Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Öngyilkos robbantás az iszlámábádi WFP-irodában

Pakisztán - Pokolgép robbant hétfőn a pakisztáni fővárosban, Iszlámábádban, az ENSZ Világélelmezési Programjának (WFP) irodájában; a legfrissebb jelentések szerint öten meghaltak; Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár elítélte a merényletet.
Az öt halálos áldozat - négy pakisztáni és egy iraki állampolgár - az ENSZ alkalmazottja volt, közöttük legalább két nő volt.

Az ENSZ bejelentette, hogy a merénylet után átmenetileg bezárta pakisztáni irodáit.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár "gyűlöletes bűncselekménynek" nevezte a merényletet.

"Ez szörnyű tragédia az ENSZ és az egész pakisztáni humanitárius közösség számára" - szögezte le a világszervezet főtitkára a Genfben kiadott közleményben, amely a lehető leghatározottabban elítélte a merényletet.

Ban Ki Mun részvétét fejezte ki a "hivatásuk teljesítése közben életüket vesztő kollégák" hozzátartozóinak, és leszögezte: a támadás nem állítja le a humanitárius munkát Pakisztánban, ahol oly nagy szükség van a segítségre.

A rendőrség szerint a robbantást egy gyalog érkező öngyilkos merénylő hajtotta végre. "Öngyilkos merénylet volt - mondta a helyszínen Bani Amin, a fővárosi rendőrség helyettes főnyomozója. - Megtaláltuk a kamikaze lábait és fejét, és vizsgáljuk, hogyan tudott bejutni az igen erősen védett, vastag, elvileg robbanásnak ellenálló falakkal körülvett és (a fémeket és veszélyes anyagokat jelző) érzékelőkkel felszerelt épületbe."

Rehman Malik pakisztáni belügyminiszter később közölte: a merénylő rendőregyenruhát viselt. Egy rendőrtől megkérdezte, bemehet-e az épületbe, mert vécére kell mennie. A merénylőnél 8 kiló robbanóanyag volt.

A sebesültek számát öt és hét között említik, a legsúlyosabb sebesülteket autóval azonnal kórházba szállították. Két sebesült állapota életveszélyes. Az ENSZ-iroda egyik alkalmazottjának közlése szerint a robbanás az épület előcsarnokában történt. Egy rendőrtiszt szerint 22-25 éves lehetett az elkövető.

Füstoszlopot láttak felszállni az épületből, amely - a többi iszlámábádi ENSZ-hivatalhoz és nagykövetséghez hasonlóan - igen vastag, robbanásálló fallal van körülvéve.

A merénylet elkövetését hétfő délutánig egyetlen szervezet sem vállalta magára. A WFP székháza néhány száz méternyire Aszif Ali Zardari elnök iszlámábádi házától található. Zardari röviddel a tavalyi választások után biztonsági okokból beköltözött a hivatalos elnöki rezidenciára.

A világélelmezési program élelmiszert oszt a pakisztáni szegények között, egyebek közt a tálib lázadók és az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat fellegvárának tartott északnyugati országrészben is. A brit védelmi és belügyminiszter épp Iszlámábádban járt a robbanás idején, de nem érintette őket a merénylet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

750 ezer közalkalmazott sztrájkol Romániában

A román pedagógusok, rendőrök, az egészségügyben és a közigazgatásban dolgozók egy napos figyelmeztető sztrájkot tartanak. Tovább olvasom