Délmagyar logó

2019. 07. 20. szombat - Illés 17°C | 29°C Még több cikk.

Omar molla elutasítja Karzai békejobbját

Omar molla, az afganisztáni tálibok vezére ismét elutasította a tárgyalásokat a kabuli kormánnyal. Az elutasítást egy szerdai üzenete tartalmazza, amelyet a mekkai zarándoklat kezdetét kísérő ünnep, az íd al-adha alkalmából adott ki.
Hamid Karzai elnök beiktatása alkalmából elmondott beszédében a politikai életbe való bekapcsolódásra szólította fel azokat a tálibokat, akik lemondanak a terrorizmusról. Azt ígérte, hogy összehívja a hagyományos törzsi nagytanácsot, a loja dzsirgát a béke helyreállítása érdekében.

Omar molla az interneten terjesztett üzenetében azt hangoztatta, hogy "az afgán nép elutasít minden tárgyalást, amely meghosszabbítaná és törvényesítené a betolakodók katonai jelenlétét". A valószínűleg Pakisztánban rejtőzködő politikus a harc folytatására szólította fel az afgánokat a kabuli "bábrezsim" ellen, és azt jósolta, hogy a tálibok megnyerik a háborút.

"A harctéri realitások azt jelzik, hogy a betolakodók rövidesen menekülőre fogják a dolgot" - írta. Barack Obama amerikai elnök a napokban ismerteti új afganisztáni politikáját, amely valószínűleg több tízezer fős katonai erősítést helyez majd kilátásba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem tudja tartani oktatási célkitűzéseit az EU

Az Európai Unióban teljesítményjavulás figyelhető meg az oktatásban és a képzésben, az uniós… Tovább olvasom