Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson 0°C | 10°C Még több cikk.

Obama törvényt írt alá a turizmus támogatásáról

Egyesült Államok - Barack Obama amerikai elnök törvényt írt alá az Egyesült Államokba irányuló turizmus támogatásáról.
Ösztönözni kívánják, hogy minél több tengerentúli turista látogasson az országba, apró kellemetlenség vár azonban a vízummentes státust élvező országokból, köztük Magyarországról érkezőkre.

A turizmus fellendítését célzó program költségeit ugyanis részben abból fogják fedezni, hogy 10 dolláros díjat rónak ki minden vízummentes turistára. Az érintett országok állampolgárai, köztük a magyarok számára jelenleg ingyenes a beutazás előtti kötelező regisztráció az úgynevezett elektronikus utasnyilvántartási rendszeren (ESTA) keresztül.

Az amerikai vízummentességi program kibővítésével a magyarok 2008. november 17-e óta utazhatnak vízummentesen az Egyesült Államokba. Ehhez azonban, az ESTA rendszerében elektronikus úton előzetesen engedélyért kell folyamodni, amelyet két évre adnak meg.

Az Obama által aláírt törvény szerint minden vízummentes beutazónak ki kell majd fizetni a 10 dolláros összeget, amikor kitölti az ESTA-regisztrációt.

A díjfizetést állítólag még az év vége előtt bevezetik, és az új, Amerikát népszerűsítő reklámok 2011 elején jelenhetnek meg.

A törvény kétpárti támogatást élvez, alkotói szerint meg kell fordítani azt a folyamatot, hogy évek óta csökken az Amerikába látogató külföldi turisták száma.

A törvény a kereskedelmi minisztérium keretében egy Nemzeti Turizmus Tanács létrehozásáról rendelkezik. A szervezet az Amerikát népszerűsítő reklámok mellett olyan oktatóanyagokat is készít majd, amelyek eligazítást adnak a beutazási feltételekről és a biztonsági előírásokról.

A törvény támogatói úgy számolnak, hogy évente 1,6 millióval több látogató fog az Egyesült Államokba érkezni, és a turisták 4 milliárd dollárral többet fognak költeni, ez több mint 300 millió dolláros adóbevétel-növekedést jelent majd az államnak.

A programot üdvözölte az amerikai idegenforgalmi szektor. Roger Dow, az Amerikai Utazási Szövetség elnöke azt mondta, a program több tízezer munkahelyet teremt, és hozzájárulhat az Amerikáról kialakult kedvezőtlen kép megváltoztatásához.

A szövetség adatai szerint tavaly 2,4 millióval kevesebb tengerentúli beutazó érkezett az Egyesült Államokba, mint 2000-ben. Az elsősorban a 2001-es terrortámadások után történt visszaesés miatt 440 ezer állás szűnt meg az országban.

A turizmust serkentő programot nem az amerikai adófizetők pénzéből fedezik; részben a privátszektor 100 millió dolláros hozzájárulásából, részben a 10 dolláros beutazási díjakból fogják finanszírozni.

A törvény bírálói szerint a vízummentes utasokra kiszabott díj nem lesz ösztönző hatással a beutazásokra, sőt, a turisták egy részét, elsősorban Európában még el is idegenítheti az amerikai utazástól. Az elképzelés kritikusai szerint nem kimondottan udvarias dolog beutazási díjat kiróni azokra a turistákra, akik számára a vízummentesség miatt egyébként ingyenes a beutazás.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Homoszexuálisok tartják kézben a Cseh Vasutakat?

Csehország - Egy szakszervezeti vezető szerint homoszexuálisok tartják ellenőrzésük alatt a Cseh… Tovább olvasom