt kénytelen volt számos alkalmazottját visszahívni a fizetés nélkül kényszerszabadságról, ám mivel a vihar gyengébbnek bizonyult a vártnál, száz embert ismét el kellett küldeni. Az elnök megköszönte a polgári védelem dolgozóinak az ellenszolgáltatás nélkül elvégzett erőfeszítéseket.

Az amerikai szövetségi kormány részleges bénultsága október 1., vagyis az új amerikai pénzügyi év kezdete óta tart. A patthelyzet miatt több százezer szövetségi alkalmazottat kellett kényszerszabadságra küldeni, és a kormányzat fizetésképtelensége egyre több területet érint.

Az Egyesült Államokat egy másik válság is fenyegeti: a kongresszusnak legkésőbb október 17-éig jóvá kell hagynia a 16,7 ezer milliárd dolláros államadósság-plafon megemelését, különben az amerikai szövetségi állam képtelen lesz eleget tenni fizetési kötelezettségeinek. A konzervatív republikánusok, akárcsak az átmeneti büdzsé elfogadását, ezt is kiadáscsökkentési feltételekhez kötik.

Jay Carney, a Fehér Ház szóvivője hétfőn kijelentette, hogy az elnöki hivatal támogatná a szenátusi demokraták által előterjesztett elképzelést, hogy a piacok megnyugtatása érdekében egy egyéves periódusra emeljék meg az adósságlimitet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Robbantás sorozat Bagdadban, sok halott

Összehangolt robbantások rázták meg hétfő este az iraki fővárost, a detonációk következtében… Tovább olvasom